„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (296)

2017 m. kovo 17 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Būtina pertvarkyti paliatyviąją pagalbą

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijus Verygos nuomone, būtina dabar galiojančios paliatyvios pagalbos sistemos peržiūra ir nauji pažangūs sprendimai. Tai ministras pabrėžė susitikime su Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) atstovais. Pasak ministro, kol kas pažangūs metodai nėra pasiekę paliatyviosios pagalbos, galioja prieš dešimtmetį nustatyta tvarka.  „Beveik trečdaliui onkologinių ligonių paliatyvioji pagalba yra itin svarbi ir būtina.  Pažanga šioje srityje vyksta pakankamai lėtai. Todėl manau, kad tikslinga būtų peržiūrėti paliatyviosios pagalbos paslaugų organizavimo principus ir bendrai ieškoti naujų sprendimų juos tobulinant“, – sakė ministras A. Veryga.

Susitikime  POLA atstovai pateikė ministrui savo siūlymus dėl paliatyviosios slaugos paslaugų gerinimo. „Mes esame išanalizavę Jungtinės Karalystės, Airijos, Lenkijos, Latvijos ir kitų šalių  patirtį organizuojant paliatyviąją pagalbą. Todėl tikime, kad savo siūlymais galėsime profesionaliai prisidėti  prie paliatyviosios pagalbos sistemos pertvarkos Lietuvoje, nesukeldami didelės finansinės naštos PSDF biudžetui“, – pažymėjo POLA prezidentas  Šarūnas Narbutas.

Lietuvoje teisės aktai dėl paliatyviosios pagalbos priimti 2007 metais, o finansavimas skirtas 2008 metais. Paliatyvioji pagalba gali būti teikiama stacionare arba paciento namuose. Be to, ambulatoriškai gali būti teikiamos konsultacijos pacientui ir jo šeimos nariams. Dažniausia paliatyvioji pagalba teikiama onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams. Kiekvienu atveju dėl paliatyviosios pagalbos pacientai ar jų šeimos nariai turi tartis su gydančiu gydytoju. Šiuo metu Lietuvoje paliatyviosios pagalbos paslaugas gali teikti 79 asmens sveikatos priežiūros įstaigos, iš jų 60  stacionarinių. Ambulatorines ir paslaugas namuose teikia 33, o dienos stacionare – 6 asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Bendras lovų skaičius stacionare yra 279 lovos.  Atsižvelgdama į tokių paslaugų poreikį, Vyriausybė praėjusiais metais  patvirtino naują stacionarinės paliatyviosios pagalbos paslaugų kriterijų – lovų skaičių padidino nuo 6 iki 9 lovų 100 tūkst. gyventojų. Tačiau visose savivaldybėse  vis dar trūksta ambulatorinių paliatyviosios pagalbos paslaugų ir paslaugų teikimo pacientų namuose. Taip pat trūksta psichologinės ir psichoterapinės pagalbos sergantiems.

PSDF lėšomis 2015 metais apmokėta 3,6 mln. €, 2016 metais – 4,3 mln. € stacionarinėms paliatyviosios pagalbos paslaugoms, o ambulatorinėms – apie 0,5 mln. € kasmet.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija