„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (306)

2018 m. sausio 12 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Uždrausti eugeninius abortus

Lenkijos vyskupų kreipimasis dėl pradėtos gyvybės gynimo

Mindaugas Buika

Jaunųjų Lenkijos gyvybės gynėjų žygis

Raginimas „mylėti, ne žudyti“

Lenkijos katalikų vyskupai, nuosekliai rūpindamiesi gyvybės gynimu, paskelbė ganytojišką kreipimąsi, ragindami nutraukti vadinamuosius eugeninius abortus, kurie yra daromi nustačius įgimtą pradėto kūdikio ligą ar neįgalumą. Šioje katalikiškoje šalyje kūdikių žudymas motinos įsčiose įstatymu bene griežčiausiai ribojamas visos Europos mastu. Abortus galima atlikti tik trimis atvejais: jei kūdikis pradėtas per smurtinį išžaginimą, esant didelei grėsmei motinos gyvybei ir sveikatai bei prenatalinių tyrimų metu nustačius vaisiaus apsigimimą. Lenkijoje gyvybės gynėjai, kovodami, kad negimusių kūdikių žudymas iš viso būtų uždraustas, pirmiausia stengiasi, kad įstatymu būtų užkirstas kelias eugeniniams abortams, kurie toje šalyje sudaro daugumą.


Popiežiaus žinutė Šv. Nekaltųjų Vaikelių dieną

„Melskimės šiandien už vaikus, kuriems neleidžiama gimti, kurie verkia iš bado, kurie rankose laiko ne žaislus, o ginklus“, – gruodžio 28 dieną „Twitter“ socialiniame tinkle parašė popiežius Pranciškus. Gruodžio 28 dieną Bažnyčios liturginiame kalendoriuje minėta Šv. Nekaltųjų Vaikelių šventė. Apie tai pasakoja evangelistas Matas: po susitikimo su išminčiais, ieškojusiais Mesijo, karalius Erodas paprašė, kad radę jį sugrįžtų ir papasakotų, kur ir kas jis yra, kad ir jis pats galėtų jį „pagarbinti“. Tačiau jo intencijos buvo kitos: kaip perspėjo angelas Juozapą, ragindamas su kūdikiu ir motina bėgti į Egiptą, „Erodas ieškos kūdikio, norėdamas jį nužudyti“. Tad Šventoji Šeima pasitraukė į Egiptą iki Erodo mirties, o šis „išžudė Betliejuje ir jo apylinkėje visus berniukus, dvejų metų ir jaunesnius, pagal laiką, kurį buvo patyręs iš išminčių“ (žr. Mt 2).


Kai natūralus gimdymas laikomas ne vertybe, o nusikaltimu

„XXI amžius“ jau spausdino mano pokalbį „Biochemikę pribuvėją nori nuteisti“ (2017 04 14, Nr. 15). Žinoma Lietuvoje pribuvėja, kineziterapeutė, Watsu instruktorė, biochemikė Jurgita Švedienė buvo persekiojama ir tardoma penkerius metus, dar vienerius metus praleido teismuose kaip ir šeimos gydytoja D. Jakaitė. 2016 metais Vilniaus apylinkės teismas išteisino J. Švedienę, tačiau po Vilniaus apygardos teismo sprendimo, kuris paskelbtas 2017 metų liepą, dalyvaujant trims teisėjams, įsiteisėjo kitoks nuosprendis. J. Švedienė ir D. Jakaitė pripažintos kaltomis, nes užsiėmė veikla, kuri yra nereglamentuota, vadinasi, draudžiama, nors byloje nebuvo nukentėjusiųjų, nebuvo nė vieno skundo dėl J. Švedienės veiklos. Dėl šio sprendimo vienas bylos teisėjų Ernestas Rimšelis yra išsakęs atskirą nuomonę, kuri prieštarauja Vilniaus apygardos teismo priimtam sprendimui.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija