„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.11 (96)

2008 m. lapkričio 14 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius ragina ugdyti „dovanojimo kultūrą“

Mindaugas BUIKA

Popiežių Benediktą XVI sveikina
Popiežiškosios gyvybės akademijos nariai

Organų persodinimo etikos pagrindai

Greta medicinos mokslų laimėjimų organų persodinimo srityje yra žinoma daugybė istorijų, liudijančių tiek begalinį atsidavimą ir aukos pavyzdžius, tiek ir galimus išnaudojimo ar net kriminalinius atvejus. Todėl popiežiaus Benedikto XVI priminimas apie prioritetinę pagarbą žmogaus gyvybei ir orumui bei nepakantumą „rinkos logikai“ yra ypač svarbus. Apie tai Šventasis Tėvas kalbėjo lapkričio 7 dieną audiencijoje priėmęs Romoje vykusio tarptautinio kongreso „Dovana gyvybei. Svarstymai apie organų donorystę“ dalyvius.


„Grynas oras, geras maistas – plaučiams vaistas“

Genovaitė Baliukonytė

Romainių tuberkuliozės ligoninės
direktorius, gydytojas pulmonologas
Algimantas Tarūta
Autorės nuotrauka

„Šie praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje profesorės Vandos Tumėnienės ištarti žodžiai aktualūs ir šiandien“, – įsitikinęs Kauno medicinos universiteto klinikų filialo, Romainių tuberkuliozės ligoninės direktorius, gydytojas pulmonologas Algimantas Tarūta, sutikęs  papasakoti apie jau 5 tūkstančius metų žmonių gyvybei grėsmę keliančią ligą – tuberkuliozę.


Siūlo išeitį į blaivų pasaulį

Sevastopolyje vykusios XVII
tarptautinės sobriologijos konferencijos
„Tarptautinis blaivybės judėjimas:
istorija, dabartis ir ateitis“ dalyviai.
Pirmoje eilėje dešinėje – Tatjana Ščiurina

Mūsų tėvynės situacija grėsminga – daugelis piliečių yra priklausomi nuo alkoholio ir tabako. Be to, sergančių vadinamomis priklausomybės ligomis skaičius nuolat auga. Alkoholio ir tabako kipšai taip giliai įsiskverbę į tautiečių sąmonę, kad girtuoklystė ir alkoholizmas beveik jau tapo nacionaliniu bruožu. Tačiau medžiagos, kuri atskleistų alkoholio ir tabako žalą, vis dar yra retenybė.


Tik blaivus žmogus yra laisvas

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Šiuos metus LR Seimas paskelbė blaivybės metais. Ir ne be reikalo. Prieš dešimt metų patvirtintoje „Lietuvos sveikatos programoje“ buvo numatyta iki 2010 metų sumažinti alkoholio vartojimą 25 proc. Tačiau oficiali statistika byloja ką kita: alkoholio vartojimas kasmet didėja. 1999 metais vienam Lietuvos gyventojui tenkantis absoliutaus alkoholio kiekis buvo 9,5 litro, o 2007 metais jau 14,3 litro. Ši statistika ne visai atspindi tikrovę. Visi žinome, jog nemažai alkoholinių gėrimų, vadinamų „pilstuku“, vartojama nelegaliai. Pridėjus nelegaliai suvartotą alkoholį, skaičius padidėja apytiksliai iki 18 litrų gryno alkoholio kiekvienam, vyresniam kaip 15 metų mūsų tėvynės gyventojui.


Bulgarijos krikščionys pasisako prieš nesusituokusių porų įteisinimą

Bulgarijos parlamentas spalio pabaigoje svarstė šeimos kodekso projektą. Šia proga Bulgarijos vyskupų konferencijos pirmininkas vysk. Christo Projkovas griežtai pasisakė prieš kartu gyvenančių nesusituokusių porų statuso prilyginimą šeimos statusui. Apaštališkas Bulgarijos katalikų vadovas, pritardamas šalies Stačiatikių Bažnyčios pozicijai, išplatintame pareiškime pateikė kritikos motyvus.


Pigiau ir sveikiau

Kartą Šveicarijoj, Bellos geležinkelio stotyje, sustojo traukinys. Iš jo išlipo keleivis ir įėjęs į kavinę paprašė bokalo alaus. Jauna padavėja nužvelgė keleivį ir rūstokai tarė: „Dar ankstyvas rytas, o jau pradėjai girtauti! Paimtum stiklinę arbatos, bandelę, būtų ir pigiau, ir sveikiau, be to, sutaupytum kelias dešimtis centų savo šeimai“. Keleivis nusišypsojo ir tarė: „Tikrai puiki mintis. Malonėkite stiklinę arbatos ir bandelę, o jums už gerą patarimą duosiu šimtą frankų (reikia manyti, kad tai buvo nemaža suma – P. D.). O jei kartais jums reikėtų darbo, aš mielai priimsiu tokią taupią ir išmintingą mergaitę. Kreipkitės į Belgijos karalių“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija