„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (87)

2008-iųjų vasario 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Masiniais protestais prisimintas aborto įteisinimas Jungtinėse Valstijose

Mindaugas BUIKA

Apie 250 tūkst. gyvybės gynėjų
demonstracija nusidriekė
Vašingtono gatvėmis

Svarbus vieningas ir kantrus veikimas

Sausio pabaigoje minint aborto legalizavimo Jungtinėse Valstijose metines šimtai tūkstančių gyvybės gynėjų iš visos šalies rinkosi Vašingtone į tradicinę protesto manifestaciją „Žygis už gyvybę“ („March for Life“). Jau 35-ą kartą organizuoto renginio (negimusių kūdikių žudymas JAV įteisintas 1973 metais) išvakarėse, sausio 21-ąją, Vašingtono Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo katedroje vyko „Nacionalinis maldos budėjimas už gyvybę“ („National Prayer Vigil for Life“). Perpildytoje šventovėje, kurioje iš 8 tūkstančių maldininkų daugumą sudarė jauni žmonės, didžiulėje šv. Mišių celebracijos procesijoje ėjo šimtai seminaristų, daugiau kaip 60 nuolatinių diakonų, apie 400 kunigų, 34 arkivyskupai ir vyskupai bei šeši kardinolai.


Širdies balsu išsakyta

Bronius VERTELKA

Knygos autorė Jūratė Šaumanienė
ir gydytojas genetikas Danielius Serapinas

„Knygą „Devyni laiškai“ būtų verta įteikti jaunuoliams, kurie gauna pasus. Ji būtų atmintinė ateičiai“, – siūlė Panevėžio apskrities viršininko administracijos Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Raimonda Valaitienė. „Šią knygą kaip mokymo priemonę būtina aptarti mokyklose“, – jos mintį tęsė Seimo narys Julius Dautartas. „Jūrate, neleisk ant plunksnos džiūti rašalui. Savo žinias gali pritaikyti doktorantūroje. Žinau, jog esi to verta“, – knygos „Devyni laiškai“ autorei Jūratei Šaumanienei linkėjo Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas.


Reklamos jūra ir demokratijos vėjai

Lolita Tarbūnaitė-Grabauskienė

Įžengėme į XXI amžių, kuriame reklama daro vis didesnę įtaką mūsų gyvenimui, nulemia pasirinkimą. Reklama turi savo teigiamas ir neigiamas puses. Iš vienos pusės – reklama informuoja apie naujoves ir suteikia pasirinkimo laisvę ir galimybes, iš kitos pusės – tai patrauklia forma pateiktos pagundos, manipuliacijos, siekiant propaguoti alkoholį ir panašius dalykus.


Kad nežudytų, o gimdytų

Atviras laiškas LR Seimo narei Aušrinei Povilionienei, LR Seimo nariui Valdemarui Tomaševskiui ir visiems LR Seimo nariams, vyrams ir moterims

Seime ir už jo ribų prasidėjo diskusijos apie negimusios gyvybės apsaugą. Seimo narė A.M. Povilionienė vienos diskusijos metu pareiškė, kad priėmus įstatymą, draudžiantį abortus, bus pažeidžiama moterų teisė su savo kūnu elgtis kaip nori. Tačiau kas apgins unikalaus, nepakartojamo, jau esančio asmens, kurį motina nešioja po savo širdimi, teisę gyventi? Argi jie – už valstybės įstatymų ribų? Ar Seimo nariams duota teisė pasmerkti mirčiai silpniausius, niekuo nenusikaltusius, dar negalinčius savęs apginti kūdikius? Juk net didžiausiems nusikaltėliams mirties bausmė netaikoma. Kokia logika vadovaujantis įstatymas leidžia nužudyti, sakykime, penkių savaičių gyvybę, o penkių mėnesių – jau nebe. Gimusį kūdikį į kanalizacijos šulinį įmetusiai paauglei mes negailestingi – siūlome kalėjimą iki gyvos galvos. Kaip ir garsiajai Jonaitienei. Kyla klausimas, kokios bausmės tuomet yra verti tie Seimo nariai, kurių priimtais įstatymais remiantis nužudomi tūkstančiai.


Penktasis Dievo įsakymas – nežudyk

Šiuo metu Seime vyksta diskusijos dėl abortų uždraudimo Lietuvoje. Šio įstatymo priėmimui prieštarauja Moterų sąjunga, kuriai vadovauja A. M. Povilionienė.

Negimęs kūdikis nuo pat jo pradėjimo yra žmogus, tik jis bejėgis ir negali pasakyti, kad nori gyventi kaip ir kiekviena gyva būtybė. Pats brangiausias žmogus – motina – pakelia ranką prieš savo kūdikį, nors dar negimusį. Tėvas, giminės pratęsėjas, turintis kovoti už gyvybės išsaugojimą, dažnai lieka abejingas arba net skatina tokį sprendimą. Abortas pažemina moterį kaip asmenybę, sumenkina ją kaip motiną, netgi žlugdo. Tai prieštarauja pačiai moters prigimčiai, nes ją Dievas sukūrė saugoti gyvybę, ją puoselėti, rūpintis šeima, silpnesniais. Teko kalbėtis su moterimis, nužudžiusiomis savo kūdikius. Daugumai tai lieka skaudi žaizda visam gyvenimui.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija