„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (288)

2016 m. liepos 8 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Užkertant kelią nelaimėms vandenyje svarbios visų pastangos ir tinkama prevencija

Vidaus reikalų ministerija (VRM) atkreipia dėmesį į nepakankamai saugų gyventojų elgesį vandenyje – šalies savivaldybės raginamos aktyviau vykdyti prevenciją, bendradarbiauti su ugniagesiais, kad skaudžių nelaimių būtų išvengta. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie VRM parengė veiksmų planą, numatantį gyventojų švietimo ir saugaus elgesio vandenyje įgūdžių formavimo, gelbėtojų kvalifikacijos ir pasirengimo atlikti gelbėjimo darbus vandenyje tobulinimo bei kitas priemones.

VRM kartu skatina peržiūrėti ir, prireikus, patikslinti saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisykles, per vietos žiniasklaidą, internetu informuoti gyventojus, kaip saugiai plaukti ir maudytis, taip pat vykdyti prevencines akcijas, bendradarbiaujant su savivaldos institucijomis, įstaigomis ir bendruomenėmis.

„Svarbu, kad savivaldybių administracijos bendradarbiautų su apskričių priešgaisrinėmis gelbėjimo valdybomis, kitais socialiniais partneriais ir prevencinį darbą vykdytų kartu. Be kitų vykdomų priemonių, siūlome įvertinti skendimų problemos konkrečioje savivaldybėje mastą, nustatyti ir išskirti pavojingiausius vandens telkinius, numatyti prevencines priemones, kad žūčių vandenyje būtų išvengta“, – sakė vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Remiantis Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2015 metais nuskendo 146 žmonės. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos duomenimis, skendimas yra viena iš pagrindinių vaikų iki 5 metų mirties priežasčių ir antroji pagal dažnumą vaikų iki 14 metų netyčinių traumų nulemtos mirties priežasčių. Anot statistikos, vyrai skęsta dažniau nei moterys: 2015 metais paskendo 109 vyrai, 37 moterys. Daugiausiai žmonių nuskęsta šiltuoju metų laiku, dažniausiai – liepą. Daugiausiai žmonių nuskęsta savaitgaliais, kai per karščius prie vandens telkinių suvažiuoja daug poilsiautojų. Priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų duomenimis, vien šiemet (iki birželio 10 dienos) gelbėtojai skęstančiuosius gelbėjo 181 kartą, tai yra 54,7 proc. daugiau nei pernai. Šiemet išgelbėti 68 žmonės, 61 žmogus žuvo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija