„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (169)

2014 m. gruodžio 19 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Istorinis religinių lyderių įsipareigojimas kovai prieš prekybą žmonėmis

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus su Deklaraciją
prieš vergovę Vatikane pasirašiusiais
stačiatikių, anglikonų, musulmonų,
judėjų, budistų, induistų ir kitais
įvairių religijų lyderiais

Popiežius smerkia naująją vergovę

Gruodžio 2-ąją, kai Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimu pasaulyje buvo minima kasmetinė Vergovės panaikinimo diena (kalbama apie laipsnišką prekybos Afrikos juodaodžiais vergais nutraukimą XIX amžiuje), į Vatikaną susirinkę didžiųjų religijų lyderiai pasirašė istorinę deklaraciją, kurioje pabrėžtas jų įsipareigojimas kovoti prieš dabar vėl paplitusias naujas vergovės formas ir prekybą žmonėmis. Manoma, kad tokiomis nelaisvės sąlygomis, kai yra nežmoniškas socialinis, psichologinis, fizinis ar seksualinis išnaudojimas, dabar planetoje gyvena apie 36 milijonai žmonių, kurie tokiai nusikaltėliškai „ekonomikai“ kasmet atneša 150 milijardų dolerių pelną. Popiežiaus Pranciškaus bei kitų krikščioniškų konfesijų – stačiatikių ir anglikonų, bei kitų religijų – musulmonų, judėjų, budistų ir induistų – dvasinių vadovų pasirašytame ir paskelbtame kreipimesi į viso pasaulio tikybų geros valios žmones kviečiama dėti visas įmanomas pastangas, kad iki 2020 metų būtų visiems laikams galutinai panaikinta vergovė. Dokumente primenamas visose religijose patvirtintas įsitikinimas, kad „Dievo akyse kiekvienas žmogus yra laisvas asmuo“ ir kad yra skirtas būti bei veikti dėl gėrio lygybėje ir brolybėje su kitais. Todėl šiuolaikinė vergovė ir prekyba žmonėmis su priverstinio darbo, prostitucijos, neteisėto organų transportavimo tikslais bei kiti pasibaisėtini panašūs santykiai ir sandėriai, kuriuose brutaliai paneigiamas asmens orumas, yra priskirtini nusikaltimams prieš žmoniją, kuriems negali būtu jokios tolerancijos. Religiniai lyderiai pasižada daryti viską, kas jų, kaip tikėjimo vertybių skelbėjų, galioje, kad būtų sutelktinai veikiama išlaisvinant patekusius į naujosios vergovės tinklus ir kad būtų atkurtas viltingas šių aukų pasitikėjimas ateitimi. Deklaracijoje patvirtinama, kad šiandien, kai pasiekta reikiamos žmonijos pilietinio sąmoningumo brandos ir išminties, kai yra technologinės inovacijos, organizacinės bei teisinės galimybės, yra visos sąlygos, kad būtų įgyvendinamas šis „žmogiškas ir moralinis imperatyvas“.


Negimusio kūdikio diena – liudijant gyvybės svarbą

Telšių dekanato šeimos centro kiemelyje
prie paminklo Negimusių kūdikių atminčiai

TELŠIAI. Lapkričio 23-iąją, sekmadienį, čia kaip ir visoje Lietuvoje buvo minima Negimusio kūdikio diena. Minėjimo dalyviai rinkosi Telšių dekanato šeimos centro kiemelyje prie paminklo Negimusių kūdikių atminčiai. Kartu su Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kuopos ateitininkais sugiedotos kelios giesmės ir pagarba gyvybei išreikšta padedant prie paminklo degančias žvakutes. Netrukus renginio dalyvių eisena, Policijos ekipažo lydima, pasiekė Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedrą.

Tądien Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje pristatyta unikali profesionalios kretingiškės dailininkės Liudos Liaudanskaitės akvarelių paroda ,,Įsčios. Gailestingumas“, kurioje išryškėja dvi simbolinės meninio siužeto linijos: tarsi ypatingo dieviško grožio žiedai ,,besiskleidžiantys“ įsčiose augantys kūdikiai ir bekraštės kančios, skausmo kupinos įsčių vaisių netekusios moterys. Dar iki šv. Mišių tikintieji turėjo galimybę mąsliai suklusti ties parodoje eksponuojamais darbais.


Šviesos kelias negimusiems kūdikiams

Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje
žmonės susirinko melstis už šeimas

Biržai. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje tamsaus lapkričio sekmadienio vakarinėse šv. Mišiose – neįprasta šviesa. Pagrindinės navos viduryje – didžiulis žvakelių liepsnomis plevenantis kryžius, papuoštas gėlėmis, priešais jį – paveikslas, kuriame – Angelo giesmė angeliukams ir gaublys, simbolizuojantis Visatą, Kristaus Valdovo žemę.

Lapkričio 23-iąją šventėme Kristaus, Visatos Valdovo, iškilmę. Vikaro kun. Ernesto Želvio sumanymu į šv. Mišias buvo kviečiamos šeimos, kadaise praradusios kūdikius. Jų metu melstasi už šio pasaulio neišvydusias gyvybes bei šeimas, patyrusias tokias netektis, prašant joms stiprybės ir ramybės gyvenime. Prieš šv. Mišias vyko Švč. Sakramento adoracija. Po jų – mąstymas vargonų, giesmių ir žvakių fone...


Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio jubiliejaus minėjimas

Marijampolės vysk. Motiejaus
Valančiaus BS nariai po šv. Mišių
žygiuoja į savivaldybės salę

Marijampolė. Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis (BS) neseniai paminėjo 25-mečio jubiliejų. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Mažojoje Bazilikoje. Paskui vyko iškilmingas minėjimas Marijampolės savivaldybės salėje. Susirinkusiuosius sveikino Seimo narys Albinas Mitrulevičius, Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Metas Ražinskas, Lietuvos BS valdybos pirmininkas Vytautas Uogelė, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Marijampolės skyriaus pirmininkas Valdas Pileckas. Pranešimą skaitė Lietuvos BS pirmininkas, Alkoholio ir tabako kontrolės departamento prezidentas daktaras Aurelijus Veryga.

Marijampolės vysk. M. Valančiaus BS pirmininkė Regina Jadeikaitė apžvelgė 25 metų veiklą. Ji priminė, kad Marijampolės blaivystės sąjūdis buvo įkurtas 1989 metais, pirmoji vadovė – Alina Sidaravičienė, dvasios vadas – kun. Tadeus Vallian. BS pirmininkė R. Jadeikaitė pasidžiaugė, kad blaivystės sąjūdžio veikloje dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės – valančininkai ir valančiukai. Organizacijai priklauso moksleiviai nuo 7 iki 18 metų. Marijampolės savivaldybės valančiukai rengia akcijas (žygius „Už blaivią Lietuvą ir sveiką gyvenimo būdą“, vakarones ir susitikimus su kitų mokyklų bei regionų valančiukais), dalyvauja įvairiuose rašinių konkursuose, šventinėse parodose, sąskrydžiuose ir sportinėse varžybose. Vyresnieji sąjūdžio nariai platina katalikišką literatūrą, visuomenei kasmet organizuoja maldingas keliones, kultūrines ir pažintines išvykas, konferencijas, keliauja po Lietuvą susipažindami su savo krašto istorija. Įdomų pranešimą R. Jadeikaitė paįvairino skaidrėmis, kuriose marijampoliečiai atpažino save, prisiminė įdomiai ir prasmingai praleistas akimirkas blaivystės sąjūdyje.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija