„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (122)

2011 m. sausio 28 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ragina remti šeimas

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas bendrauja
su mažaja paciente ir jos
tėvais lankydamasis Romos
Džamelio vaikų ligoninėje

Santuokinio gyvenimo ir motinystės klausimai

Metų pradžioje vykusiame tradiciniame popiežiaus Benedikto XVI susitikime su Romos ir Italijos sostinę supančio Lacijo regiono savivaldos vadovais atkreiptas dėmesys į aktualias šeimos politikos problemas. Sausio 14 dieną Vatikane priėmęs Romos mero Džanio Alemano vadovaujamą administracijos delegaciją, Šventasis Tėvas, kuris yra ir Romos vyskupas, sakė, kad Italijos sostinė, kaip katalikybės centras, turi būti sektinu pavyzdžiu „vaisingame viešųjų institucijų ir bažnytinės bendruomenės bendradarbiavime“. Katalikų pasauliečių organizacijos turi  dalyvauti savivaldos projektuose, kad galėtų aktyviai prisidėti prie miesto bendrojo gėrio kūrimo.


Šeimos kviečiamos drąsiau burtis ir liudyti savo gyvenimą

Birutė Nenėnienė

Kvietimas į šventę Prienų
Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje

Prienuose vykusioje Vilkaviškio vyskupijos katalikiškų šeimų šventėje dalyvavo nemažai šeimų. Tai buvo septintoji šeimų šventė vyskupijoje. Pirmoji įvyko Vilkaviškyje 2003 metų gruodžio paskutinįjį sekmadienį, minint Šventosios šeimos iškilmę. Vėliau susitikimai organizuoti vis kituose vyskupijos dekanatuose: Marijampolėje, Lazdijuose, Alytuje, Šakiuose.

Šių metų šventė prasidėjo pilnutėlėje Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje. Šv. Mišioms vadovavo vyskupas Rimantas Norvila, dalyvavo vyskupas Juozas Žemaitis MIC, vyskupo generalvikaras kun. Gintautas Kuliešius, vyskupijos kurijos kancleris  kun. Žydrūnas Kulpys, per dešimt vyskupijos parapijų kunigų. Atnašų procesijoje atneštos ir pašventintos bičių vaško žvakelės, kaip santarvės ir šilumos simbolis, buvo išdalintos kiekvienai renginyje dalyvavusiai šeimai.


Šeimų šventėje – santuokos, šeimos, gyvybės liudijimai

Inesė Ratnikaitė

Jaunieji Šeimų šventės dalyviai

„Kristus – šeimų stiprybė“ – taip vadinosi sausio 2 dieną vykusi arti 5000 žmonių bendrystei sukvietusi Šiaulių vyskupijos šventė, išaugusi vyskupijos ir net Lietuvos ribas.

Šventė, mokanti kurti Dangų žemėje

Šeimoms skirta šventė Šiaulių vyskupijoje organizuojama kasmet Viešpaties apsireiškimo – Trijų karalių iškilmių dieną. Prasidėjusi nedidelėje salėje, bet sulaukianti vis didesnio norinčiųjų joje dalyvauti tikinčiųjų skaičiaus, jau keli metai šventė rengiama Šiaulių arenoje.


Puolimas prieš Lietuvą tęsiasi

Praėjusią savaitę Lietuvoje kunkuliavo aistros dėl to, kad parlamentas, „retrogrado Gražulio“ paskatintas, rengiasi priimti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimą, numatantį baudą už homoseksualių santykių propagavimą. Dėl tokios „erezijos“ Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria reaguojama į Seime pirmąją įstatymo priėmimo stadiją perkopusį įstatymo projektą dėl bausmės už homoseksualių santykių propagavimą. Trečiadienį bendru rankų pakėlimu (balsai neskaičiuoti) EP ragina Seimą nepritarti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimų projektui, taip pat suteikti nepilnamečiams nevaržomą prieigą prie informacijos apie seksualinę orientaciją. Kartu prašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuoti minėtus pakeitimus, jei šie būtų priimti. Visa tai vadinama kova su tariamai Lietuvoje didžiulę jėgą įgavusia homofobija. Aišku, kalbama ir apie Lietuvoje paplitusią diskriminaciją dėl „seksualinės orientacijos“. Kai kurie Lietuvos politikai nustėro: juk ši EP rezoliucija bus perduota ES Tarybai, EK, valstybių narių ir šalių kandidačių vyriausybėms ir parlamentams, ES pagrindinių teisių agentūrai ir Europos Tarybos žmogaus teisių komisarui ir, svarbiausia, prezidentei D. Grybauskaitei ir Seimui.


Lietuvoje gripas nusinešė jau devynias gyvybes

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pranešė, kad šią savaitę nuo gripo mirė dar du vyresnio amžiaus žmonės. Iš viso šį ligos sezoną Lietuvoje jau mirė devyni žmonės. ULAC duomenimis, pirmadienį mirė 75 metų Kupiškio gyventojas, kuris susirgo sausio 5 dieną, o sausio 6-ąją buvo paguldytas į ligoninę. Pirmadienį nuo gripo mirė ir 60 metų vilnietė. Ji dėl kitų ligų ligoninėje buvo gydoma nuo sausio 3-osios. Laboratorijoje patvirtinta, kad abu ligoniai buvo užsikrėtę gripo A (H1N1) virusu, pernai sukėlusiu pandemiją. Būtent šiuo virusu buvo užsikrėtę dauguma gyventojų, šį ligos sezoną mirusių nuo gripo. Pirmasis mirties nuo gripo atvejis šį sezoną Lietuvoje užregistruotas paskutinę praėjusių metų dieną – tada mirė 27 metų vyras. Jis buvo paguldytas į ligoninę dėl kitų lėtinių ligų.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija