„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. vasario 17 d., Nr.2 (37)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kremliaus antausis Lietuvai – ne už kalnų

Gintaras Visockas

Mišos Glenio knygos
„Mc Mafia“ viršelis

Vilniaus knygynuose jau galima įsigyti užsienio žurnalisto Mišos Glenio (Misha Glenny) į lietuvių kalbą išvestą knygą „Mc Mafia“. Šis ne vienerius metus „The Guardian“ ir BBC korespondentu Centrinėje Europoje dirbusio žurnalisto veikalas svarbus įvairiais aspektais. M. Glenis profesionaliai gilinasi į komunizmo žlugimo bei karų buvusioje Jugoslavijoje priežastis. Tačiau šiame straipsnyje atkreipsiu dėmesį tik į vieną, mano supratimu, labai svarbią išvadą. Paklauskite knygos autoriaus, kas sukūrė mafiją, ne vieną dešimtmetį šiurpinusią Vidurio ir Rytų Europą, įskaitant, žinoma, ir buvusios Jugoslavijos valstybes. Atsakymas bus netikėtas. Vidurio ir Rytų Europos nusikaltėliai, susikrovę milijardinius turtus iš kontrabandos, prostitučių ar narkotikų verslo, pirmiausiai už savo sėkmę turi būti dėkingi Jungtinių Tautų organizacijai, Europos Sąjungos vadovybei bei Baltiesiems rūmams Vašingtone.


Sudėtingas kelias į laisvę

Antanas RAČAS

Sąjūdžio srovei nunešus į Aukščiau- siąją Tarybą, pagal jau turėtus kuklius ryšius su Vokietija man buvo pasiūlyta dirbti užsienio reikalų komisijoje ir rūpintis Lietuvos ir Vokietijos santykių atkūrimu. Pirmiausia reikėjo žinoti, kokie tie santykiai buvo, kaip jie buvo pradėti ir vystėsi po 1918 m. vasario 16 dienos, po Valstybės atkūrimo akto paskelbimo.


Seksšnipinėjimo mokyklos – mitas ar tikrovė

Kiprijonas Tvirbutas

Į rankas pateko Davido Leviso knyga „Seksšpionažas“ (apybraižų rinkinį  sudarė ir vertė V. Junevičius. Kaunas, 1994). Knyga įdomi. Tačiau būtų dar įdomiau sužinoti, kiek joje tiesos, o kiek – prasimanymų, pagražinimų, iškraipymų. Juk patikrinti faktų, kurie skelbiami D. Leviso knygoje, – neįmanoma. Juolab kad dauguma knygos herojų pavardžių – pakeistos. Todėl skaitant „Seksšpionažą“ nė akimirkai nepaliko mintis, jog kai kurios iš šių istorijų yra sugalvotos tik tam, kad būtų galima išleisti noriai perkamą bestselerį bei užsidirbti gražaus pinigėlio.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija