„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. liepos 21 d., Nr.9 (44)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Akivaizdi Antrojo operatyvinių tarnybų departamento klaida

Gintaras Visockas

Praėjusią savaitę buvo įdomu stebėti, kaip Amerikoje kilusį rusų šnipų skandalą komentavo į RTVi televiziją kviečiami žymūs rusų žurnalistai ar politikos komentatoriai. Štai Aleksejus Venediktovas pastebėjo, jog tiek rusų, tiek amerikiečių spauda kol kas gilinasi tik į Anos Čapman ir Igorio Sutiagino mainus, o kiti šio skandalo dalyviai tarsi nepastebimi arba pastebimi mažiau. Todėl jis susidaręs įspūdį, jog A. Čapman ir I. Sutiagino pavardėmis norima visuomenės dėmesį atitraukti nuo tikrųjų derybų. Pasak A. Venediktovo, viso pasaulio žvalgybos elgiasi panašiai: į viešumą stengiasi paleisti tik nereikšmingus faktus, kad šie tarsi dūmų uždanga pridengtų tikruosius sandorius.


JAV prezidento Franklino Delano Ruzvelto mirties priežastis

Gintaras AUKŠTUOLIS

Mįslingomis aplinkybėmis miręs
32-asis JAV prezidentas F.D.Ruzveltas

1945-ųjų balandžio 12-ąją JAV radijas pranešė, kad mirė JAV prezidentas Franklinas Delanas Ruzveltas. Pirmasis šią sensacingą žinią paskelbė garsusis Amerikos apžvalgininkas Džonas Dali. Prabėgus kelioms minutėms po pirmosios žinios apie netikėtą Jungtinių Valstijų vadovo mirtį komentatorius įvardino ir mirties priežastį: prezidentas mirė dėl kraujo išsiliejimo į smegenis. Šią informaciją netrukus patvirtino ir asmeninis F. D. Ruzvelto sekretorius Stefanas Erli.


Šnipai deportuoti į Rusiją

Nuo praėjusio mėnesio pabaigos Amerika buvo sukrėsta, paaiškėjus, jog galingiausioje pasaulio valstybėje jau beveik dešimt metų gudriai užsikonspiravusi veikė dvylikos Rusijos agentų grupė. JAV tarnyboms pavyko surasti agentų tinklą, turėjusį slapta įsiskverbti į Amerikos politiką formuojančius sluoksnius ir teikti informaciją Maskvai. Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrėjai ilgiau nei dešimtmetį rinko informaciją apie šiuos agentus, slapta įtaisydami pasiklausymo prietaisus įtariamųjų namuose ir viešbučių kambariuose, sekdami ir įrašinėdami jų pokalbius telefonu bei elektroninius laiškus. (Apie tai rašėme ankstesniuose „Slaptųjų takų“ numeriuose.) Netrukus buvo surengti teismų procesai siekiant nubausti prieš JAV veikusius Rusijos šnipus, kuriems grėsė ilgos įkalinimo bausmės. Tačiau netrukus įvykiai pasisuko kita kryptimi. Liepos 9-ąją, penktadienį, į Vienos oro uostą labai slaptai atvyko du lėktuvai – vienas iš Niujorko, kitas iš Maskvos. Į rusiškąjį lėktuvą buvo pristatyta dešimt Rusijos šnipų ir jie buvo nuskraidinti į Maskvą, o į amerikiečių – keturi Rusijos piliečiai: du jų nuskraidinti į Didžiąją Britaniją, kiti du – į Vašingtoną. Taip Rusija ir Jungtinės Valstijos surengė didžiausią nuo šaltojo karo laikų apsikeitimą agentais. Rusija sutiko paleisti keturis vyrus, kurie buvo nuteisti kalėti už tariamą bendradarbiavimą su Vakarų žvalgybos tarnybomis. Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir JAV centrinė žvalgybos valdyba (CIA) pasiekė šį susitarimą „vadovaudamosi humanitarinio pobūdžio ir konstruktyvios partnerystės plėtojimo sumetimais“. JAV Valstybės departamentas pranešė, kad JAV pasinaudojo susidariusia galimybe išlaisvinti keturis žmones, atliekančius ilgą bausmę Rusijoje, nes kai kurių jų sveikatos būklė yra bloga.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija