„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (294)

2017 m. sausio 13 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Prancūzijoje už abortų „skaitmeninį kliudymą“ – dveji metai kalėjimo

Bažnyčia giliai susirūpinusi dėl Prancūzijos vyriausybės ketinimo įvesti įstatymą, baudžiantį už „skaitmeninį kliudymą“ nutraukti nėštumą. Bažnyčios būgštavimus laiške Prancūzijos prezidentui Fransua Olandiui (Francois Hollande) išsakė Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Žoržas Pontjė (Georges Pontier). Gruodžio 1 dieną Nacionalinė asamblėja svarstė įstatymo projektą, kuriuo pritarta įstatymiškai persekioti Prancūzijoje sukurtas interneto svetaines, suteikiančias nėščioms moterims erdvę laisvai bendrauti ir pasisakyti. Jos dabar yra kaltinamos „tyčiniu klaidinimu, bauginimu, psichologiniu ir moraliniu spaudimu su tikslu atkalbėti nuo nėštumo nutraukimo“. Įstatymas priimtas po pirmojo skaitymo, socialistų bloko daugumos balsais. Respublikonai ir krikščionys demokratai balsavo prieš. Pagal šį įstatymą pažeidėjui gresia dveji metai kalėjimo arba 30 tūkst. eurų bauda. Gruodžio 7 dieną Senate vyks antrasis balsavimas, bet jis įstatymo užblokuoti negali, o tik atidėti pataisų svarstymą. Galutinis balsavimas vyks vasario pabaigoje.

Į Prancūzijos vyriausybės akiratį pateko asociacijos, internete siūlančios forumą pasisakyti moterims, kurioms sunku apsispręsti dėl aborto. Pasak vyriausiojo Prancūzijos katalikų ganytojo, „nėštumo nutraukimas – savanoriškas ar nesavanoriškas – visuomet yra sunkus ir rimtas veiksmas, giliai paveikiantis sąžinę. Daug moterų sudėtingomis aplinkybėmis nežino, ar tęsti nėštumą, ir jaučia poreikį su kuo nors pakalbėti, paprašyti patarimo“.

Prancūzijos vyskupų vadovas atkreipė dėmesį, kad metų pradžioje pertvarkant Prancūzijos sveikatos sistemą buvo panaikintas vienos savaitės terminas moterims apsispręsti prieš darant abortą. Kaip pažymi arkiv. Ž. Pontjė, kitaip tariant, moterys nebesulaukia jokios oficialios paramos. Joms dėmesį skiriančios interneto svetainės kompensuoja erdvių, kuriose galėtų pasisakyti, nebuvimą. Be to, šių svetainių pasisekimas rodo, kad jos atsiliepia į lūkesčius. Šios internetinės erdvės yra dėmesingos visoms: būna, kad moterys kreipiasi į šias interneto svetaines po aborto, nes joms reikia pasisakyti apie tai, ką patyrė. Kitos nutaria tęsti apsisprendimą už abortą, dar kitos nusprendžia gimdyti. Situacijų ir poelgių įvairovė yra galima, nes šios interneto svetainės visuomet suteikia laisvas erdves. Tuo metu Nacionalinėje asamblėjoje svarstytas įstatymo projektas meta iššūkį prancūzų laisvės pamatams, ypač žodžio laisvei, paminėjo Marselio arkivyskupas ir Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Arkiv. Ž. Pontjė laiške svarsto, ar gali būti, kad „mažiausias paraginimas tęsti nėštumą vieną dieną bus laikomas psichologiniu ar moraliniu spaudimu“. Todėl siūlymas įvesti bausmę dėl „skaitmeninio kliudymo“ nutraukti neštumą prisidės prie to, kad šis veiksmas būtų vis mažiau savarankiškas ir vis mažiau laisvas, o ypač būtų rimtas žodžio laisvės ribojimo internete precedentas. Toks ribojimas yra dar rimtesnis, kai kalbama apie sąžinės laisvės klausimus ir kai tampa rimta grėsme demokratijos principams, rašė laiške Prancūzijos prezidentui Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Sir, Vatikano radijas, Zenit

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija