„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (100)

2009 m. kovo 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Genetinė diskriminacija – nusikaltimas žmoniškumui

Mindaugas BUIKA

Genetikos pradininkas
augustiniečių abatas
Gregoras Mendelis

Naujų terapijos metodų skatinimas

Daugėjant piktnaudžiavimo atvejų genetikos pasiekimais, Popiežiškoji gyvybės akademija surengė tarptautinį kongresą tema „Naujos genetikos galimybės ir eugenikos rizika“. Popiežius Benediktas XVI vasario 21 dieną audiencijoje priėmęs susitikimo dalyvius perspėjo dėl atsirandančių naujų subtilių būdų diskriminuoti žmones, turinčius genetinių defektų, ar dėl jų atsiradusių ligų stengiantis juos visiškai eliminuoti iš visuomenės dar prieš gimimą. Šventasis Tėvas kvietė kovoti su vadinamuoju „genetiniu redukcionizmu“, nes žmogus yra daugiau nei tik fizinis kūnas.


Ar sustabdysime lietuvių tautos genocidą

Darius Šlapakauskas,

Piliečių sąšaukos tarybos narys  

2008 metų rinkimuose visos partijos savo rinkimų programose deklaravo alkoholinės ir narkotinės profilaktikos svarbą. Matyt, esama padėtis netenkina bandančių valdyti valstybę.

Sveikatos apsaugos ministerija pasirinko kelią kovoti su pasekmėmis. 2008 m. gruodžio 31 dienos ministro įsakymas Nr. V-1288 skelbia, kad pakaitinis medikamentinis gydymas yra vienintelis būdas kovoti su alkoholizmo ir narkomanijos pasekmėmis. Tam skiriamos mokesčiais surinktos lėšos. Vilniaus priklausomybės ligų centras parengė programą (2009-02-10, Nr. 2.9-2.2-52), pagal kurią bus nemokamai dalinamas sintetinis opiatas metadonas. Tam tikslui ruošiamasi įsigyti mobilųjį sveikatos kabinetą „žydrąjį autobusiuką“ ir nemokamai dalinti sintetinį opiatą metadoną. Tikslas – atitraukti nuo čigonų taboro narkomanus. Kam mokėti narkotikų prekeiviams, jei gali gauti nemokamai? Dar ir sveikatą patikrins, ar ilgai liko vartoti. Reguliariai vartojantis opiatus vidutiniškai gyvena 5–6 metus. Visa bėda, kad nuolat atsiranda naujų vartotojų, todėl valstybei teks vis daugiau lėšų skirti metadono platinimui. Taigi, žmogui reikia duoti to, ko jis nori, ir socialinės problemos išsispręs. Kad ir mūsų sąskaita.


Sobriologijos dėsniai

Prof. Viktoras Krivonogovas

(Tęsinys. Pradžia Nr. 2)

Prie valstybės nuostolių prisideda ir tai, kad šimtai tūkstančių darbingų žmonių ne dirba naudingą darbą, o savo jėgas eikvoja alkoholio gamybos ir prekybos įstaigose (alinėse, vyninėse, degtinės gamyklose). O kur dar žemdirbiai, žaliavos alkoholio industrijai gamintojai, restoranų, kitų gėrimo įstaigų darbuotojai, prekybininkai! Jie nedalyvauja visuomenei tikrai reikalingų prekių gamyboje, jie nušalinti nuo naudingos ir reikalingos veiklos, jų potencialas nukreiptas tik griovimui, geriausiu atveju naudojamas tuščiai, o iš esmės – sveikatos ardymui ir savo tautos naikinimui. Jų vaidmuo – parazitinis, pavyzdžiui, kaip šuns blusų.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija