„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (88)

2008-iųjų kovo 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius apie krikščionišką požiūrį į mirtį

Mindaugas BUIKA

Popiežiaus Benedikto XVI
ir Liuksemburgo premjero
Žano Klodo Junkero susitikime
buvo svarstytas
eutanazijos įteisinimo klausimas

Susirūpinimas dėl gresiančios eutanazijos Liuksemburge

Rūpindamasis skatinti gyvybės kultūrą ir politinėje plotmėje popiežius Benediktas XVI susitikęs su Liuksemburgo ministru pirmininku Žanu Klodu Junkeru atkreipė dėmesį į eutanazijos problemą, kadangi šioje šalyje (jau trečioje Europoje) gali būti legalizuotas sunkių ligonių žudymas. Po kovo 7 dieną įvykusios Ž. Junkero audiencijos pas Šventąjį Tėvą paskelbtame komunikate patvirtinama, jog įvykusiame pokalbyje „ypač susitelkta į žmogiškosios gyvybės gynimą ir vykstantį legislatūrinį procesą, nukreiptą į eutanazijos liberalizavimą“.

Nors premjero Ž. Junkero vadovaujama Krikščionių socialinė partija, palaikoma Bažnyčios, bandė užblokuoti socialistų inicijuotą įstatymo projektą dėl eutanazijos įteisinimo, tačiau vasario 19 dienos balsavime (30 „už“ ir 26 „prieš“) Liuksemburgo parlamente jis buvo patvirtintas pirmuoju skaitymu. Kad įstatymas įsigaliotų, jis dar turi būti patvirtintas antruoju skaitymu, o tai gali būti padaryta jau ateinančią vasarą.


Tebūna išgirsta ir kita pusė

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Seimo narys Valdemaras Tomaševskis parengė „Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymą“, kurio esmė – uždrausti abortus, paliekant kai kurias išimtis (pavyzdžiui, jei gimdymas grėstų moters gyvybei, moteris pastojo išprievartauta, vaisiui nustatytos sunkios apsigimimo formos). Įstatymo projekto autorius vasario 4 dieną buvo pakviestas į E. Jakilaičio vedamą „TV forumą“. Kai kurios jo kalbos papiktino dalį visuomenės. Tuojau po laidos LRT direktorius K. Petrauskis gavo „NVO vaikams“ konfederacijos, vienijančios 50 nevyriausybinių organizacijų, dirbančių vaikams ir vaikų labui, laišką. Jame konstatuojama, jog vedantysis „neleido išsirutulioti diskusijai apie žmogaus gyvybės vertę nuo jo pradėjimo momento ir jo apsaugos aspektu, tendencingai nukreipdamas diskusiją tik abortų draudimo ir draudimo pasekmių grėsmių problematiką, nebuvo leista į forumą pakviesti LR Seimo narę V.Aleknaitę-Abramikienę ir kitus gyvybę ginančių NVO atstovus.


Abortas

Marius Markuckas

Diskusijos apie žmonių gyvenimo būdą susilaukia ypač didelio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. Būtent dėl šios priežasties pastaruoju metu mūsų šalyje pradėtas intensyviau kelti abortų klausimas sukėlė visuomenės susidomėjimą. Tai savotiškai patvirtina ne tik atskiros televizijos bei radijo laidos, straipsniai ir komentarai laikraščiuose, tačiau ir eilinių žmonių pasidalijimas į „už“ ir „prieš“. Tai, ko gero, liudija, kad kone kiekvienas asmuo šiuo klausimu turi savo nuomonę bei įsitikinimus – abejingų labai mažai.


Valstybei nerūpi kūdikių žudymas?

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno pavaduotojo Raimundo Palaičio bandymai priversti Sveikatos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas paieškoti konkrečių galimybių nenorinčioms savo kūdikių auginti gimdyvėms anonimiškai jų atsisakyti baigėsi tuščiu biurokratiniu susirašinėjimu.


Alkoholinis genocidas

Viešas laiškas Premjerui Gediminui Kirkilui

Valstybė, kurioje nevykdomas teisingumas, tėra didelė gauja plėšikų.

Šv. Augustinas

Aštuoniolika metų, mes Jums, Valstybės vadovams, Seimams, Prezidentams rašėme, prašėme, įrodinėjome, reikalavome, pagaliau maldavome, kad įvestumėte tvarką alkoholio gamybos ir prekybos sferose. Viskas per nieką: šimtai tūkstančių mūsų žmonių nuo alkoholio atsidūrė po velėna, šimtai tūkstančių prarado tėvus, vaikus, sveikatą, namus, kenčia nepriteklius. Sulig kiekvienais metais šis genocido mastas vis didėja.


Akimirksnis gali nulemti likimą

Pranciška Regina Liubertaitė

Šią temą, atrodytų, būtų galima priskirti prie smulkmenų. Bet iš įvairiausių smulkmenų susideda visas mūsų gyvenimas ir kartais jos daug ką lemia. Akimirksnis gali pakreipti žmogaus likimą. Jei sutvarkytume daugybę smulkių dalykų, būtų tobulesnė mūsų būtis.

Kalbėsiu apie didesnes ligonines, kuriose yra įvairių žmogui būtinų įstaigų: bibliotekų, pašto skyrių, kavinių, valgyklų, bufetų. Smagu, kad kai kurių ligoninių bibliotekose jau yra internetas, padedantis susisiekti su pasauliu arba susirasti reikalingą informaciją. Yra ir paštų skyriai, kurie turėtų būti lankstesni, modernesni, bet vis dar dirba senoviškai…


Juda ir jaučia. Kas tai?

Čia kelios mintys dar negimusios gyvybės nutraukimo tema. Seimas gal svarstys, aistros jau verda.

Į pradinį klausimą – „kas tai“ – nemažai mąstytojų atsakytų šabloniškai ir formaliai: tai dar ne gyvybė. Atseit, kai atsiskirs nuo motinos ir suriks (jeigu suriks), tik tada bus gyvybė, kurią „mokslas“ sutinkąs vadinti žmogumi. Taigi tie nuliūdę tėvai, kurie laidoja nesurikusį, nors būna ir vardą iš anksto davę, laidoja ne žmogų. Nors laukdami mylėjo, glostė, kalbino. Ką jie kalbino?


Pakelkime klumpantįjį

Dažnai susimąstau, kodėl žmonės geria? Vienas gydytojas pasakė, kad jų vaikystėje stokota tėvų meilės. O kai tėvai geria, dažnai ir ūgtelėję vaikai pradeda gerti.

Mes galime pasmerkti žmogaus ydą, bet ne patį žmogų. Padėti jiems pasikelti iš girtavimo liūno turime mes visi. Juk jie likimo nuskriausti žmonės. Ir kunigai taip pat neturėtų jų atstumti. Jei mes esame tikintys, tai neturime teisės smerkti nei girtuoklio, nei vagies. Dievas yra vienintelis ir teisingas teisėjas! Koks tu katalikas, jei priėmęs Švenčiausiąjį, išėjęs iš bažnyčios visus apkalbi, užuot pataręs, padėjęs. Tokie katalikai – šiaudiniai katalikai.


Viskas baigta

Dr. Rūta Gajauskaitė,

kriminologė

Viskas baigta. Atsiguliau. Atsisakė visi sąnariai. O atrodė, kad mano daliai užteko vaikystėje sulaužyto stuburo – netgi buvo per daug. Tačiau ne – pasirodo, dar per mažą kryžių nešiau...

Guliu ir žiūriu į lubas – bijau net kryptelėti, kad nepabudinčiau skausmo, nors nugara jau nutirpusi. Svarbu nepajudėti. Ir su siaubu galvoju, kaip reikės atsisėsti, atsikelti ir nušliaužti iki prausyklos. O juk reikės. Mintimis susiplanuoju kiekvieną centimetrą. Prieš tai reikia išgerti tabletę, bet prie lovos nebeturiu vandens. Nuryju sausą ir ji užstringa kažkur gerklės vidury. Nėra jokios vilties, kad sutirps ir palengvins mano žygį. Pakeliui – virtuvė. Užsuksiu ir atsigersiu. Ten ir pasėdėsiu, kol vaistai pradės veikti, o tada šiek tiek save apliuobsiu.


Saugokime gyvybę nuo jos pradžios

Atviras laiškas LR Seimo nariams ir Lietuvos visuomenei

Mes, žemiau pasirašę bendruomenių, organizacijų ir neformalių grupių nariai, raginame jus turėti drąsos imtis mūsų valstybėje saugoti žmogaus gyvybę nuo jos pradžios.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija