„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (285)

2016 m. balandžio 15 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Rūkančių tėvų – rūkantys vaikai

Sakoma, kad obuolys nuo obels netoli rieda. Šį posakį galima būtų panaudoti ir šįkart. Tyrimas, kuris plačiai aprašomas „American Journal of Public Health“, parodė, kad rūkančių tėvų vaikai net tris kartus dažniau tampa priklausomi nuo rūkymo, ženkliai anksčiau į rankas paima pirmąją cigaretę. Ir visa tai išsiaiškinta palyginus rūkančiųjų tėvų grupę su nerūkančiųjų, žinoma, tyrime dalyvaujant ir abiejų grupių vaikams.

Tyrimas inicijuotas sukaupus daug informacijos iš amerikiečių nacionalinės apklausos apie narkotikų vartojimą ir sveikatą. Panaudota medžiaga iš aštuonerių metų apklausos laikotarpio ir atsitiktinai parinkta 70 tūkst. tiriamųjų, turinčių daugiau nei 12 metų. Konkrečiau, tai buvo 35 tūkst. paauglio ir jo tėčio arba mamos porų. Mokslininkai smalsavo, ar net paaugę vaikai kartoja, pamėgdžioja savo tėvus – ar griebiasi cigaretės, jei rūko jų tėvai. Taigi kokie rezultatai buvo gauti?

Iš vaikų, kurių tėvai nerūko, tik 13 proc. prisipažino, jog bandė rūkyti ir yra surūkę bent vieną cigaretę per savo gyvenimą. Kiek procentų bandžiusiųjų buvo kitoje tyrimo grupėje? Pasirodo, net 38 proc. rūkančių tėvų vaikų bandė rūkyti ir yra surūkę bent vieną cigaretę per savo gyvenimą.

Jei kalbėtume apie priklausomybę nuo rūkymo, rezultatai taip pat skyrėsi ženkliai – net tris kartus. Iš nerūkančiųjų tėvų vaikų grupės tik 5 proc. turėjo priklausomybę nuo nikotino. Rūkančiųjų tėvų grupėje šis skaičius siekė 15 proc.

Įdomu ir tai, kad paauglės merginos buvo keturis kartus dažniau linkusios rūkyti, jei nuo rūkymo buvo priklausomos jų mamos. Tokio didelio polinkio tarp paauglių merginų nepastebėta, jei rūkė jų tėvas. O štai rūkančiųjų tėvų paaugliai sūnūs tokį patį polinkį turėjo nepriklausomai nuo to, kuris iš tėvų rūkė – tėtis, mama ar abu.

Rūkančių tėvų vaikų polinkis rūkyti labai nesikeitė (nedidėjo ir nemažėjo), jei tėvai nevengdavo ir alkoholio ar narkotikų. Tačiau polinkį galėjo koreguoti tėvų šeimyninė padėtis (susituokę tėvai ar sugyventiniai tėvai), tėvų išsilavinimas, psichinė būsena. Tyrimo organizatoriai tikina, kad priežasčių tokiai tendencijai gali būti įvairių – vaikai kartoja tėvų elgesį, priklausomybė nikotinui gali būti užkoduota genuose.

Reziumė – daugelis rūkančiųjų rūkyti pradeda paauglystėje. Bent viena moksliškai įrodyta priežastis jau aiški.

Pagal vlmedicina.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija