„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. balandžio 21 d., Nr.5 (40)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tragedija pasikartojo po 70 metų

Mindaugas PELECKIS

Balandžio 10-osios rytą nutikusi tragedija, kai žuvo visi 96 į Katynės žudynių vietą pagerbti aukų skridę aukščiausieji Lenkijos valdžios atstovai, ilgam įsimins. Jau daug prirašyta ir prikalbėta apie šią tragediją, tad čia norėtume tik trumpai paanalizuoti galimas katastrofos priežastis ir pasekmes bei jas supančią simboliką.

Kaip žinoma, tąryt 6:56 val. UTC laiku Smolenske, visai netoli (maždaug už 20 km) nuo Katynės žudynių vietos, sudužo 1990 metų gamybos rusiškas lėktuvas „Tupolev Tu-154M Lux“ (serijinis numeris 101). Mirtina lėktuvo kelionė tetruko valandą ir 33 minutes. Visi 96 žmonės – 88 kelionės dalyviai ir 8 specialistų įgula – žuvo. Liudininkai teigia prieš sudužimą girdėję keistus garsus, sprogimus. Kad būta sprogimo, liudija ir tas faktas, jog tvirtas lėktuvo diuraliuminio korpusas išsilankstė taip, lyg jį būtų paveikusi pragariška jėga. Greičiausiai taip ir buvo.


Katynė-2. Koncernas „Ledkirtis-internešnl“* veiks, kol bus  KGB

Valerija Novodvorskaja

Katynę-1 pridengė Katynė-2. Įrodymų nėra ir nebus. Vietoj jų aš turiu absoliutų tikrumą: prezidentas Lechas Kačynskis buvo krislas čekistų akyje, jį talžė sovietiniai telekanalai, kaip ir prezidentus Juščenko ir Saakašvilį.

Jis užmokėjo išsyk už viską: už Gruzijos palaikymą, už tą didvyrišką reisą į Tbilisį, už stipendijas ir vietas universitetuose baltarusių studentams, už prieglobstį čečėnų interneto svetainėms ir čečėnams pabėgėliams, už bandymus teisti Jaruzelskį, už antisovietizmą ir antikomunizmą, už vakarietišką orientaciją, už filmą „Katynė“ ir už klausimus apie Katynę, už aktyvų vaidmenį NATO aljanse.


Lietuvos VSD bendradarbiavimo su Rusijos FSB ypatumai

Gintaras Visockas

Štai ir išlindo yla iš maišo. Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) bičiuliaujasi su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB). Tiksliau sakant, bendradarbiaujama dar ne visur ir ne visada, tačiau bendradarbiavimo esama. Ir užtektinai svarbaus. Juk draugaujama neva gaudant terorizmu įtariamus asmenis iš Šiaurės Kaukazo. Apie tai pranešė savo antgamtiniais sugebėjimais gauti slaptus dokumentus pasižymintis „Lietuvos rytas“.  Praėjusią savaitę šis dienraštis paskelbė straipsnį apie lietuvę, kuri, leidinio teigimu, įtariama bandžiusi prisidėti prie paskutiniojo teroro akto Maskvos metro, kuri jau seniai simpatizavo čečėnams ir kuri „nežinojo, kad Rusijos viza jai buvo suteikta vykdant bendrą Rusijos ir Lietuvos specialiųjų tarnybų kovos su terorizmu operaciją“.  


Kaip Rusijos FSB „gamina“ mirtininkus

Ilja Barabanovas

Specialistai teigia, kad pagrindinis motyvas, žmones verčiantis į „šachidus“, yra kerštas. Ir tos klaikios savižudiškos akcijos vyksta beveik kas dieną tiek pačiame Šiaurės Kaukaze, tiek maršrutiniame autobuse Maskvoje prie „Kaširskoje“ metro stoties, tiek Maskvos metro. Ir jos yra keršto akcijos. „Šachidų“ atėjimas į Rusijos miestus – logiška išdava tų žiaurių ir beprasmiškų teritorijų valymų Šiaurės Kaukaze („začistkų“), kurių metu Rusijos jėgos struktūros „skandina tualetuose“ dažniausia niekuo dėtus civilius gyventojus. Tipišką atvejį aprašo „The New Times“.


„Šachidžių“ kūnai nerasti

Saidas Irbachaevas

Iš karto po kovo 29 dienos sprogimų Maskvos metro FSB ir  Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida ėmė tvirtinti, kad tai įvykdė „šachidės“ iš Šiaurės Kaukazo.  

Kaip vieną iš „įrodymų“ FSB pateikė faktą, kad sprogimai buvo 160 cm aukštyje – toks buvo tariamų „savižudžių“ ūgis. Natūraliai kyla klausimas:  kam „šachidėms“ reikėjo sprogmenis tvirtinti ant savo kaklų (paprastai „šachidai“ sprogmenis tvirtina prie kūno, juosmens lygyje – V. J. ). Ir tik po interneto komentatorių abejonių ši FSB teikiama informacija staiga dingo.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija