„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (148)

2013 m. kovo 8 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Benediktas XVI – gyvybės ir šeimos gynėjas

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas noriai priima
šeimos aukas per liturgines apeigas

Demografinės krizės pavojai

Vienas iš ryškiausių atsistatydinusio popiežiaus Benedikto XVI magisteriumo paveldo elementų yra gyvybės ir šeimos gynimas. Tai svarbu pabrėžti turint mintyse tiek Šventojo Tėvo paskelbtus pagrindinius dokumentus, pavyzdžiui, enciklikas, tiek ir pastarųjų mėnesių kalbas jam jau žinant apie būsimojo pasitraukimo artėjimą, tiek ir pastoracines nuorodas, kurias su palaimintojo Jono Pauliaus II pritarimu tuometinis Tikėjimo mokslo kongregacijos prefektas kardinolas Jozefas Ratcingeris paskelbė dar prieš jo išrinkimą į apaštalo šv. Petro sostą. Trumpą to brangaus ir neatšaukiamo paveldo apžvalgą norisi pradėti nuo priminimo popiežiaus Benedikto XVI socialinėje enciklikoje padarytų pastabų apie šiandien aktualias demografines problemas.


Katalikiškoje ligoninėje Japonijoje veikia vienintelis gyvybės langelis

Jau nuo 2007 metų Japonijoje, Kumamoto prefektūros Jikei katalikiškoje ligoninėje, veikia pirmas ir, rodos, vienintelis šalyje gyvybės langelis, atidarytas gydytojo ginekologo, ligoninės direktoriaus Hasuda Taiji iniciatyva. Nuo atidarymo šiame gyvybės langelyje buvo palikta daugiau kaip 80 vaikų. Dalį vėliau atsiėmė patys gimdytojai ar jų artimi giminaičiai, beveik pusė buvo įvaikinta, kiti auga globėjų šeimose ir vaikų centre. Dešimtadalis turi fizinių ar mentalinių išsivystymo trūkumų. Vis dėlto tokio langelio atidarymas nebuvo paprastas dalykas dėl Japonijos įstatymų ir žmonių mentaliteto. Japonijos įstatymai baudžia penkių metų laisvės atėmimo bausme už vaiko palikimą, tad gydytojui Hasuda Taiji, kuris parsivežė gyvybės langelio idėją iš Vokietijos, teko paplušėti, kol įtikino valdžią tokios iniciatyvos naudingumu, kad tai yra geriau nei aborto alternatyva. Kalbant apie mentalitetą, egzistuoja požiūris, kad įvaikinimas yra klano ir šeimos, o ne šiaip geranoriškų, bet nepažįstamų žmonių reikalas. Jikei ligoninė buvo įsteigta Marijos pranciškonių misionierių, joje gydytojas Hasuda Taiji dirba nuo 1969 metų. Čia jis pasiryžo tapti krikščioniu, matydamas seserų vienuolių atsidavimą vaikams gimdymo skyriuje, dalyvavimą kartais tragiškose mirties situacijose. Būdavo atvejų, kad gimdyvės išgyvendavo tarsi per stebuklą. Tokiais atvejais sunku nesimelsti. Jau sulaukęs 60 metų jis paprašė krikšto kartu su žmona.


Amoralumo liūnas

Gyvename iškreiptų moralinių vertybių visuomenėje. Kas anksčiau buvo moralu ar nemoralu, atrodo, nekėlė abejonių bei diskusijų, šiandien tapo aštriausių ginčų bei nesutarimų objektu. Prisidengiant žmogaus ir įvairiausių mažumų teisėmis, bandoma kasdieniniame gyvenime įtesinti sunkiai sveiko žmogaus protui suvokiamus dalykus, pavyzdžiui, vienos lyties žmonių santuoką.


Per tris dienas išaiškinti 109 neblaivūs vairuotojai

Vasario 22–24 dienomis Lietuvoje vykdyta prevencinė priemonė, skirta transporto priemonių vairuotojų blaivumui tikrinti. Policijos pareigūnai per tris dienas patikrino 6943 transporto priemonių vairuotojų blaivumą. Išaiškinti 109 neblaivūs vairuotojai, t. y. 1,6 proc. patikrintųjų buvo neblaivūs. Lengvas girtumo laipsnis nustatytas 72, vidutinis – 32, sunkus – 5 vairuotojams. Dar 51 vairuotojas buvo vartojęs alkoholio, bet tikrinimo metu jo koncentracija neviršijo leistinos normos. Trakų rajone išaiškintas vienas vairuotojas, kuris buvo apsvaigęs nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Marijampolėje sulaikytas Lietuvos policijos mokyklos kursantas, o Tauragėje – du policijos Kriminalistinių tyrimų poskyrio specialistai. Daugiausia neblaivių vairuotojų išaiškinta Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje – 21, Kauno – 14, Šiaulių – 12, Marijampolės – 11, Vilniaus ir Utenos – po 10, Panevėžio, Tauragės ir Telšių – po 9, Alytaus – 4 neblaivūs vairuotojai. Sunkiai apgirtę vairuotojai sulaikyti Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose. Kadangi apie akciją vairuotojai žinojo, galima manyti, kad kitomis dienomis neblaivių vairuotojų būtų sulaikyta dar daugiau. Be to, policijos pareigūnai galėjo patikrinti tik mažą dalį vairuotojų, todėl realu, kad dalis tomis dienomis vairavusiųjų būdami neblaivūs neįkliuvo. Prevencinės priemonės metu policijos pareigūnai išaiškino 21 neblaivų dviračių vairuotoją ir 18 neblaivių vadeliotojų. Jei daugiau kaip šimtas neblaivių vairuotojų įkliuvo akcijos metu, tai kiek tokių potencialių žudikų kasdien važinėja Lietuvos keliais?


Apdovanota Kauno medikė

Prof. Rūta Nadišauskienė
su prezidente Dalia Grybauskaite

Džiuljeta Kulvietienė

Valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė vasario 16-ąją ordinais ir medaliais apdovanojo 32 Lietuvos bei užsienio piliečius.

„Minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo 95-ąsias metines pagerbiame žmones, kurių pasiaukojimas ir darbai stiprina Lietuvą. Jie savo pavyzdžiu rodo, kad laisvė yra neatsiejama nuo atsakomybės kovoti už savo valstybę ir rūpintis ja“, – įteikdama apdovanojimus sakė šalies Prezidentė.

Pasak Prezidentės, laisvės kovų dalyviai, valstybės gynėjai, nepabūgę agresijos sausio 13-ąją, teisininkai, mokslininkai ir gydytojai, kultūros darbuotojai bei meno kūrėjai nusipelno ypatingos pagarbos už pasiaukojimą ir ryžtą siekti gerovės Lietuvai bei jos žmonėms. Prezidentė padėkojo ir užsienio piliečiams, kurie buvo šalia, kai Lietuvai buvo sunku, kuriems brangi mūsų istorija ir kultūra.


Farmacininkai gviešiasi sveikuolių vardo

Sigita Kriaučiūnienė

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė

Jau kuris laikas Lietuvos gyventojai kiekvieną mėnesį savo pašto dėžutėse randa 24 puslapių „Camelia“ vaistinės reklaminę brošiūrą, pavadintą „Sveikuoliai“, kurioje pateikiama informacija apie vaistus, vaistukus, papildus, papildėlius ir jiems teikiamas nuolaidas.

LR valstybinio patentų biuro internetiniame puslapyje www.vpb.lt viešai skelbiama, kad Kaune įsikūrusi UAB „Reklamos sklaida“ 2012 m. birželio 8 d. pateikė paraišką patentuoti prekės ženklą „Sveikuoliai“, kurio pavadinimu platinama „Camelia“ vaistinių tinklo reklama.

Organizacija, vienijanti sveiką gyvenseną propaguojančius klubus, 1996 metais buvo pavadinta Lietuvos sveikuolių sąjungos pavadinimu, kuris kilo būtent iš šių dviejų žodžių – „sveik“ ir „uoliai“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija