„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (291)

2016 m. spalio 21 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Šveicarijoje krikščioniški slaugymo namai verčiami leisti savižudybę su gydytojo pagalba

Šveicarijos Federalinio teismo sprendimas verčia krikščionių valdomus slaugymo namus leisti atlikti savižudybę su gydytojo pagalba.

Krikščionys Šveicarijoje reiškia pasipiktinimą dėl šalyje galiojančio įstatymo, reikalaujančio, kad savižudybė su gydytojo pagalba būtų atliekama visose be išimčių sveikatos įstaigose, jei tik pacientas to pageidauja. Labdaringus slaugymo namus valdanti krikščionių organizacija Išganymo armija kreipėsi į teismą, teigdama, jog tai pažeidžia krikščionių sąžinės laisvę. Tačiau Federalinis teismas nubalsavo krikščionių nenaudai. Teismo teigimu, įstatymas suteikia individui teisę nuspręsti, kada ir kaip jis nori mirti. Teisėjai pareiškė, kad vienintelė išeitis, kuria gali pasinaudoti organizacija, yra atsisakyti savo labdaringos įstaigos statuso ir iš valstybės gaunamos paramos. Jei tai nebus padaryta, slaugymo namai privalės paklusti ir leisti savižudybes su gydytojo pagalba.

Abortų ir eutanazijos gynėjams spaudžiant religines grupes teikti mirtinas procedūras, profesionalių medikų ir įstaigų religijos bei sąžinės laisvė pažeidinėjama visame pasaulyje.

JAV Pilietinių teisių sąjunga iškėlė kelis ieškinius, siekdama priversti katalikų sveikatos apsaugos grupes teikti abortus. Kovą LifeNews pranešė, kad Sąjunga padavė į teismą Trejybės sveikatos korporaciją, katalikišką prieglaudą, nes jos daktarai atsisakė atlikti abortą. Liberali grupė taip pat padavė į teismą katalikišką ligoninę Mičigane dėl moters, kuri skundėsi ligoninės sprendimu neatlikti jai aborto, kai 18 nėštumo savaitę jai nubėgo vandenys. Federalinis teismas ieškinį atmetė.

Krikščionių sąžinės laisvė puolama ir JAV Kalifornijos bei Ilinojaus valstijose. Ilinojaus gubernatorius Bruce’as Rauneris liepą pasirašė įstatymą, įpareigojantį profesonalius medikus konsultuoti pacientus dėl aborto bei įtikinėti pacientus dėl to, ką įstatymas vadina „aborto nauda“. Nesutinkantieji tai daryti rizikuoja gauti baudą. Panašioje situacijoje yra atsidūrę ir Kalifornijos nėštumo centrai, pasisakantys prieš abortus. Radikalus gruodį įsigaliojęs abortus stumiantis įstatymas, remiamas NARAL (JAV abortų aktyvistų organizacija), privertė daugiau nei 150 ne pelno siekiančių už gyvybę (angl. pro life) pasisakančių organizacijų pasirinkti tarp laisvų ir pigių abortų reklamavimo ir didelių baudų. Kalifornijos nėštumo centrai kreipėsi į teismus, tačiau nė karto nelaimėjo.

Balandį Los Angeles Times pranešė apie miesto advokatus, Mission Hills nėštumo konsultavimo centrui grasinusius kreiptis į teismą po to, kai centras atsisakė pritarti įstatymui, pagal kurį verčiančiama atlikinėti abortus. Centrą padavus į teismą, jis galiausiai pasidavė ir leido savo įstaigoje atlikti abortus. Atsisakymas tai padaryti, kaip praneša laikraštis, nėštumo centrui būtų grėsęs didžiulėmis 2500 dolerių per dieną baudomis.

Kalifornijoje galioja ir kitas religinę laisvę varžantis įstatymas, reikalaujantis bažnyčias ir kitas religines institucijas apmokėti abortus savo darbuotojų sveikatos apsaugos planuose. Situacija pradėjo kelti nerimą tada, kai 2014 metais Kalifornijos Sveikatos apsaugos departamentas abortą perkvalifikavo į „įprastą sveikatos paslaugą“ ir įsakė visiems draudimo planams padengti abortų išlaidas.

Pagal Lifenews.com ir Propatria.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija