"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (40)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tvirtas tikėjimas padeda gyvenime

Giedrė mėgsta skaityti psichologinę ir religinę literatūrą

Ukmergės ,,Šilo“ vidurinės mokyklos dešimtokė Giedrė Mickutė gyvenime vadovaujasi tvirtais moraliniais principais, lanko bažnyčią, aktyviai dalyvauja savo parapijos veikloje ir stropiai mokosi. Kaip pasakojo Giedrė, ji gerai mena tuos laikus, kai tėvai, o ypač mama, ją paragindavo eiti į bažnyčią, o dabar ji pati stačia galva pasinėrė į parapijos veiklą, vyksta į seminarus, kuriuos organizuoja Kauno arkivyskupijos Jaunimo centras, vadovauja naujai sukurtam Ukmergės Švč.Trejybės bažnyčios ansambliukui, skaito psichologinę ir religinę literatūrą.

Mama ragindavo nueiti į bažnyčią

G.Mickutė pasakoja, jog užaugo tikinčiųjų šeimoje. Mama dirba vaikų darželyje, tėtis - Ukmergės AB ,,Vienybė“ tekintoju. Mergina šeimoje tarp keturių brolių - vyriausia. Ji dėkinga tėvams, kurie davė tvirtus tikėjimo pagrindus. Giedrė prisimena, jog nuo mažens lankydavo bažnyčią, tačiau į ją eidavo daugiau mamos raginama. O prieš metus įvyko atsivertimas - atsirado noras žengti tikėjimo keliu. Visi merginos broliai, išskyrus pusantrų metų pagranduką, lanko bažnyčią ir patarnauja šv. Mišių metu.


Našlaitė, esant gyviems tėvams

Radviliškietė Sandra Avruckytė su buvusia savo globėja Birute Kairaityte Kaune

Savaitgaliai būdavę kaip šventės

Kaunietė Birutė Kairaitytė internate augusią Sandrą aplankė, kai ji buvo šešerių metų. Savaitgaliais nauja pažįstamoji mažąją parsivesdavo į savo namus. Susikibusios rankomis abi sekmadieniais eidavo į Arkikatedrą. Sandrutei patikdavo chorų giesmės, patikdavo papuoštai balta suknele iškilmingoje bažnytinėje procesijoje nešti vėliavos kaspiną. Ją meile apgaubdavo procesijos vadovės Dalia ir Regina.


„Stengsimės uždegti bent po vieną „žvakelę“, kad Lietuvos vaikų ateitis būtų šviesesnė“

Ne visuomet lengva šypsotis

,,Šeima, mokykla ir Bažnyčia yra trys veiksniai, kurie tarnauja ugdymui vykdyti, o visi kiti veiksniai eina į šitą tikslą pripuolamuoju būdu“.

Stasys Šalkauskis

Deja, Lietuvoje yra labai daug vaikų (jie skaičiuojami tūkstančiais), kurie auga be tėvų globos, neturi galimybės ar nenori lankyti mokyklos. Jei jais nepasirūpinsime, tai liūdniausią rezultatą mūsų visuomenė pajaus po dešimties ar penkiolikos metų, kai šie, auklėjami gatvės, vaikai pradės kurti savo šeimas. Todėl labai džiugu, kad atsiranda dienos centrai, kuriuose vaikai ne tik pavalgo, ruošia pamokas, bet ir, vadovų padedami, prasmingai leidžia laiką.


Jaunųjų muzikų paprašyta skleisti dvasinę šviesą

Almos Adamkienės premija įteikta Veiverių A. Kučingio meno mokyklos moksleivei Andrijai Gorochovaitei

Lietuvos vadovai ir įvairių organizacijų atstovai dvyliktą kartą pagerbė Lietuvai atstovavusius jaunuosius muzikus - 2002 metų tarptautinių konkursų laureatus ir jų pedagogus. Talentingo mūsų šalies jaunimo apdovanojimų ceremonijas Vyriausybės ir Prezidentūros rūmuose vasario 20 dieną surengė Lietuvos muzikų rėmimo fondas.
Vyriausybės rūmuose antrųjų ir trečiųjų vietų laureatus pasveikino premjeras Algirdas Brazauskas, o laureatai surengė įspūdingą koncertą. Prezidentūros Baltojoje salėje pirmųjų vietų laureatus pasveikino kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus su Alma Adamkiene, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, kultūros ministrė Roma Dovydėnienė, susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis, kitų ministerijų atstovai, privačių įmonių vadovai.


Moksleivių rašinių konkursas

Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) Švietimo komisija skelbia moksleivių rašinių konkursą. Jame raginami dalyvauti užsienio šalių lietuviškų mokyklų, taip pat Vilniuje esančių “Lietuvių namų” moksleiviai. Konkurso organizatoriai sudarė siūlomų temų sąrašą pagal tris amžiaus grupes.


Viešnagė laikinojoje sostinėje

Vieną savaitgalio rytą Pandėlio vidurinės mokyklos mokiniai kartu su tikybos mokytoja Sigute Paliulioniene išvažiavo į Kauno rajoną. Prieš kelionę mus palaimino Pandėlio parapijos klebonas kun. Bronius Balaišis.


Šventėme Kovo 11-ąją

Mes (kuriuos matome nuotraukoje) esame suburti šviesios atminties kunigo Kastyčio Ramanausko, MIC, dirbusio Švč. Mergelės Marijos Nekalto prasidėjimo (marijonų) koplyčioje. Jis mokė mylėti Dievą, tėvynę ir silpnesnįjį. Daugelis mūsų gyvename ir dirbame Panevėžyje, kai kas studijuoja kitur, bet šventėms sugrįžta namo.


Tautinė ar kosmopolitinė mokykla?

Lietuvos televizijoje yra tokia laida ,,Veto“. Jos dalyviai - žmonės, žinių laipteliais kopiantys prie milijoninio laimės lito. J.Biliūno ,,Laimės žiburys“ švietė aukšto kalno viršūnėje. Žmonės savo laimės siekė kopdami į kalną būtent darbu. Dabar - žiniomis, išmintimi. Bet mūsų televizijos laimės ieškotojai dažnai suklumpa jau ties antru ar trečiu laipteliu, kur klausimai dar tokie paprastučiai. Jei ir pataiko, tai dažnas tik spėdamas, o ne žinodamas.


MAMA kviečia „žvelgti toliau“

MAMA - II: dalyvių ekskursija apšarmojusiose Krakėse

Vasario 21-23 dienomis Krakėse (Kėdainių r.), Mikalojaus Katkaus vidurinėje mokykloje, vyko MAMA (Moksleivių ateitininkų mokyklos aukštesniosios) antroji sesija. Šį kartą per paskaitas, žaidimus, kultūrinę programą siekta ,,žvelgti toliau“ (toks pasirinktas sesijos leitmotyvas) - ugdytis kritinį mąstymą, mokėjimą pagrįsti savo nuomonę, neplaukti įvykių ir reiškinių paviršiumi.
Į Krakes susirinkusiam ateitininkiškam jaunimui iš Alytaus, Kauno, Šiaulių, Marijampolės, Panevėžio, Papilės, Joniškėlio, Varėnos rajono ir kitur vadovavo kun. Robertas Grigas ir studentų komanda, nuostabiai pasipildanti iš ankstesniųjų MAMOS sesijų entuziastų, vakarykščių dvyliktokų: Justina Raudonytė, Asta Vaškelytė, Šarūnas Pranukevičius, Paulius Liobikas. Vadovų komandą ir programą guviu dalyvavimu praturtino tarptautinio projekto ,,Euroklass“ savanoriai - Ieva Blumerė iš Latvijos ir Denis Jimas Frederiksenas iš Danijos, atvykę susipažinti su Lietuvos visuomeninių organizacijų veikla.


Panevėžio ateitininkai

Ateitininkų federacijos vadas Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir Panevėžio Šv.Kazimiero kuopos vadovė I.Bikulčienė
su jaunąja ateitininke

Panevėžio ateitininkai susibūrė 1992 metais. Jų kuopa pasivadino šv. Kazimiero vardu. Pirmoji globėja buvo tikybos vyr. mokytoja s. Jolita-Vanda Žemeliauskaitė, dirbusi Panevėžio ‘’Žemynos’’ vidurinėje mokykloje. Jai perėjus į kitą darbą, dabar kuopai vadovauja vyr. tikybos mokytojos Irena Bikulčienė ir s. Kristina-Zita Mikalauskaitė.
Lapas po lapo verčiu ateitininkų kuopos dienoraštį ‘’Liudyti Kristų naujajame amžiuje’’, gausiai iliustruotą nuotraukomis, ir tuoj pat įsitikinu, kad ši kuopa yra nepaprastai veikli.
Ateitininkai dalyvavo ‘’Jaunimo dienoje’’, veikusioje Panevėžyje, ‘’Ąžuolo’’ vidurinėje mokykloje vykdytame projekte ‘’Draugystė mus vienija’’. Rudenį kartu su vadovėmis ateitininkai keliavo po Žemaitiją. Jie aplankė Tytuvėnų bažnyčią ir vienuolyną, Šiluvos bažnyčią ir Švč. M.Marijos koplyčią. Įdomus susitikimas įvyko su Palendrių vienuoliais.
Bene ryškiausi įspūdžiai liko iš Kaltinėnų. Klebonas Petras Linkevičius nuoširdžiai sutiko svečius. Jiems grojo vargonais ir aukojo šv. Mišias. Ateitininkai pamatė Kaltinėnų ‘’stebuklus’’, prasidėjusius Atgimimo metais: po gaisro naujai pastatytą jaukią bažnyčią, Nepriklausomybės kryžių, kuris nuo aukštos kalvos viršūnės tarsi kviečia ir laimina žmones, didžiulėje teritorijoje kuriamas Kristaus kančios stotis, ‘’Lurdą’’, senelių namus, baseiną, kuriame buvo galima išsimaudyti. Kaltinėnais kelionė nesibaigė. Panevėžio šv. Kazimiero kuopos ateitininkai dar aplankė Dionizo Poškos Baublius, įkopė į Medvėgalio piliakalnį. Grįždami namo, jie lankėsi Šeduvos bažnyčioje. O kiek prasmingų akimirkų patirta netoliese esančioje Berčiūnų ateitininkų stovykloje, vykdant projektą ‘’Tebūna meilė tarp mūsų’’! Pavasarį Kristaus Karaliaus Katedroje po šv. Mišių pasodintas medelis. Neįmanoma išvardyti visų ateitininkų darbų.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija