„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (299)

2017 m. birželio 23 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Sugrįžkime į vyskupo M. Valančiaus kelią

Gegužės 20 dieną vyko vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio (BS) Kauno skyriaus konferencija. Jos tema – „Vyskupo Motiejaus Valančiaus idėjų aktualumas XXI amžiaus Lietuvoje“. Renginys prasidėjo iškilmingomis šv. Mišiomis Arkikatedroje Bazilikoje. Jas aukojo Arkikatedros administratorius kun. Evaldas Vitulskis. Po šv. Mišių, aplankę vyskupo Motiejaus Valančiaus paminklą Rotušės aikštėje, konferencijos dalyviai rinkosi Kauno miesto savivaldybės salėje. Čia juos pasitiko linksmos Rimanto Vaičikonio vadovaujamos kapelos „Šaltinis“ melodijos. Po šilto blaivybės veterano Vytauto Uogelės sveikinimo Bronės Staskonytės eilėraščiu „O vyskupe, Valančiau“ įžanginį žodį tarė kovo mėn. vykusiame susirinkime išrinktas naujasis Kauno skyriaus pirmininkas Povilas Dievaitis. Pranešimus skaitė kun. Robertas Grigas („Vyskupo M. Valančiaus kova už blaivią Lietuvą ir šiandiena“), gydytoja Gitana Ramanavičienė („Alkoholinis vaisiaus sindromas – kas tai?“), iš Žemaitijos atvykusi, valančiukams vadovaujanti vienos mokyklos direktoriaus pavaduotoja mokytoja Virginija Jonkuvienė („Mums reikia atsigręžti į M. Valančių ir eiti jo pramintu taku“), o skyriaus pirmininkas Povilas Dievaitis pranešime „Tikėjimas, jei neturi darbų, jis savyje miręs“ (Jok 2, 14–17), pasidalino patirtimi dirbant su turinčiais priklausomybę ir supažindino su numatomais darbais skyriuje. Po pietų konferencijos dalyviai aplankė Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Liaudies meno saugyklą.

Tai – pirmasis naujojo BS Kauno skyriaus pirmininko P. Dievaičio organizuotas renginys, kuriame kaip svečiai dalyvavo ir keturi BS Vilniaus skyriaus nariai. Tik gaila, kad savų, kauniečių blaivininkų ir vyskupo M. Valančiaus sekėjų, jei, neskaičiuosime lektorių ir renginyje dalyvavusių saviveiklininkų, buvo nedaug. Kaip pastebėjo P. Dievaitis, žmonės neaktyvūs, pats pavasario darbymetis soduose, skambino visiems 40 narių, tačiau... žmonės labai nuoširdžiai atsiprašydavo, kad dalyvauti negali. BS Kauno skyriaus taryba turi gražių planų. Gal ne iš karto visus pajėgs įgyvendinti, tačiau su edukacinėmis programomis tikisi pasiekti mokyklas, viešąsias įstaigas.

Į ypač paplitusį girtuokliavimą mūsų valstybėje dėmesį atkreipė Seimas, Vyriausybė. Tik gaila, kad ne visi supranta ir pritaria ruošiamoms reformoms. Reikalingas aktyvus darbas ne tik Seime ir Vyriausybėje, bet ir pilietinėje erdvėje, ypač BS, kuriam būtina ir savivaldybių administracijų parama.

Julė KILČIAUSKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija