„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2008 rugsėjo 17 d., Nr.9 (20)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai

„Rusijos slaptosioms tarnyboms  dirbti Lietuvoje – vienas malonumas“

Buvęs VSD pareigūnas Kastytis Braziulis,
tvirtina, kad Lietuvai priešiškų
valstybių žvalgybos Lietuvoje
veikia nesutikdamos jokio rimtesnio
pasipriešinimo
Autoriaus nuotrauka

Kodėl Kastytis Braziulis kadaise studijavo aukštojoje KGB mokykloje Maskvoje? Kodėl buvęs VSD pareigūnas K. Braziulis mano, kad šiandien Rusijos slaptosioms tarnyboms Lietuvoje veikti sudarytos kuo palankiausios sąlygos? Kokius žvalgybinius – kontržvalgybinius metodus prieš Lietuvą nūnai naudoja mums priešiškos valstybės? Kodėl K. Braziulis įsitikinęs, jog Arvydą Pocių pakeitus Povilu Malakausku pagrindinėje Lietuvos saugumo tarnyboje padėtis nė kiek nepagerėjo? Kodėl K. Braziulis nesutinka su jam primesta „kurmio“ etikete? Į žurnalisto Gintaro Visocko klausimus atsako buvęs Lietuvos VSD pareigūnas Kastytis BRAZIULIS.  


Kaip atskirti žvalgybininką profesionalą nuo žvalgybininko savamokslio

Tikriausiai neseniai teko matyti televizijos laidą, kurioje ginčijosi du Lietuvos pareigūnai, turėję darbinių reikalų su pagrindine Lietuvos slaptąja tarnyba VSD, t. y. buvusio VSD direktoriaus Jurgio Jurgelio ir buvusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (Seimo NSGK) pirmininko Algimanto Matulevičiaus polemiką, kuriai vadovavo žurnalistas Aurimas Perednis. Ginčas nebuvo itin nuožmus, tačiau jis dar sykį akivaizdžiai pademonstravo, kokius argumentus savo reikmėms naudoja antilietuviški, antivalstybiniai gaivalai.


Kaip sovietų KGB persekiojo mitologą Norbertą Vėlių

Vytautas VISOCKAS

Daug rašome apie Sovietų Sąjungos slaptųjų tarnybų veiklą visame pasaulyje. Bet ar nederėtų nūnai prisiminti, kaip KGB ir jos pirmtakai NKVD, MGB bei kitos sovietų slaptosios tarnybos siautėjo Lietuvoje, fiziškai bei morališkai žlugdydamos Lietuvos kultūros, meno, visuomenės veikėjus? Čia pateikiame nedidelę ištrauką iš mažai kam žinomos atsiminimų knygos „Norbertas VĖLIUS“. O pasakojimas, kaip KGB žūtbūt stengėsi užverbuoti, o, nepavykus patraukti savo pusėn, gal net nužudyti baltų mitologijos žinovą, puoselėtoją bei populiarintoją Norbertą Vėlių, – dar mažiau žinomas. Šios istorijos autorius – atsiminimų knygos apie Norbertą Vėlių bendraautorius Vytautas VISOCKAS.


Ką rašė spauda prieš penkerius metus

Brangiai kainavęs vakaras striptizo bare

Gintaras VISOCKAS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai pasirašė dekretą, išplečiantį federalinės saugumo tarnybos (FST) funkcijas. Rusijos FST ir taip turėjo neribotas teises bei galimybes. Tačiau naujasis įsakymas įdomus tuo, kad nuo šiol ši slaptoji tarnyba galės dar laisviau, o svarbiausia – įstatymiškai, darbuotis anapus šalies sienų. Kremliaus vadovo dėka federalinė saugumo tarnyba dabar tapo „kompetentingu organu“, organizuojančiu bei vadovaujančiu antiteroristinėms operacijoms visoje Nepriklausomų valstybių sandraugos teritorijoje. Tai reiškia, kad nuo 2004 metų pradžios FST galės teisėtai siautėti kaimyninėse valstybėse. Ir ne tik gaudant teroristus. Naivu manyti, kad Rusija, prisidengdama kovos su terorizmu vėliava, Baltarusijoje, Ukrainoje ar Kirgizijoje nebandytų iniciatyvos paimti į savo rankas absoliučiai visais klausimais. Sunku patikėti ir tuo, kad Rusija tik dabar, gavusi V.Putino palaiminimą, imtų skverbtis pas kaimynus. Juolab kad Rusija ir demokratinis Vakarų pasaulis dažnai skirtingai supranta sąvoką „terorizmas“.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija