„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (116)

2010 m. liepos 23 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pastangos „reguliuoti“ sąžinės laisvę medicinoje

Mindaugas BUIKA

Kontraversiškas rezoliucijos projektas

Stiprėjant radikalaus feminizmo pozicijoms Europoje bandoma apriboti gydytojų teisę į sąžinės prieštaravimą vadinamosios reprodukcinės sveikatos srityje. Tuo metu, kai daugėja ginekologijos specialistų, kurie dėl savo religinių ir moralinių nuostatų atsisako atlikti abortus bei panašias amoralias procedūras, Europos Tarybos parlamentinei asamblėjai (ETPA) pateiktas rezoliucijos projektas, kuriame reikalaujama šiai tikėjimo ir sąžinės raiškai taikyti griežtus teisinius suvaržymus. Ši iniciatyva yra dar vienas pavyzdys, kaip dabartinio sekuliaristinio režimo sąlygomis vadinamojo „neutralumo“ pretekstu stengiamasi tikėjimą į Dievą pašalinti iš viešojo gyvenimo erdvės.


Ispanijos vyskupai prieštarauja naujam aborto įstatymui

Liepos 5 dieną įsigalėjo naujas įstatymas dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos Ispanijoje. Įstatyme numatyta galimybė laisvai nutraukti nėštumą iki 14 nėštumo savaitės ir ypatingais atvejais, kai kyla pavojus motinos sveikatai ar vaisius išsigimęs, iki 22 savaitės. Taip pat įstatymas leidžia nepilnamečiams nutraukti nėštumą be tėvų sutikimo, bet privaloma juos informuoti bent jau tam, kad nekiltų šeimyninių konfliktų ir tokiu būdu būtų išvengta smurto namie. Be to, bus įmanoma nutraukti nėštumą ir po 22 savaitės, jei paaiškėtų vaisiaus anomalija ar ypač sunki arba neišgydoma liga ir būtų gautas specialistų komisijos sutikimas.


Mobiliųjų telefonų nauda verčia pamiršti atsargumą

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Lietuvoj kasmet daugėja mobiliojo
ryšio stočių, kurios, pasak
mokslininkų, taip pat skleidžia
elektromagnetines bangas
Autoriaus nuotrauka

Pasaulio mokslininkai tikina, jog šiame amžiuje įtakingas bus ne tas, kuris turės daugiau pinigų, bet tas, kuris sugebės valdyti milžinišką informacijos srautą. Kompiuterinių sistemų ir mobiliojo telefono ryšio diegimas pasaulyje jau tapo įprasta gyvenimo norma, priartinusia visuomenę prie naujausių informacijos šaltinių. Tačiau, pasak kai kurių mokslininkų, kompiuterinė, ypač mobiliojo ryšio, sistema mūsų visuomenei teikia ne tik malonumų ir naudos, bet ir rūpesčių, apie kuriuos šiandien retai kas užsimena. Mokslo įrodyta, kad Žemėje ir erdvėje nuolat veikiančios įvairios palydovinių, mobiliųjų ryšių priemonės ir, žinoma, mūsų pamėgtieji judriojo ryšio (mobilieji) telefonai skleidžia elektromagnetines bangas. Pavyzdžiui, kai spinduliuojamas energijos srauto tankis viršija higienos normų nustatytą dydį, mikrobangų elektromagnetinė spinduliuotė kenkia žmogaus organizmui.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija