„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (86)

2008-iųjų sausio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Bažnyčios hierarchai pritaria alkoholio reklamos apribojimui

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Vilniaus arkivyskupas kardinolas
Audrys Juozas Bačkis ir Lietuvos
Vyskupų Konferencijos pirmininkas
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
pristato laišką „Kad iš tiesų
taptume čempionais“

Rudens pabaigoje prezidentui Valdui Adamkui pasirašius alkoholio reklamą ribojantį įstatymą, prezidentūroje vykusioje konferencijoje dalyvavęs kardinolas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis nuoširdžiai pasidžiaugė tuo dokumentu. Tuomet jis kalbėjo:

„Kol vartojame neutralią, mandagią sąvoką „alkoholio vartojimas“, galime svarstyti apie to vartojimo kultūrą, saiką, gėrimų kokybę ir pasirinkimą, natūralų ir surogatinį alkoholį, papročius ir tradicijas. Tačiau vieną kartą reikia labai aiškiai pasakyti, kad kalbame ne apie tai. Kalbame apie masinę girtuoklystę, apie dešimčių tūkstančių Lietuvos piliečių visišką dvasinę ir fizinę degradaciją, apie prasigėrusius moksleivius, apie jaunus žmones, kurių likimą nė dvidešimties nesulaukus jau nulėmė alkoholis. Privačiuose pokalbiuose, o kai kada ir viešai, politikai bei valdininkai tik mosteli ranka – esą kas čia tokio, kad moksleivis paragavo alaus ar sidro, esą visi tokio amžiaus buvome, visi išbandėme.


Šeimų manifestacija Madride

Mindaugas BUIKA

Milijoninė šeimų manifestacija
Ispanijos sostinėje Madride

Susitikimą pasveikino Popiežius

Ispanijos katalikai vėl nustebino pasaulį savo organizuotumu, surengę milžinišką manifestaciją, skirtą paremti tradicinės santuokos instituciją ir šeimos gyvenimą. Gruodžio 30 dieną, kai Bažnyčios liturginiame kalendoriuje buvo švenčiama Šventosios šeimos šventė, į Ispanijos sostinės Madrido centrinę Kolonos aikštę ir gretimas gatves susirinko beveik 2 milijonai gyventojų, norėdami patvirtinti sakramentinio vyro ir moters ryšio neišardomumą ir kartu išreikšti protestą prieš socialistų vyriausybės vykdomus išpuolius šeimos atžvilgiu. 2004 metais į valdžią atėjusi premjero Chozės Rodrigeso Sapatero vadovaujama socialistų partija liberalizavo skyrybų ir aborto įstatymus, legalizavo homoseksualų „santuoką“, suteikiant jai teisę įvaikinti, į mokyklų programą įtraukė pozityvų supažindinimą su homoseksualumu.


Turėkime vilties ir nenuleiskime rankų

Petras Labanauskas su „Giedros“
ansamblietėmis
Albinos TALIENĖS nuotrauka

Tyrimais nustatyta, kad Lietuva yra daugiausia alkoholinių gėrimų suvartojanti šalis visoje Europos Sąjungoje. Vienam šalies gyventojui per metus tenka net 17 litrų alkoholinių gėrimų. LR Seimas 2008 metus paskelbė blaivybės metais. Be to, sukanka 150 metų nuo Vyskupo Motiejaus Valančiaus pradėto blaivystės sąjūdžio. Pernai parengtas projektas „Pasirengimas tautiškai minėti vyskupo M. Valančiaus blaivystės judėjimo 150-ties metų sukaktį“ ir pateiktas Švietimo ir mokslo ministerijos Pilietinio ir tautinio ugdymo projektų konkursui. Pakalbėti blaivybės tema pakvietėme vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio narį, buvusį šios organizacijos Vilniaus skyriaus pirmininką, „Giedros“ folklorinio ansamblio įkūrėją ir ilgametį vadovą, parodos „Blaivėk“ organizatorių, knygos „Meilė. Blaivumas. Drąsa“ sudarytoją Petrą Labanauską.


Kas krepšinį pavertė prostitute?

Dr. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio
kontrolės koalicijos prezidentas

Apgirtusiems nėra nieko šventa
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Lietuvoje prasidėjo dar viena masinė melo ir šantažo kampanija, kuri tik patvirtina visus įtarimus, kad melu ir pinigais galima valdyti viską. Per pačias Kalėdas per televiziją pradėta tautos šiurpinimo kampanija tikrai primena sovietmetį. Kaip gudru sukonstruoti lietuvių sąmonei artimą raudonais kryžiais ir gedulo juostomis apjuostą videoklipą, kuriame teigiama, kad Seimas uždraudė krepšinio transliacijas, nes ten reklamuojamas alus, ir parodomi sporto žlugdytojai – Seimo nariai A. Matulas ir B. Vėsaitė.

Kadangi jau peržengtos visos ribos, manau, kad reikia detaliau paaiškinti, kas vyko paskutinėmis Advento dienomis Lietuvoje ir tautos išrinktųjų buveinėje Seime.

Veikiama buvo labai apgalvotai, pasirenkant seniai patikrintus ir alkoholio pramonei palankius Seimo narius. Tai, kad alkoholio pramonė daro įtaką aukščiausiems valdžios atstovams, matoma jau seniai. Jiems palankus net pats premjeras – juk partijai reikia pinigų būsimajai rinkiminei kampanijai. Jis pats pirmasis pareiškė, kad reklama nedaro įtakos vartojimui.


Alaus šalies krepšinio bėdos

Arvydas Akstinavičius,

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

Kalėdinės ir naujametinės šventės šįsyk buvo pažymėtos atkaklia kova už alkoholį. Simboliška, nes Lietuva yra ta šalis, kurioje švenčių dienomis šis skystas produktas vartojamas ypač gausiai (tarp švenčių – „tik“ labai gausiai). Įdomumo dėlei tenka pastebėti, jog kaunamasi dėl reklamos. Greičiausiai todėl, kad išlaikytų aukštus sunaudojimo statistinius rodiklius, nors, kaip teigia dauguma kovojančiųjų, neva reklama vartojimui įtakos neturi. Keista. Ekonominė logika sakytų, jog produktas reklamuojamas tam, kad jo būtų daugiau parduodama, t.y. gautos pajamos ne tik padengtų reklamos išlaidas, bet dar duotų ir gražaus pelno.


Klimpstame į alkoholio liūną

Lietuva žūva, o gal jau ir pražuvo alkoholio liūne. Vos ne kiekviename daugiabutyje pardavinėjamas samagonas. Dieną naktį eina ištroškę tų velnio lašų. Būna sumaišo duris, pasibeldžia naktį. Pradarius duris išvysti kokį nelaimėlį, drebančiom rankom. O samagonu prekiauja jauni žmonės! Jie bando pralobti iš kitų ašarų. Bet niekam nerūpi tuos „samagonščikus“ bausti, priešingai – baudžia tuos, kurie nusipirko.


Laimė – mylinčioje širdyje

Girių glūdumoje kaimas. Čia gyvena laiminga šeima, auginanti 9 vaikus. Mes, pertekę duonos, skundžiamės, dejuojame, o jie augina vaikus, dirba, džiaugiasi miško dovanomis (vasarą čia pilna uogų, grybų ir malkų). Tai jie, tie mažieji, kuriuos Dievas labai myli. Kiekvieną dieną jų rūpestėliai išeina į mokyklą, kuri yra už šešių kilometrų. Sunku jiems, bet neverkia. Čia nėra prabangos, bet yra normalios gyvenimo sąlygos, šiluma ir meilė. Kokia didelė turi būti meilė, kad kiekvieną vakarą po darbo mišku penkis kilometrus grįžtum namo.


Narkomanija yra kultūros, vertybių, gyvenimo būdo ir pasirinkimo problema

Po neseniai vykusios Argentinos vyskupų konferencijos plenarinio posėdžio buvo išleistas dokumentas apie narkotikus, kurie, pasak ganytojų, yra mirties sinonimas.

Argentinos vyskupai skelbia, kad narkotikų naudojimas yra paplitęs tarp jaunimo bei klesti pasinaudojant vaikų nekaltumu ir trapumu. Vyskupai perspėja, kad šalyje klesti prekyba narkotikais, kuri griauna šeimas ir sėja mirtį. „Priklausomybė nuo narkotikų nėra vien narkotinių medžiagų vartojimo problema, bet ir tam tikros kultūros, vertybių, gyvenimo būdo pasirinkimas“, – teigia vyskupai. Be to, jie pastebi, kad Argentina jau nebėra narkotikų gabenimo tranzitinė šalis – joje plačiai paplito narkotikų vartojimas, o tai skatina korupciją bei neša mirtį. Pasak Argentinos vyskupų konferencijos parengto dokumento, visa tai, kas yra susiję su narkotikais, atima laisvės dovaną, sužlugdo gyvenimo planus, šeimos patiria sunkius išbandymus.


Kaune didėja gimstamumas

Vilija ŽUKAITYTĖ

Palyginti su 2006-aisiais metais Kauno mieste didėja ne tik gimstamumas, bet ir daugėja santuokų. Šie rodikliai rodo gerėjančią visuomenės padėtį, ekonominį stabilumą. 2007 metų pradžioje Lietuvoje gyveno 695,5 tūkst. vaikų iki 18 metų amžiaus, t. y. penktadalis visų gyventojų. Nuo 2000 metų pagausėjo pirmagimių ir antragimių, palyginti su bendru gimusiųjų skaičiumi. Dvylika metų mažėjęs gimstamumas nuo 2003 metų stabilizavosi ir per praėjusius metus šiek tiek padidėjo. 2006 metais gimė 31,3 tūkst. vaikų arba 724 vaikais daugiau negu 2005 metais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija