„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2012 m. sausio 27 d., Nr.1 (62)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


XXI amzius


ARCHYVAS

2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai

Sužlugdė pasikėsinimą Teherane

Gintaras Aukštuolis

Sovietų žvalgas
Gevorkas Vartanianas

Maskvoje, eidamas 88-uosius metus, mirė garsus sovietų žvalgas Gevorkas Vartanianas. Jis išgarsėjo tuo, kad 1943 metais sugebėjo sužlugdyti fašistinės Vokietijos žvalgybos rengtą pasikėsinimą prieš antihitlerinės koalicijos lyderius, susirinkusius į Irano sostinę Teheraną.

Kaip pranešė agentūra „Armėnpress“, G. Vartanianas mirė 2012-ųjų sausio 10 dieną ligoninėje Botkinskaja. Paskutiniuoju metu jį kamavo vėžys. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas užuojautos telegramoje tvirtino, kad šis žvalgas buvo „tikras savo šalies patriotas, ryški, įsimintina asmenybė“. Rusijos prezidento teigimu, žvalgybinės operacijos, kurias teko atlikti G. Vartanianui, į Rusijos žvalgybos istoriją įrašytos „aukso raidėmis“. Šiuos D. Medvedevo žodžius cituoja ir agentūra „Interfaks“.


„Pilkoji šmėkla“

Gintaras Visockas

Džeimsas Engeltonas,
bendradarbių pramintas
„Pilkąja šmėkla“

Yra daugybė karinių gudrybių, triukų, mistifikacijų, blefų ir kitokių dezinformavimo metodų, kuriais Sovietų Sąjungos ir kai kurių kitų jai pavaldžių šalių specialiosios tarnybos naudojasi siekdamos suklaidinti Vakarų šalis, jas kiršinti. Sukuriamas savotiškas kintantis landšaftas, kuriame tikrovė ir iliuzijos susilieja, – rašė Džeimsas Dž. Engeltonas, daug metų vadovavęs JAV CŽV kontržvalgybos valdybai. Jam skirta Deivido Č. Martino knyga „Widernes of Mirrors“ (1980).


Žvalgas ir nacionalinis didvyris

Gintaras Aukštuolis

Puikus žvalgybininkas
Rafaelis Eitanas

Rafaelis Eitanas gimė Palestinoje Rusijos žydų, emigravusių į ten 1922 metais, šeimoje. Kartą su motina kine jie žiūrėjo filmą apie šnipus. Tada jis pasakęs: „Noriu būti toks pat žvalgas kaip ir Mata Hari!“ Dvylikametis R. Eitanas įstojo į pogrindinės žydų armijos „Chagana“ gretas. Vėliau tarnavo diversijų padalinyje „Palmach“.

Per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo (iki 1948 metų, kai buvo įkurta Izraelio valstybė) R. Eitanas dalyvavo slaptose operacijose nelegaliai įvežant žydų pabėgėlius į Palestinos teritoriją. Reikalas tas, kad anglai, šalį valdę pagal Tautų Lygos mandatą, kurį laiką buvo uždraudę žydų imigraciją. Aiškiai pataikauta arabų diasporai Palestinoje. Eitanas dalyvavo susprogdinant britų radarų stotį ant Karmelio kalno. Po šios operacijos jį praminė „Rafiu smirdaliumi“, nes, braunantis prie radarų, jam teko ilgai šliaužti kanalizacijos vamzdžiu.


KGB pulkininkas – „keistas keliauninkas“

Gintaras Visockas

Paslaptingasis KGB
pulkininkas Vitalijus Jurčenka

KGB pulkininkas Vitalijus Jurčenka – vienas iš žinomiausių Sovietų Sąjungos slaptųjų tarnybų karininkų. Jo pavardė kadaise mirgėjo pirmuosiuose JAV, Italijos, Didžiosios Britanijos laikraščių puslapiuose. Tačiau V. Jurčenkos išgarsėjimas, be abejo, dviprasmiškas, iki šiol apgaubtas paslapčių. Juk į pagrindinį klausimą, kada šis KGB pulkininkas buvo nuoširdus, – pabėgdamas į Vakarus ar sugrįždamas į SSRS, – taip ir liko neatsakyta.

 
 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija