„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (114)

2010 m. gegužės 28 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Gyvybės diena Žagarėje

Emilija Janulytė

Žagarės gimnazijos ir miestelio
bendruomenės atstovai su Šiaulių
vyskupu Eugenijumi Bartuliu
konferencijos pradžią paskelbė
paleisdami į dangų baltus balandžius

Šiauliuose vyko Pasaulinei gyvybės dienai skirti renginiai. Gegužės 8-ąją Žagarės gimnazijoje surengta konferencija „Gyvybės diena – gyvenimo prasmės ieškojimo diena“,  kurioje buvo pristatyti  Šiaulių apskrities mokyklų 5–12 klasių mokinių ir mokytojų sveikatos tiriamieji  darbai.

Išvakarėse – pamaldos Barboros Žagarietės kriptos bažnyčioje


Skatinamas rūpinimasis migrantų šeimomis

Mindaugas BUIKA

Šeimos vaidmens pripažinimas

Popiežiškosios šeimos tarybos ir Popiežiškosios migrantų ir keliautojų tarybos bendrame pareiškime raginama daugiau rūpintis migrantų šeimomis, jų integracija į visuomenę. Abiejų Vatikano dikasterijų vadovų – kardinolo Enijo Antonelio ir arkivyskupo Antonijo Marijos Veljo pasirašytas dokumentas buvo paskelbtas gegužės 15-ąją minint Jungtinių Tautų Organizacijos įsteigtą Tarptautinę šeimos dieną. Šiemetinė įvairiais renginiais tarptautinėje ir nacionalinėje plotmėje minimos šventės tema buvo „Migracijos poveikis pasaulio šeimoms“.


Dvasingumas gyvybės ir ugdymo kultūroje

Emilija Janulytė

Šiaulių vyskupui Eugenijui
Bartuliui – Pasaulinės gydytojų
federacijos „Už žmogaus gyvybę“
Lietuvos asociacijos nominacija

Balandžio 21 dieną Šiaulių miesto savivaldybės salėje įvyko konferencija „Dvasingumas gyvybės ir ugdymo kultūroje“. Konferenciją organizavo  Šiaulių universitetas, Šiaulių miesto Savivaldybė, Šiaulių vyskupijos Šeimos centras, Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos Šiaulių skyrius.

Gyvybės išsaugojimas – ir jaunimo rūpestis


Stiprybė šeimos rate

Renginyje dalyvavusios
besilaukiančios ir jaunos šeimos buvo
kviečiamos išbandyti įvairias veiklas

Gegužės 14 dieną Kaune vyko renginys besilaukiančioms šeimoms „Stiprybė šeimos rate“. VšĮ „Psichologinio konsultavimo grupė“ jau antrus metus siekia savo veikla atkreipti visuomenės dėmesį į sąmoningą tėvystę bei paminėti Tarptautinę šeimos dieną. Besilaukiančios ir jaunos šeimos buvo kviečiamos išbandyti įvairias veiklas – nuo kvapų, kūdikių masažo, iki jogos, piešimo. Veiklose lygiomis teisėmis dalyvavo visi šeimos nariai – tiek į renginį atvykusios mamytės, tiek tėveliai, tiek ir jų mažyliai.


Šeimos šventė „Pušelėje“

Gegužės 15 dieną Tauragės rajono Vaikų reabilitacijos centras-mokykla (VRCM) „Pušelė“ savo auklėtinių tėvelius, močiutes, senelius, broliukus ir sesutes  pakvietė į Šeimos šventę.

Kiekvienas vaikas savo tėveliams dovanojo centro darbuotojų paruoštus lankstinukus, kuriuose buvo parašytas „Vaiko memorandumas tėvams“.  Šventę pradėjusi reabilitacijos centro direktorė E. Kedavičienė linkėjo kiekvienam kurti gyvenimo mokyklą, kurioje tėveliai galėtų augti kartu su savo vaikais, ne aukojant, o gyvenant savo gyvenimą: tuomet tai sugrįš pačia didžiausia meile ir pagarba tėvams. Toliau Šeimos šventę tęsė mažieji „Pušelės“ vaikučiai, kuriuos parengė muzikos mokytoja A. Pužauskienė.


30 auksinių porų Kauno  rotušėje

Dovilė RUSYTĖ

Artėjant Tarptautinei šeimos dienai, Kauno miesto Rotušėje šurmuliavo rekordinis skaičius Kauno miesto auksinių ir deimantinių porų. Gegužės 12 dieną vyko jau tradicinis renginys „Lai mūsų šeima būna pavyzdys kitiems...“, kurį organizavo Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos biuru ir Kultūros skyriumi.


Gero nežadančios tendencijos

2008 metų statistika rodė, kad gimstamumas Lietuvoje pradėjo augti, tačiau jau nuo pernai metų antrosios pusės šis rodiklis pradėjo kristi, tad prielaidų džiaugtis nėra. Vidutinis norimas vaikų skaičius, kurį nurodė šeimos prieaugį planuojantys žmonės, nesiekia net dviejų. To nepakanka, kad karta atsinaujintų. Kaip svarbiausias kliuvinys gimdyti nurodomos pablogėjusios ekonominės sąlygos, nepakankamas darželių tinklo išvystymas bei darbdavių nenoras taikstytis su darbuotojų šeimos problemomis.


Mums rašo

Ar tauta turi teisę gintis?..

Rimsta gėjų parado sukeltas šurmulys, bet man dar norisi išsakyti kelias mintis.

Pirmiausia, kam Lietuvoje buvo reikalingi gėjų renginiai? Spręsdami bylą teisininkai visada žiūri, kam naudingas padarytas nusikaltimas. Taigi, kam naudingas homoseksualų paradas? Juk dauguma jo dalyvių buvo nelietuviai, Lietuvos gėjų vadas nelietuviška pavarde irgi nežinia iš kur atsidangino į Lietuvą, nežinia kieno užsakymu veikia. Nepatyrusius jaunus žmones dažnai traukia nematyti dalykai, aštrūs pojūčiai, norisi maištauti, tad ir tokie paradai skirti prisivilioti  jauniems žmonėms. Lietuvoje gimstamumas mažėja, gyventojų skaičių labai mažina emigracija, o jei dar privis visokių homoseksualų, tai lietuvių gims dar mažiau. Kas tada bus mažai mūsų tautai? Iš istorijos žinome, kiek blogo yra padarę didžiataučiai agresoriai. Ar mūsų tauta neturi teisės gintis?

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija