„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (300)

2017 m. liepos 21 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Tauragėje – paminklas negimusiam kūdikėliui

Kun. Vytautas Gedvainis
prie statomo paminklo

Tauragiškiai prie paminklo
negimusiam kūdikiui atminti

Beveik pusę metų Tauragės Švč. Trejybės bažnyčios tikintieji aukojo pinigus paminklui negimusiems kūdikiams atminti. Šios gražios ir jautrios idėjos iniciatorius – klebonas, dekanas kun. Vytautas Gedvainis.

Pusė Žemės rutulio, ant kurio pavaizduotas Juozapas, Marija su Kūdikėliu Jėzumi ant rankų ir vaiko pėdutės, einančios Šventosios šeimos link – taip atrodo paminklas negimusiems kūdikiams atminti. Mintis pastatyti paminklą pasaulio neišvydusiems vaikams kilo klebonui kun. V. Gedvainiui.

„Kiekvienas miręs žmogus turi vietą, žemės kauburėlį, kur jo artimieji gali ateiti, uždegti žvakelę, pasimelsti. O negimę kūdikėliai tokios vietos neturi. Ši tema jautri ir skaudi šeimoms, praradusioms kūdikius. Dažnai gyvybė užgęsta dar tik pradėjusi megztis – dėl persileidimo ar aborto. Motinas, kurios nusprendė negimdyti kūdikių, kankina kaltės jausmas. Todėl norėjau, kad tokių kūdikėlių artimieji turėtų vietą, kur galėtų atnešti gėlės žiedą, uždegti žvakelę, pasimelsti, išlieti skausmą ir atrasti sielos ramybę, pagaliau, ištarti kūdikėlio vardą“, – kalbėjo dvasininkas.

Kunigas džiaugėsi, kad šiai idėjai pritariančių netrūko. Užteko ir aukojančių, kurių dėka atsiras prasmingas paminklas.

„Aukos bažnyčioje buvo renkamos nuo Šv. Kalėdų. Žmonės noriai aukojo, vadinasi tauragiškiams reikėjo tokios vietos, kur galėtų prisiminti negimusius kūdikėlius, – sakė kun. V. Gedvainis.

Klebonas pasakojo, kad paminklą pagal jo sumanymą sukūrė jo geras bičiulis iš Salantų Stanislovas Bružas. Daugiau kaip metro aukščio paminklas pastatytas bažnyčios šventoriuje, atidengtas, pašventintas ir pristatytas Tauragės krašto tikintiesiems birželio 11-ąją, sekmadienį, dalyvaujant kun. Karoliui Petravičiui.

Kun. V. Gedvainis sakė, kad tai – antras jo iniciatyva pastatytas paminklas negimusiems kūdikiams. Toks paminklas, kun. V. Gedvainiui tarnaujant Pagėgių katalikams, buvo pastatytas Pagėgių kapinėse.

Daiva KYBARTIENĖ

(„Tauragės žinios“)
Jovitos Verpečinskienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija