„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (149)

2013 m. balandžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Gyvybės gynėjų viltys naujam pontifikatui prasidedant

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas laimina
neįgaliuosius vaikus

Pagarbos motinystei liudijimas

Pasaulinė gyvybės gynėjų šeima, džiaugdamasi popiežiaus Pranciškaus išrinkimu, reiškia įsitikinimą, kad šio pontifikato metu Katalikų Bažnyčia tęs jo pirmtakų nepaliaujamą priešinimąsi sekuliarizuotos ir bedieviškos aplinkos primetamai „mirties kultūrai“. Gerai žinoma, kad dabartinis Šventasis Tėvas, dar eidamas Argentinos sostinės arkivyskupo tarnystę, buvo bekompromisinis nekaltos žmogiškosios gyvybės nuo pačios jos prasidėjimo iki natūralios mirties šventumo ir neliečiamumo gynėjas. Nurodydamas, kad nei abortas, nei eutanazija negali būti žmogaus vertas sprendimas, ganytojas nuolat savo mokyme pabrėždavo, kad visi vaikai neša tvirtumą ir viltį dėl ateities, o seneliai yra išminties turtas. Kalbėdamas apie tai 2011 metų spalio 11 dienos pamaldose Argentinos didžiausioje Luchano Švč. Mergelės Marijos šventovėje, kardinolas Ch. Bergoljas meldė Dievo Motinos „globoti gyvybes nuo jų prasidėjimo ir laukimo užgimstant iki paskutinio atodūsio“.


Parkinsono liga sergantiesiems

Balandžio 11-oji – Pasaulinė Parkinsono liga sergančiųjų diena. Ji svarbi tuo, kad suvienija sergančiuosius, jų globėjus, medikus ir mokslininkus kovai su šia liga bei gydymui, atkreipia visuomenės dėmesį į Parkinsono ligos sukeliamas sveikatos problemas. Šia proga Alytuje balandžio 20 dieną įvyks respublikinė konferencija.

Parkinsono liga – viena iš dažniausiai pasitaikančių neurodegeneracinių ligų, pažeidžiančių žmogaus nervų sistemą. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, šia liga serga 0,3 proc. gyventojų (10 tūkst. žmonių). Visuomenei senstant šis skaičius nuolat didėja. Liga daugiausia veikia ligonio fizinę būklę, o ne jo intelektą, todėl vartodamas vaistus sergantysis ilgus metus gali išlikti darbingas ir kūrybingas. Klinikiniai ligos simptomai pasireiškia, kai žūsta 70 proc. neuronų. Pagrindinis biocheminis defektas, sukeliantis ligos reiškinius, yra ryškus mediatoriaus – dopamino – trūkumas. Ligai atsirasti įtakos gali turėti paveldimumas, neuroinfekcijos, aplinkos toksinai ir kt.


Vieni siūlo drausti, kiti – šviesti

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai Seime, „darbietis“ Kęstutis Daukšys ir „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovas Algirdas Patackas parlamente įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą, kuriuo būtų draudžiama atlikti abortus. Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei gresia pavojus nėščios moters gyvybei ar sveikatai, jei yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių. Projektą vertinę Seimo teisininkai nurodė, jog kyla klausimas dėl jo atitikimo tarptautinėms konvencijoms, svarsto ir dėl jo atitikimo Lietuvos Konstitucijai, tačiau tiesiogiai prieštaravimo išvadoje nenurodė.


Noriu suaugti. Gal išgerkime?

„Klaipėdoje alkoholiu apsinuodijo trylikametis“, „į Klaipėdos ligoninę atvežta alkoholiu apsinuodijusi dešimtmetė“, – tokie ir panašūs pranešimai nuolat šmėsteli žiniasklaidoje. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, apsinuodijimų alkoholiu pastaraisiais metais vis daugėja.

Geria todėl, kad gali

Dažniausiai alkoholiu apsinuodija 8–17 metų vaikai ir paaugliai. 2011 metais Klaipėdoje tokių buvo net 77. Visuomenės sveikatos centro teigimu, pagrindinės priežastys – mažas paauglių užimtumas, tėvų priežiūros ir kontrolės stoka, alkoholio prieinamumas.


Fetalinė vakcina ir kiti produktai

Mūsų Bažnyčios hierarchai skambina pavojaus varpais ir kviečia dalyvauti ES piliečių iniciatyvoje „Vienas iš mūsų“, kadangi prieš metus Europos Komisija Parlamentui pateikė programą „Horizontas 2020“. Be šioje programoje numatytų kilnių tikslų, dar  bus finansuojami žmogaus embrionų ląstelių tyrimų projektai, kurių metu gali būti sunaikinamas žmogaus embrionas. 2012 m. balandžio 1 d. Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojo Europos piliečių iniciatyvos reglamentas, kuris suteikia teisę ES piliečiams siūlyti teisės aktą ES kompetencijai priklausančiais klausimais. Tam reikalinga surinkti vieną milijoną ES piliečių parašų iš ne mažiau kaip septynių valstybių narių. Šiuo metu Europoje vykdoma akcija „Vienas iš mūsų“, kuria siekiama, kad Europos Parlamente (EP) būtų inicijuota pataisa, kuri užtikrintų, jog iš ES biudžeto nebūtų finansuojami žmogaus embriono kamieninių ląstelių tyrimų projektai. Tad aktyviai privalome prisijungti prie šios akcijos ir savo parašais pasisakyti prieš antihumaniškus tyrimus. Šiame straipsnyje paliesti ir kiti klausimai, susiję su embriono ląstelių panaudojimu.


Sūneli, palaidūne...

Man dabar 50 metų, ir jau septynerius pastaruosius gyvenu blaiviai. Tada, kai buvau atsidūręs dugne, ne kartą planuodavau pasikarti, bet kai ateidavo lemtinga diena, būdavau visiškai nusistekenęs ir bijojau, kad man nepavyks tai padaryti praktiškai ir tik žmones prijuokinsiu: arba virvė nutrūks, arba užsinerti nesugebėsiu, ar dar kas nors atsitiks. Kartą prisigėręs iki „palaimingos“ būsenos atsiguliau ant geležinkelio bėgių ir užknarkiau, tačiau net vidurnaktį kažkas pamatė (ar išgirdo?), iškvietė policiją ir mane „supakavo“. Tada labai pykau ant visų, kodėl man – tokiam nelaimingam – net numirti sutrukdė! Šiandien visiems sakau, jog taip Dievas mane sergėjo, kad laimingai nugyvenčiau likusį, Jo paties man dovanotą gyvenimą, išlikčiau šeimai, vaikams ir anūkams (tik išsiblaivęs supratau ir pajutau, kaip labai dar visiems esu reikalingas)...


AA, arba truputį apie save

Visi mes – vyrai ir moterys – atėjome pas AA, kai įsitikinome, jog savo potraukio alkoholiui negalime kontroliuoti. Mes supratome, kad turime gyventi be alkoholio, jeigu norime išvengti nelaimių sau ir artimiesiems.

Mūsų draugijos grupių tinklas apima 180 šalių (2010 metų duomenys), tačiau jokios griežtos organizacinės struktūros draugijoje nėra. Mūsų pagrindinis tikslas yra vienas: gyventi blaivų gyvenimą ir padėti tiems, kurie kreipiasi į mus, prašydami padėti mesti gerti. Mes nesusieti su jokiu judėjimu ar tikyba, už nieką nekovojame ir nesiūlome jokių reformų. Apie jokį „pasaulį be alkoholio“ mes irgi nesvajojame. Mes džiaugiamės naujais nariais, bet patys nieko neviliojame. Jeigu mus prašo pasidalyti patirtimi, kaip išsigydyti nuo alkoholizmo, mes tai darome, bet niekam savo patirties neprimetame. AA nariai labai įvairaus amžiaus, išsilavinimo, visuomeninės ir materialinės padėties. Kai kurie iš mūsų gėrė daugelį metų, kol suprato, kad jau nebepajėgia kovoti su alkoholiu. Kiti, laimei, suprato tai gerokai anksčiau, kol dar buvo jauni arba kai tik pradėjo gerti.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija