„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2010 m. liepos 16 d., Nr. 4 (17)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lietuvos Laisvės Armijos kovų kelias

Šis, jau ketvirtasis, „XXI mažiaus“ priedas „Už laisvę“ vėl skiriamas mūsų laisvės kovai, priešinantis prieš 70 metų prasidėjusiai okupacijai. Laisvė kova davė tautai daug heroizmo  ir pasiaukojimo pavyzdžių, kurie neturi būti pamiršti. Garbė Lietuvos didvyriams!

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvos valstybės likimą iš esmės pakeitė tragiški 1940 metų įvykiai. Prezidentas A. Smetona nesutiko su išdavikiška dalies Ministrų kabineto narių ir kariuomenės vado V. Vitkausko pozicija ir pasitraukė iš šalies. Prasidėjo penkis dešimtmečius trukusi Lietuvos okupacija. Tačiau jau 1941 metais pradėjo kurtis įvairios pogrindinės organizacijos, kurios pradėjo kovą už Lietuvos laisvę. Tame pasipriešinime ypatingas vaidmuo teko 1941–1954 metais Lietuvoje veikusiai pogrindinei patriotinei organizacijai Lietuvos Laisvės Armija (LLA).


Žinomi ir nežinomi didvyriai

(Iš prisiminimų apie Vytautą Laugalį)

Vytautas PUPŠYS

Savanorių karta, su ginklu rankose apgynusi jauną Lietuvos respubliką, jau iškeliavo amžinybėn. Bėgantis ir skubantis laikas negailestingai retina ir Nepriklausomos Lietuvos puoselėtojų, pergyvenusių karų ir pokario sumaištį, tremtį ir gulagų siaubą, gretas. Pusę amžiaus jie tylėjo, tačiau ir sulaukę savo valandos, dažniausiai ne ką tepasakę iškeliauja. Pragaro vartai vis dar neužtrenkti. Jų neįkainuojama kovos ir ištvermės patirtis, šiandien dar labai reikalinga mums, taip pat iškeliauja į  nežinią.


Strujus

Petras GIRDZIJAUSKAS

Ėjo 1949-ųjų vasaris – su pūgomis, šalčiais ir atlydžiais. Spaudė mus ne tik šalčiai, bet ir svetimšaliai. Mūsų gimnazijos moksleiviai slėpė nuo svetimšalių pogrindinius laikraščius – „Atžalyną“, „Varpą“ ir „Laisvės varpą“ – savo laikraščius, kuriuos noriai skaitė ne tik gimnazistai, bet ir jų tėvai, artimieji. Visi mokėjo juos paslėpti, bet niekas nežinojo, kaip juos išsaugoti. Švenčių progomis kėlėme Trispalvę, dėl kurios mus gaudė, sugavę teisė arba trėmė be teismo į šaltąjį Sibirą.


Jie kūrė naują rezistenciją

Baigiame spausdinti praėjusiame „Už laisvę“ numeryje pradėtą rašinį apie „Jaunųjų sakalų“ organizaciją.

Alfredas ADOMĖNAS

Ar reikėjo karinių tribunolų

Molėtų antisovietinės organizacijos „Jaunieji sakalai“ narius, išklijavusius po kelis antisovietinius ir antiokupacinius atsišaukimus, teisė rusų karinis tribunolas. Okupanto karinis tribunolas nepripažino  partizanams net belaisvių statuso, o jie juk nebuvo partizanai, jie buvo gimnazistai. Niekas nesupranta, kodėl rusai, save vadinantys išvaduotojais, sumanė moksleivius teisti kariniuose tribunoluose. Argi atsišaukimo prieš rusų okupaciją išklijavimas turėjo karinio nusikaltimo požymių? Juk tai buvo neginkluota moksleivių akcija.


Atmintis

Nežinomos legendos

Tęsiame rašinių ciklą apie Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos auklėtinius, paaukojusius save vardan visų mūsų gražesnės ir teisingesnės ateities.

Vincas PECKUS

Vaclovas Navickas-Perkūnas

(1909–1946)

Vaclovas Navickas gimė 1909 m. Marijampolės apskr., Pakirsnių kaime, pasiturinčių ūkininkų šeimoje. Tėvai turėjo 25 ha žemės, kurią labai kruopščiai prižiūrėjo ir dirbo. Meilė namams, pagarba žemei ir darbui buvo būdingas šios šeimos bruožas, persiduodantis iš kartos į kartą. Navickai augino šešis vaikus, kurie iš mažens buvo pratinami prie darbo, mokomi pareigingumo, meilės gimtajam kraštui.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija