„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2010 m. gruodžio 22 d., Nr.14 (49)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Medininkų žudynių byla: ilgai slėpti liudytojo parodymai

Gintaras Visockas

Praėjusią savaitę šių eilučių autorius turėjo retą galimybę išsamiai susipažinti su buvusio OMON milicininko Vladislavo Pužajaus parodymais, duotais 2001 m. vasario 15-ąją Lietuvos ambasadoje Maskvoje. Apklausa, surengta svečių kambaryje, buvo filmuojama. Apklausoje dalyvavo Lietuvos generalinės prokuratūros prokurorai Rolandas Stankevičius, Antanas Stepučinskas bei tuometinis mūsų ambasados Rusijoje darbuotojas Mindaugas Ladyga.


Rusė, dirbusi Britanijos parlamentaro padėjėja, įtariama šnipinėjimu

Šnipinėjimu įtariama 25-rių
metų Katia Zatuliveter

Rusė, dirbusi Didžiosios Britanijos parlamento nario padėjėja, sulaikyta ir gali būti deportuota įtarus šnipinėjimu. Kaip rašo laikraštis Sunday Times, 25-erių metų Katia Zatuliveter buvo suimta Britanijos kontržvalgybos MI5 reikalavimu. Jos darbdavys, deputatas Mike’as Hancock’as, atstovaujantis Pietų Portsmuto rinkiminės apygardos interesams, pareiškė, kad ji nepažeidė įstatymo, ir ketina duoti apeliaciją dėl jos sulaikymo. Britanijos vidaus reikalų ministerija pareiškė nekomentuosianti atskirų deportacijos bylų ir klausimų. Tačiau šaltinis iš žvalgybos sluoksnių, kaip tvirtinama, pasakė Sunday Times, kad Zatuliveter buvimas šalyje „neprisideda prie nacionalinio saugumo“ ir jai ketinama parodyti duris. Tai, regis, pirmas atvejis nuo šaltojo karo pabaigos, kai parlamento bendradarbis kaltinamas šnipinėjimu Rusijai, rašo leidinys. Hancockas, atstovaujantis Liberalų demokratų partijai, taip pat yra Bendruomenių rūmų Gynybos komiteto narys.


Kaip sutvarkyta pasaulinė nelegali ginklų rinka

Andrejus Veselovas

Ginklų baronas Adnanas
Khashoggis (Adnanas Chašogis)
mėgaujasi gyvenimu laisvėje

JAV įkalino Monzirą al Kassarą trisdešimčiai metų, Viktorui Butui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Ginklų baronas Adnanas Chašogis dirbo amerikiečiams ir mėgaujasi gyvenimu laisvėje.

Ekstradicijuotam į JAV Viktorui Butui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Bet net jeigu jo kaltė bus įrodyta, nelegali prekyba ginklais pasaulyje nesiliaus. Šiame biznyje yra daug autoritetų. Tačiau jei jie pardavinėjo ginklus „kam reikia“, šiandien jie yra laisvi, turtingi ir gerbiami.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija