„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (285)

2016 m. balandžio 15 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Prezervatyvų fiasko. Ar turime ką nors geriau?

Vytautas Markūnas

Visi vieningos nuomonės, jog reikia gelbėti Afriką nuo AIDS pandemijos. Daugybė pinigingų NVO šią problemą žada išspręsti… prezervatyvų lietumi. Gerai. Lyg ir logiška. O daugelio youtube, delfi ir kitų laisvos minties erdvių komentatorių pasibaisėjimui ir pajuokai, Bažnyčia siūlo susilaikymą nuo lytinių santykių iki santuokos ir ištikimybę. Pažiūrėkime, kaip kam sekasi…

Botsvana

Joje buvo pasirinkta „Saugaus sekso“ politika. Visur buvo iškabinėti atitinkami plakatai, vaikai mokyklose mokėsi daineles apie prezervatyvus. Bill & Melinda Gates Foundation ir kiti fondai investavo 13,5 milijonų dolerių į prezervatyvų platinimą. Bet ŽIV lygis nepamažėjo. Priešingai, jis augo, kol tapo vienu aukščiausių Afrikoje. Panaši praktika yra pritaikoma daug Afrikos šalių.

Uganda

1980-aisiais buvo viena daugiausiai ŽIV užsikrėtusia valstybe. 1991-aisiais 22% procentai gyventojų buvo užsikrėtę ŽIV. 1999 skaičius nukrito iki 6%. Kaip tai įmanoma? Pasak Journal of International Development tokio pokyčio priežastis yra tai, kad Uganda vietoj prezervatyvų į pirmą vietą iškėlė susilaikymą ir ištikimybę. Kaip pasekmė, nuo 1989 iki 1995 metų atsitiktinio sekso atvejų Ugandoje sumažėjo 65%. Deja, tada į Ugandą pradėjo atvykti vis daugiau užsienio „ekspertų“, kurie pakeitė susilaikymo ir ištikimybės skatinimo programą (kurią laikė nerealistiška) ir pradėjo propaguoti prezervatyvų naudojimą.

Nuo 1995 iki 2000 metų jaunų, neįsipareigojusių jaunuolių lytinis aktyvumas pakilo nuo 27% iki 37%.

Bet ar šie pavyzdžiai yra pakankami, kad įsitikintume, jog masinės prezervatyvų kampanijos neišspręs AIDS problemos? Ar tikrai susilaikymas iki santuokos ir ištikimybė yra pranašesni? Pateikiame dar du pavyzdžius, šį kartą – iš kito pasaulio galo.

Filipinai ir Tailandas

1987 metais Filipinuose buvo užfiksuoti 135 ŽIV užsikrėtę asmenys, 112 – Tailande. Pasaulio Sveikatos Organizacija nustatė, kad iki 1999 metų Filipinuose nuo AIDS mirs 85 000 asmenų, Tailande – 70 000.

Tailandas pradėjo „Šimtaprocentinę prezervatyvų naudojimo“ kampaniją, o Filipinai pritarė Bažnyčios, kuri Filipinuose yra stipri ir įtakinga, planui, paremtam nepriklausomomis šeimos planavimo grupėms, ištikimybės ir susilaikymo skatinimui. 2005 metais Tailande ŽIV užsikrėtusių asmenų buvo 50 kartų daugiau nei Filipinuose (580 000 ir 12 000). British Medical Journal turėjo pripažinti, kad Bažnyčios siūloma žinia apie ŽIV veikia. Pagal Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenis, Svazilende, kur ŽIV užsikrėtę 42,6%, tik 5% gyventojų yra katalikai; Botsvanoje, kur 37% suaugusių nešioja šį virusą, 4% gyventojų yra katalikai; Pietų Afrikoje, kur 22% gyventojų turi ŽIV, tik 6% yra katalikai; Ugandoje, kurioje 43% gyventojų yra katalikai, ŽIV infektuotų suaugusių – 7,4%; Filipinuose, kuriuose 80% populiacijos yra katalikai, ŽIV užsikrėtę 0,3%.

Naivus tradicionalizmas?

Neretai galima išgirsti, kad Bažnyčioje pasklidusi kažkokia seksofobija. Bet šios statistikos pasitvirtina seną ir paprastą taisyklę – viskam savas laikas. Mūsų kūnas nesiliauja mums tai kartoti. Tai nėra krikščioniškas išmislas. Tai – mūsų prigimtis. Nuo mūsų norų, nuomonės, ideologijos, pakraipos ar politinių pažiūrų ji nepasikeis, lygiai kaip kad mūsų kūnas turi valgymo ritmą, kurio nesilaikant anksčiau ar vėliau ims maištauti… Nesilaikant bendrų prigimties dėsnių (kurių yra ir biologinių, ir socialinių), visada pralaimi arba pats, arba šalia esantys. Laikas lytiniams santykiams yra santuokoje. Ir tai – ne kažkokios institucijos iš aukščiau numestas seksofobiškas įsakymas, o mūsų žmoniška prigimtis, kurią Bažnyčia siekia priminti. Prezervatyvai tos prigimties neįveiks.

Pagal http://blogas.ateitis.lt/

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija