„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (167)

2014 m. spalio 17 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Gerbti žmogišką orumą, pasipriešinti blogiui

Homoseksualų santykių ir jų „santuokos“ katalikiškas vertinimas

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Peteris Erdas pristato
Vyskupų Sinodo asamblėjos
dalyviams apžvalginį pranešimą

Svarstymai Vyskupų Sinodo asamblėjoje

Romoje vykstančioje šeimai skirtoje Vyskupų Sinodo asamblėjoje buvo aptarti homoseksualų sielovados klausimai, kurie aktualūs dabartiniame kontekste, kai Europoje ir visame pasaulyje stiprėja ideologinis ir politinis spaudimas įstatymais pripažinti tos pačios lyties porų partnerystę ar net „santuoką“ ir suteikti joms šeimos statusą. Šio spaudimo neatlaikė nukrikščionėjusios Estijos parlamentarai ir šiomis dienomis prieš tautos daugumos nusistatymą priėmė vadinamąjį kohabitacijos įstatymą, kuriame numatomas ir kartu gyvenančių homoseksualų teisinis registravimas. Galima priminti, jog Katalikų Bažnyčia, gerbdama žmogišką homoseksualų orumą, savo mokyme nurodo, kad patys homoseksualų aktai yra viduje netvarkingi, prieštarauja prigimtiniam įstatymui, negali būti palaikomi. Bažnyčia moko, kad santuokinis ryšys galimas tik tarp vyro ir moters ir kad ši intymi meilės bendrystė atvira gyvybei. To nėra išsigimėliškų homoseksualų santykių atveju. Pagrindinis Vyskupų Sinodo asamblėjos pranešėjas Budapešto (Vengrija) arkivyskupas kardinolas Peteris Erdas (Péter Erdõ) spalio 13 dieną pristatydamas savo antrąją apžvalgą („Relatio post disceptationem“), kurioje apibendrinamos susitikime vykusios diskusijos, pabrėžė, jog tarp dalyvių vyravo nuomonė, jog homoseksualai neturi būti diskriminuojami ir privalo rasti brolišką erdvę krikščioniškoje bendruomenėje. Kita vertus, Bažnyčia, būdama „svetingais namais“ visiems, net ir netradicinės orientacijos žmonėms, neturi kompromituoti savosios santuokai ir šeimai skirtos doktrinos.


Širdies ir kraujagyslių tyrimai atliekami nemokamai

Vita Lyskoitienė

Nepaisant to, kad kasmet vis daugiau žmonių nemokamai išsitiria savo sveikatą pagal prevencinę širdies ir kraujagyslių ligų programą, o šios ligos diagnozuojamos ankstyvojoje stadijoje, kas leidžia pacientams sėkmingai pasveikti, visgi mirtingumas mūsų šalyje nuo jų išlieka gana aukštas. Todėl Valstybinė ligonių kasa prie sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina vyrus ir moteris aktyviau išnaudoti valstybės siūlomas galimybes nemokamai pasitikrinti savo sveikatą.

 Jau devinti metai kaip Lietuvoje vykdoma minėta širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa, pagal kurią kartą per metus nemokamai gali pasitikrinti moterys nuo 50 iki 65 metų ir vyrai nuo 40 iki 55 metų. Užsienio ir mūsų šalies patirtis rodo, kad galima išvengti daugelio širdies ir kraujagyslių ligų ir pailginti žmogaus gyvenimą. Tam reikia perprasti ligos prigimtį, nustatyti ją skatinančius rizikos veiksnius ir atkakliai su jais kovoti.


Festivalių džiaugsmai, alkoholis ir šokiruojanti patirtis Daugų parduotuvėje

Žvelgdami į vasaros savaitgalių renginių tvarkaraštį, veikiausiai nerasime nė vieno savaitgalio, kad nebūtų vienokio ar kitokio festivalio. Tai – labai populiari laisvalaikio praleidimo forma Lietuvoje. Galime tik pasidžiaugti, kad žmonės buriasi gamtoje, klausosi įvairių koncertų, bendrauja, mokosi, pramogauja, atstato jėgas po darbų.

Tačiau kai kurie festivaliai po savęs palieka suniokotą gamtą, kalnus šiukšlių ir sužalotą žmonių sveikatą. Aišku, tai taikoma ne visiems žmonėms, nes kiekvienoje šventėje yra sąmoningų žmonių, kurie elgiasi nepriekaištingai. Vis dėlto pasitaiko ir tokių, kurie, nuvažiavę į festivalį, nesugeba nueiti toliau nei 100 metrų nuo palapinės, nes visą laiką vaišinasi alkoholiu, toks jų buvimas festivalyje niekaip nesusijęs su kultūra ir sąmoningu laiko praleidimu.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija