„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (284)

2016 m. kovo 12 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Netikėtas Popiežiaus apsilankymas priklausomybių centre

Popiežius Pranciškus ir arkivyskupas
Renatas Fizikela (dešinėje)
Šv. Karolio bendruomenėje

Vasario 26 dieną, penktadienį, popiežius Pranciškus, niekam iš anksto nežinant ir nelaukiant, aplankė priklausomybių terapijos centrą Romoje, gerokai nustebindamas ir pradžiugindamas jo gyventojus, darbuotojus ir auklėtinius.

Šventasis Tėvas aplankė Šv. Karolio bendruomenę, vieną iš Italijos Solidarumo Centro skyrių, veikiantį Romos priemiestyje, Marino miestelyje. Ši bendruomenė buvo įsteigta italo kunigo Marijaus Pičio (Mario Picchi) ir yra skirta nuo priklausomybės ligų kenčiančių žmonių reabilitacijai ir integracijai, įskaitant narkomanus, alkoholikus, azartinių žaidimų lošėjus. Popiežius norėjo, kad jo asmeninis apsilankymas būtų tikras ir konkretus gailestingumo ženklas.

Šventasis Tėvas, kurį lydėjo Popiežiškosios Naujojo Evangelizavimo tarybos pirmininkas arkivyskupas Renatas Fizikela (Renato Fisichella), Šv. Karolio centre maždaug dvi valandas asmeniškai susitiko su 55 namų gyventojais ir darbuotojais, su jais sėdėjo salėje, klausėsi jų pasisakymų ir klausimų apie tikėjimą Evangeliją, religiją ir apie priežastis, kurios asmeniui leidžia prisikelti po ilgo kentėjimo laikotarpio. Popiežius kiekvienam paliudijo asmeninį dėmesį, pasikalbėdamas privačiai. Pasak arkivyskupo R. Fizikelos, Popiežius, viena vertus, perspėjo neleisti priklausomybių metastazėms suardyti gyvenimą. Kita vertus, troško padrąsinti, kad gyvenimas bendruomenėje suteikia realų šansą pradėti iš naujo džiaugtis gyvenimu. Popiežiaus davė ženklą, jog svarbu nuolat pasitikėti Gailestingumo jėga, nes ji palaiko mūsų piligriminę kelionę: gailestingumas leidžia pajusti Dievo buvimo šilumą ir sugrąžina žmogui orumą.

Kadangi Popiežiaus vizito valandą centro gyventojai paprastai valgo pavakarius, centro vadovų pakviestas Pranciškus kartu suvalgė gabalą picos. Išvykdamas iš Šv. Karolio priklausomybių terapijos centro, kuriame praeityje lankėsi popiežiai pal. Paulius VI ir šv. Jonas Paulius II, Pranciškus padovanojo Lujan Dievo Motinos ikoną.

Kun. M. Pičio septintajame dešimtmetyje Romoje ir priemiesčiuose įsteigto Italijos Solidarumo centro terapijos skyriai pagrindinį dėmesį skirdavo jaunimui, turinčiam su priklausomybę nuo narkotikų, tačiau ilgainiui jis išaugo į daugiafunkcinį centrą su ypatingu akcentu narkomanams, turintiems psichikos problemų, ir daug dėmesio skirta vienišų AIDS ligonių ir senelių slaugai, nuolatinio būsto neturinčių asmenų, imigrantų, pabėgėlių ir žmonų, Italijoje siekiančių politinio prieglobsčio, globai. Netrukus bus atidaryti nauji Centro namai „La Casa“, skirti psichiatriniams ligoniams, po gydymosi išleistiems iš ligoninės. Patalpas Marino miestelyje Šv. Karolio bendruomenei padovanojo popiežius Jonas Paulius II 1983 metais.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija