„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2018 m. kovo 23 d., Nr. 1 (68)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvybės ir Sąjūdžio šėlsmo per Varėną ir Lietuvą genamas

Apie signatarą Juozą Dringelį
papasakojo Eugenijus Drobelis
ir Valerija Dringelienė

Varėnos viešojoje bibliotekoje parengėme Kovo 11-osios Akto signataro Juozo Dringelio (1935–2015) veiklą pristatančią edukacinę programą (skaidres, bibliografiją, straipsnių kopijas). Jos tikslas – papasakoti apie J. Dringelio kelią į 1990 metų Kovo 11-ąją, priminti, jo nuomonę apie mūsų tautos ir valstybės gyvenimą per nepriklausomybės metus, kokią mūsų valstybę jis įsivaizdavo, supažindinama su signataro kraštotyrine veikla. Didžiausias dėmesys skirtas J. Dringelio dalyvavimui Sąjūdžio veikloje, 1990 metų Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos rinkimuose, aptariamos 1992–1996 ir 1996–2000 metų Lietuvos Respublikos Seimo kadencijos, jo veikla, kai nebuvo Seimo narys. Nemažas dėmesys skirtas J. Dringelio pomėgiams ir šeimai, parodytas jo, kaip tėvo, vyro, senelio, vaidmuo, pateikiama informacija apie J. Dringelio atminimo įamžinimą.

Kovo 7 dieną vykusiame pristatyme kaimo bibliotekininkėms dalyvavo ir atsiminimais dalijosi J. Dringelio žmona Valerija Dringelienė bei buvęs Varėnos sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, gamtininkas Eugenijus Drobelis. V. Dringelienė papasakojo apie savo vyro šeimą, judviejų pažintį ir laimingą šeiminį gyvenimą, daug dėmesio skyrė J. Dringelio politinei veiklai, išreiškė padėką Vydenių krašto žmonėms už palaikymą rinkimų į Aukščiausiąją Tarybą metu.

E. Drobelis prisiminė pažintį su J. Dringeliu, kalbėjo apie didelę jo patirtį organizaciniame darbe, sakė, kad ten jis buvo nepamainomas.

Manome, kad savo krašto istorijos žinojimas yra tiek pat svarbus, kiek visos valstybės raidos supratimas. Privalome atminti tuos žmones, kurie mums priartino laisvės dienas, nusilenkti jų garbingai veiklai. Vienas iš tų žmonių ir yra vienintelis varėniškis Kovo 11-osios Akto signataras J. Dringelis.

Elena Glavickienė ir Laimutė Cibulskienė,
Varėnos viešosios bibliotekos bibliografės

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija