„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (146)

2013 m. sausio 18 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Gyvybės apsauga tarptautinėje politikoje

Mindaugas BUIKA

Prie Šventojo Sosto akredituoto
diplomatinio korpuso nariai
su popiežiumi Benediktu XVI

Popiežiaus metinis pranešimas ambasadoriams

Neatsitiktinai popiežiaus Benedikto XVI svarbiausia politinė kalba, pasakyta tradiciniame naujametiniame susitikime su prie Šventojo Sosto akredituoto diplomatinio korpuso nariais, apžvelgiama būtent gyvybės gynimo tematikai skirtame „XXI amžiaus“ priede „Pro Vita“. Tame pranešime bei savo kreipimesi sausio 1-ąją minėtai Pasaulinei taikos dienai Šventasis Tėvas ypač akcentavo politinio gyvybės, šeimos, žmogiškojo orumo ir tapatumo palaikymo svarbą, reiškė nerimą dėl šiuo atžvilgiu prieštaringų tendencijų, ypač sekuliarizuotų Vakarų įstatymų srityje. Sausio 7 dieną kalbėdamas 179 šalių diplomatams, tarp kurių buvo ir Lietuvos ambasadorė Vatikane Irena Vaišvilaitė, Katalikų Bažnyčios vadovas vėl priminė, kad tvirtas bei nuoseklus „taikos kūrimas visada susijęs su žmonių ir jų pamatinių teisių apsauga“.


Būkite drąsūs ir sveiki Sveikatingumo metais!

Dr. Aurelijus Veryga

Vis laukiame, kad stebuklingas permainas pažadės mūsų politikai, kad padidės alga, pensija. Kai nesninga, laukiame, kad pradėtų snigti, kai sninga, – kad nustotų... Vis pykstame ir bandome nuskandinti savo pyktį išleisdami paskutinius pinigus beverčiams pirkiniams ar gerdami per kalėdinį išpardavimą pigiai nupirktą vyną ar kitą gėrimą, kuris, pasak liaudies išminties, turėtų padėti užsimiršti. Pagirios būna dar baisesnės, pinigų neatsiranda daugiau, nuo tauriųjų gėrimų visai netauriai skauda galvą, daiktai nepatenkina bendravimo poreikio...


Kada prasidės apkaltos dėl grubių Konstitucijos pažeidimų – nesirūpinimo žmonių sveikata

Juozas Dapšauskas

Dabartinis Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis dažnai atkreipia dėmesį į LR Konstitucijos 53 straipsnį: „Valstybė rūpinasi žmonių sveikata“. Galime dar gilintis į pagrindinį valstybės dokumentą, kuriame 7 straipsnis sako: „Negalioja joks įstatymas ar kitas aktas, priešingas Konstitucijai“. O kiek yra priimta įstatymų, kurie skatina ne rūpintis žmonių sveikata, bet net ją žaloti. Tai akivaizdu, kai priimamus įstatymų straipsnius redaguoja ir Seimo nariams nurodo, kaip balsuoti, tam tikros suinteresuotos verslo grupės, kurios pelnosi iš žmonių sargdinimo ir priklausomybių skatinimo.


Rūkyti bus draudžiama keturiose Kauno vietose

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Kauno miesto savivaldybės sprendimas dėl keturių nerūkymo zonų mieste. Prieš porą metų Kauno miesto tarybos sprendimu buvo uždrausta rūkyti dviejose reprezentacinėse Kauno miesto vietose – Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Prezidentūros sodeliuose. Nerūkymo teritorijomis nuo sausio 1 dienos tapo ir miesto sodas prie Kauno muzikinio teatro bei Savivaldybės pastato prieigos iš Laisvės alėjos pusės. Minėtos teritorijos bus paženklintos specialiais informaciniais ženklais. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad rūkymas vietose, kuriose pagal savivaldybių tarybų sprendimus draudžiama tai daryti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimties iki penkiasdešimties litų. Bausti pažeidėjus galės policijos pareigūnai ir savivaldybės sanitarijos inspekcija.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija