„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (135)

2012 m. vasario 10 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Teisė gimti: sektinos pastangos silpniausiųjų apsaugai

Mindaugas BUIKA

Sukrečianti abortų statistika įpareigoja

Jungtinėse Valstijose gausybė katalikų ir kitų tikėjimų žmonių dalyvavo šiemetinėse „Eitynėse už gyvybę“ („March for life“), kuriomis buvo paminėtos negimusių kūdikių žudymo (aborto) legalizavimo toje šalyje 39-osios metinės. Sostinę Vašingtoną sausio 21–23 dienomis, nepaisant žvarbaus oro, buvo užplūdę beveik pusė milijono organizuotai iš visos šalies vyskupijų atvykusių gyvybės gynėjų, kurie dalyvavo eitynėse ir mitinguose prie abortą 1973 metų pradžioje įteisinusio Aukščiausiojo teismo (kuris JAV turi Konstitucinio Teismo paskirtį) ir reikalavo atstatyti įstatymus, saugančius teisę gimti visiems.


„Pseudo“ barų retėja

2011 m. gruodžio 23 dieną LR Seimui priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios sugriežtino alkoholio prekybos reglamentavimą, kontroliuojančios institucijos 2012 m. sausio mėnesį prioritetą skyrė „pseudo“ barų, kurie vykdė apsimestinę viešojo maitinimo įmonių veiklą, kontrolei. Prieš pradėdamas patikrinimus Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) organizavo susitikimus su kitomis kontroliuojančiomis institucijomis – Policijos departamentu prie Vidaus reikalų ministerijos bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba dėl bendrų koordinuotų veiksmų, siekiant užtikrinti Alkoholio kontrolės įstatymo laikymąsi.


Vaisiaus ląstelės gydo motiną

Nėštumas neabejotinai sukelia tam tikrų nepatogumų. Tačiau gali būti, kad jis taip pat turi ir labai netikėtą privalumą: vaisiaus ląstelės gali padėti gydyti motinos žaizdas net ir praėjus ilgam laikui po gimdymo. Jau apie dešimtmetį žinoma, kad vaisiaus ląstelės motinos kraujyje ir kaulų čiulpuose gali išlikti keletą metų. Tačiau ką tos ląstelės daro?

Diana Bianchi iš Taftso-Naujosios Anglijos medicinos centro Bostone (JAV) su kolegomis neseniai išsiaiškino, kad šios ląstelės gali savaime transformuotis į specializuotas skydliaukės, žarnyno, gimdos kaklelio ir tulžies ląsteles. Dabar mokslininkai išsiaiškino ir tai, kad bent jau pelėms šios ląstelės pagreitina motinų odos sužeidimų gijimą per nėštumą ir jam pasibaigus.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija