„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (124)

2011 m. kovo 25 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Popiežius apie aborto blogį ir sąžinės balsą

Mindaugas BUIKA

Sąžinės jausmo pažadinimas
praradus kūdikius

Atsiverti Dievo gailestingumui

Vasario 26 dieną, kai Popiežiškoji gyvybės akademija (Šventojo Sosto mokslinė institucija, kuriai priklauso žymūs pasaulio medikai, bioetikos ekspertai ir teologai) Vatikane susirinko į savo 27-ąją metinę asamblėją, buvo nagrinėta poabortinio sindromo tema. Šiame susitikime popiežius Benediktas XVI vėl aptarė aborto ir žmogiškosios sąžinės balso santykį. Šventasis Tėvas priminė gydytojų atsakomybę už negimusių kūdikių žudymą ir pabrėžė pilietinės visuomenės pareigą ginti gyvybę.


Tabako ir alkoholio pramonė nuostolinga valstybės biudžetui

Dr. Aurelijus Veryga

Nebegaliu ramiai klausytis nuolatinių tabako ir alkoholio gamintojų pasisakymų, kad jie yra labai svarbūs valstybei ir biudžetui kaip vieni svarbiausių mokesčių mokėtojų ir darbdavių. Tokia jų pozicija nuolat girdisi verslo forumuose, ją labai aktyviai gina investuotojų forumas ir kitos asocijuotos verslo struktūros.

Pirmiausia dėl didžiausių mokesčių mokėtojų statuso. Jei teisingai suprantu, tai ši pramonė sugalvojo pasivadinti didžiausiais mokesčių mokėtojais todėl, kad Lietuvos biudžetas kasmet iš tabako ir alkoholio akcizų surenka apie 1,5 mlrd. litų. Tai iš tiesų labai reikšminga suma Lietuvos ekonomikai. Tačiau nesuprantu, kuo čia dėti tabako ir alkoholio gamintojai. Juk akcizo mokestis yra įskaičiuotas į prekės kainą, kurią sumoka pirkėjas. Vadinasi, akcizą už cigaretes ir alkoholį sumoka ne gamintojai, o tie, kurie perka jų gaminamas prekes. Taigi jei nebūtų perkamas tabakas ir alkoholis, pinigai vis vien būtų išleidžiami ir didžioji dalis jų grįžtų į biudžetą vienokių ar kitokių mokesčių forma arba liktų cirkuliuoti vidaus rinkoje ir stimuliuotų kitų pramonės šakų vystymąsi. Žinoma, be akcizo yra ir kiti mokesčiai, tokie kaip PVM ir pelno mokestis. Tačiau ir vėl, jei teisingai suprantu, PVM ir pelno mokestį moka ne tik tabako ir alkoholio gamintojai, bet ir visi kiti verslai. Grįžtant prie pelno mokesčio, matyt, teisinga būtų pastebėti, kad jis mokamas tada, kai pelnas apskritai yra. O dabar prisiminkime kai kurių alkoholio gamintojų žinutes apie jų patiriamus nuostolius arba skelbiamus „juokingus“, vos kelias dešimtis tūkstančių siekiančius pelnus. Reikia suprasti, tokiu atveju pelno mokesčio praktiškai nėra už ką ir mokėti. Be to, būtina priminti, kad didelė dalis alkoholio pramonės ir vienintelė Lietuvoje veikianti tabako gamybos bendrovė nėra Lietuvos kapitalo įmonės. Vadinasi, pelnas Lietuvoje nelieka, nebent jis yra investuojamas į verslo plėtrą, kas sėkmės atveju reiškia tikrą katastrofą visuomenės sveikatos atžvilgiu. Todėl apibendrinant galima pasakyti, kad akcizą sumoka pirkėjai, pelno mokestis nėra didelis, o pats pelnas didele dalimi palieka Lietuvą.


Konferencija, skirta Pasaulinei ligonių dienai

Dr. Aldona Kačerauskienė

Vasario 11 dieną Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos komiteto ir Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija Vilniuje surengė konferenciją, kurią pasveikino vyskupas Arūnas Poniškaitis. Kun. Robertas Doveika pristatė popiežiaus Benedikto XVI žinią Pasaulinės ligonių dienos proga. Šventasis Tėvas rašo: Šv. Bernardas tvirtina: „Dievas negali kentėti, bet jis gali kentėti drauge“. Dievas, įasmeninta Tiesa ir Meilė, panoro kentėti už mus ir su mumis, tapo žmogumi, kad galėtų kentėti drauge su žmogumi, visiškai realiai kūnu ir krauju. Nuo tada į visą žmogiškąją kančią įžengė su mumis kenčiantysis ir kančią drauge nešantysis; nuo tada kiekvienoje kančioje glūdi con – solatio, drauge kenčiančios Dievo meilės paguoda, ir todėl yra patekėjusi vilties žvaigždė. Tai paguodžia, teikia stiprybės ne tik ligoniams, bet ir slaugytojams.


Išeitis – Alkoholio monopolio įstatymas

Jurgis Bielinis

Penkiasdešimt metų gyvenome valstybėje, kurios iždo žymią dalį sudarė pajamos iš alkoholio. Prieš 20 metų atkūrėme Lietuvos Nepriklausomybę, Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdį ir bandėme užgydyti žaizdas, kurias padarė okupantai. Dešimtys tūkstančių, susirinkę Vilniaus Kalnų parke, sveikinome iš Maskvos sugrįžusius deputatus ir į asenizacijos cisternas liedami šampaną, konjaką ir likerį choru prisiekinėjome negirdyti Lietuvos. Įvykiai keitė įvykius. Mes apgynėme Lietuvos laisvę.


Dėl vairavimo išgėrus prevencijos

LR prezidentei Daliai Grybauskaitei

Kreipiamės į Jus prašydami imtis iniciatyvos ir atnaujinti diskusijas dėl leistino alkoholio kiekio kraujyje vairuotojams sumažinimo iki 0 promilių. Šį koalicijos kreipimąsi paskatino pastarųjų dienų tragiški įvykiai, kurių metu dėl neblaivaus policijos pareigūno kaltės žuvo iš renginio važiavę gydytojai.

Diskusija dėl 0 promilių ribos jau buvo prasidėjusi 2009 metais ir buvo registruotos atitinkamos LR Administracinių teisės pažeidimų kodekso 126, 127 ir 130 straipsnių pataisos. Dėl tokios pataisos į Vyriausybę ir Seimą ne kartą kreipėsi Nacionalinė pagalbos nukentėjusiems autoįvykiuose asociacija. Tačiau visi svarstymai baigėsi formaliais atsakingų institucijų atsirašinėjamais ir teiginiais, kad tokios priemonės įgyvendinimas yra neįmanomas arba perteklinis.


Nieko nėra lengviau, kaip išgėrus „leistiną“ kiekį alkoholio jį viršyti

LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei
Vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui

Kiekvienas pilietis Lietuvai yra neįkainojama vertybė. Skaudu, kad daug žmonių išvyksta užsienin ieškoti geresnio gyvenimo, bet dar skaudžiau, kad daugelį nužudo ar nepagydomai suluošina girti. Dar baisiau, kad ne vieną tragišką avariją sukėlė girti policijos pareigūnai, nors iš tikrųjų jie visi turėtų būti uolūs Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio nariai ar bent laikytis pagrindinių šio sąjūdžio principų: nepirk, nevartok, nevaišink.


Kaip narkotikai veikia smegenis?

Mokslas apie priklausomybę nuo narkotikų vis dažniau pristato smegenų tyrimus ir keičia visuomenėje paplitusį supratimą, kad ši priklausomybė yra tik žmogaus silpnavališkumo ir moralinio nuosmukio, o ne sveikatos problema. Mokslininkai aiškina, kad priklausomybė yra lėtinė smegenų liga, kurios priežastis – narkotikų vartojimas. Piktnaudžiaujant narkotikais vyksta smegenų pakitimai, kuriuos rodo žmogaus psichikos ir elgesio sutrikimai. Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorė dr. Audronė Astrauskienė aiškina, kad narkotikų vartojimas keičia žmogaus elgesį sukeldamas neįveikiamą potraukį tęsti jų vartojimą dėl poveikio į tam tikras smegenų struktūras ir dirbtinai sukelto malonumo. Narkotikai, skirtingai nei natūralūs malonumą sukeliantys šaltiniai, žmogui sutrikdo ir iškreipia jo smegenyse vykstančius natūralius procesus, o pats žmogus tampa priklausomas nuo jų vartojimo.


Apie nitratus ir jų poveikį sveikatai

Nitratai – tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje. Tam tikras jų kiekis augaluose yra visada. Sveikatos apsaugos ministerija perspėja, jog didelės nitratų dozės, gaunamos su maistu ar geriamuoju vandeniu, gali būti toksiškos organizmui.

Vadovaujantis Lietuvos suaugusiųjų gyventojų faktinės mitybos, mitybos ir gyvensenos įpročių tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai su visais maisto produktais, įskaitant vandenį, negauna sveikatai pavojingų nitratų kiekių.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija