„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2009 m. spalio 21 d., Nr.10 (33)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai

Finansinių skolų turintys žvalgybininkai nėra patikimi

Gintaras VISOCKAS

Lietuvos slaptųjų tarnybų padangėje nuskambėjo dar viena nerimą kelianti žinia. Pasirodo, pagrindinės mūsų slaptosios tarnybos vadovas Povilas Malakauskas yra užtektinai turtingas žmogus. O įtikinamų paaiškinimų, kokie aitvarai sunešė milijonus visą gyvenimą valstybės tarnyboje dirbusiam pareigūnui, – nėra. Neabejoju, jog VSD generalinis direktorius turi užtektinai dokumentų, teigiančių, esą turtai uždirbti sąžiningu būdu. Tačiau lietuviška patirtis byloja, kad visą gyvenimą valstybės tarnyboje besidarbuojantis pareigūnas vargu ar gali susikrauti milijonus. O juk P. Malakauskas niekad nebuvo verslininkas – paskutiniuosius keliolika metų jis darbavosi būtent valstybinėse institucijose – KAM, STT, VSD. Nejaugi šių slaptųjų bei specialiųjų tarnybų darbuotojų atlyginimai tokie dideli, jog jose dirbant galima susitaupyti vieną kitą milijoną?


„Lietuvos geležinkeliai“ – Rusijos ir Baltarusijos  spectarnybų akiratyje

Tadas DAPŠYS

Spalio 15 dieną Seime buvo svarstomas „Lietuvos Respublikos transporto veiklos pagrindų įstatymo 1, 2 straipsnių pakeitimo ir 13 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymas“, kuriuo numatoma, kad „Lietuvos geležinkeliai“ (toliau LG) nebeįsipareigotų vykdyti „visuomenės aptarnavimo viešųjų paslaugų įsipareigojimų vykdymo organizavimo“, t. y. kad LG turėtų teisę nebevežti ir nebeorganizuoti keleivių vežimo geležinkeliais. Šio įstatymo ištakos galėtų būti siejamos su plačiai pagarsėjusiu 2K projektu, kurį Vytautas Pociūnas buvo ištyręs ir pateikęs Seimui kaip galimai žalingą Lietuvai projektą.


Programišiai atakavo portalą www.slaptai.lt

Gintaras VISOCKAS

Kai kurie slaptųjų tarnybų veikla besidomintys Lietuvos skaitytojai pastebėjo, jog visuomenės aktualijų portalas slaptai.lt keletą dienų neveikė. Ši interneto svetainė nustojo veikti ankstų spalio 11-osios rytą, o jos veikla buvo atnaujinta tik spalio 13-osios popietę.

Priežastys, kodėl iš interneto prapuolė slaptai.lt, iki galo nėra aiškios. Mūsų specialistai vis dar aiškinasi, kas galėjo pakenkti iki šiol be didesnių trukdžių veikusiai svetainei – juk ji įregistruota ir veikia visiškai legaliai, ją prižiūri solidi, patikima, finansiškai stabili Lietuvos firma. Visos sąskaitos visuomet laiku apmokėtos, dažniausiai – pusei metų į priekį. Taigi technines ir finansines priežastis atmeskime.


Senos ir naujos istorijos

Pirtys ir politika

Petras KATINAS

Rusų dailininko Andrejaus
Dorofejevo koliažas, vaizduojantis
Rusijos valdovus pirtyje

Rusų dailininkas Andrejus Dorofejevas ne kartą žurnaluose ir laikraščiuose skelbė savo koliažus straipsniams politinėmis ir kitomis aktualiomis temomis. A. Dorofejevas įdomiu koliažu iliustravo savaitraščio „Argumenty i fakty“ straipsnį „Vadai ir pirtis“. Jame rašoma, kaip ir su kuo perdavosi ir periasi pirtyse Rusijos imperatoriai, SSKP generaliniai sekretoriai ir prezidentai. Istorijos išties įdomios. Aišku, visi žino, kad rusai nuo seno mėgo ir mėgsta pirtis. Kaip, beje, ir suomiai.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija