"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (43)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gimnazistėms kaimo žmonės neužtrenkė durų

Aštuntokės Aistė Vilkaitė ( kairėje ) ir Karolina Gudeliūnaitė šią vasarą žada pratęsti pačių pradėtus darbus Bygailių kaime

Panevėžio V. Žemkalnio gimnazijos moksleivės Aistė Vilkaitė ir Karolina Gudeliūnaitė, parašiusios darbą “Liaudies medicina Bygailių kaime“, nacionalinėse jaunųjų mokslininkų varžytuvėse buvo pripažintos geriausiomis etnografijos sekcijoje.
Rinkti medžiagą darbui merginos pradėjo nuo Aistės senelės. Septyniasdešimtmetė Albina Stakienė gyvena vaizdingame Bygailių kaime, netoliese tekančios Lėvens upės. Gimnazistės pas ją aptiko jas sudominusias senienas - medinę geldą ir šepetį. Geldoje anksčiau prausdavo vaikus. Iš žolelių suruoštos vonelės ramindavo mažuosius, kartu jų jautrią odą darydavo atsparesnę alergijai.


Keramikos magistrai renkasi liturgines temas

Jolita Damašauskaitė ir jos liturginiai indai

Kai pavasario orai vis labiau ima panašėti į vasarą, studentams linksmintis nėra kada: jiems prasideda pats darbymetis - reikia pasiruošti sesijai, peržiūroms, o svarbiausia, suspėti užbaigti diplominį darbą. Laikas nepaliaujamai senka, nepastebėtas ateina egzaminų metas, o kitą dieną, žiūrėk, jau ir diplominio darbo gynimas.
Bene daugiausia visuomenės dėmesio susilaukia menininkų diplominių darbų gynimai. Jų darbai eksponuojami prestižinių galerijų, parodų, rūmų, muziejų salėse. Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institutas Keramikos ir kitų katedrų studentams jau kelinti metai ieško netradicinių erdvių. Šį kartą magistro laipsnį gynusioms keturioms keramikėms savo darbus pagal jų charakteristiką buvo pasiūlyta eksponuoti istorinius laikus menančioje Kauno pilyje bei Perkūno name. O keramikių darbai šiais metais buvo tikrai charakteringi.


„Poezijos pavasarėlyje“ debiutavo jaunimas

Vainius Bakas pristatė savo pirmąją poezijos knygelę

Kasmet Ukmergėje vyksta tradicinė “Poezijos pavasarėlio” šventė. Šiais metais renginys buvo pavadintas “Debiutai”, jame savo kūrybą skaitė jaunieji autoriai, buvo pristatyta ukmergiškio, “Šilo” vidurinės mokyklos septintoko Vainiaus Bako knygelė “Lietaus spalvos”. Šventę ypač pagyvino literatai iš Baltarusijos. Gražus, nuotaikingas renginys vyko piliakalnio papėdėje, kur sklandė ne tik poezijos posmai, bet grojo muzika, sukosi poros.

Nuo penkerių metų rašo eiles

Pasak Ukmergės viešosios bibliotekos direktorės Rasos Griškevičienės, šis “Poezijos pavasarėlis” skirtas jauniesiems autoriams ir keturiolikmečio V.Bako poezijos knygelei pristatyti. Į šventę atvyko jaunieji literatai iš Želvos, Žemaitkiemio, Vidiškių, Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos bei “Šilo” vidurinės mokyklos, studentai, besimokantys Vilniaus ir Kauno aukštosiose mokyklose, svečiai iš Baltarusijos - Gardino srities Astravo miesto. Talentingam ukmergiškiui V.Bakui pirmąją jo poezijos knygelę išleisti padėjo Ukmergės viešoji biblioteka, UAB “Valdo leidykla”, parėmė Seimo narė Kazimiera Prunskienė. Spalvotomis iliustracijomis knygelę išdabino Ukmergės dailės mokyklos absolventė Arūnė Karitonaitė. Tai jos diplominis darbas, kuriam vadovavo mokytoja metodininkė Irena Misevičienė.


Gimnazistai ragina apsikuopti

Gimnazistai drauge su mokytojais prie Kultūros centro

Kiekvieną pavasarį Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos moksleiviai pirmieji pradeda tvarkyti savo gimtąjį miestą, rengia eisenas, kviečia visus prisijungti. Eitynių išvakarėse gimnazistai tvarkė Vilkmergėlės upelio pakrantes, o kitą dieną per šimtą jaunųjų gamtos mylėtojų, nešini plakatais, keliavo centrinėmis miesto gatvėmis, ragindami miestelėnus nelikti abejingiems netvarkai.
Šiais metais Antano Smetonos gimnazijos gimnazistai drauge su “Lietuvai pagražinti draugijos“ Ukmergės skyriumi įgyvendino ekologinį projektą bei vykdė ekologinę akciją.


Moksleivis apdovanotas už pagalbą policijai

Ričardą Kaminicką apdovanojo policijos komisaras Algirdas Kaminskas

Kauno miesto vyriausiajame policijos komisariate penktadienį apdovanotas dvylikmetis moksleivis iš Garliavos Ričardas Kaminickas, padėjęs policijos patruliams sulaikyti nusikaltėlį. Berniukas pareigūnams paskolino savo dviratį. Už tai Kauno miesto vyriausiasis policijos komisaras Algirdas Kaminskas moksleivį apdovanojo padėkos raštu bei tikru policininko-dviratininko šalmu su užrašu “Policija”.
Moksleivio pagalbos policijai prireikė visai neseniai - gegužės 27-ąją. Tądien nuo užpuoliko nukentėjo 1951 metais gimusi V. P. Apie 20.00 val. Draugystės prospekte, netoli vieno prekybos centro, prie moters pribėgęs nepažįstamas jaunuolis sugriebė ją už kaklo ir, grasindamas papjauti, apiplėšė. Užpuolikas pabėgo atėmęs rankinę, kurioje buvo 150 Lt, mobiliojo ryšio telefonas, asmens pasas ir kosmetika.
Policijos patruliai, gavę pranešimą apie įvykdytą užpuolimą, ėmėsi nusikaltėlio gaudynių. Jam būtų pavykę pasprukti ir pasislėpti už daugiaaukščio namo kampo, jeigu ne minėtas berniukas, pareigūnui pasiūlęs savo dviratį.


Viena diena be tabako

Eltos nuotrauka

Gegužės 31-oji - Pasaulinė diena be tabako. 2003 metais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiamas šios dienos šūkis - “Filmai ir mados: pasaulis be tabako”.
Kasmet pasaulis laidoja penkis milijonus tabako aukų. Pripažįstant, kad rūkymo epidemija plinta per rūkymo reklamą, rėmimą ir propagavimą, šiais metais dėmesys kreipiamas į tai, jog vienas piktybiškiausių rūkymo plitimo būdų yra kinas ir mados. Daugelyje garsiausių filmų rūkymo scenos įtraukiamos į siužetą, o rūkymas vaizduojamas kaip šaunaus elgesio norma, patraukli jaunimui. Filmų pramonė pataiko į taikinį. Mirtis taip pat.
Lietuvoje kasdien reguliariai rūko apie 44-52 proc. vyrų ir 10-16 proc. moterų. Daugėja rūkančių moksleivių ir jaunų moterų. Kasmet dėl tabako vartojimo miršta apie septynis tūkstančius Lietuvos gyventojų. Lietuvos valstybė kartu su 190 PSO šalių narių dalyvavo rengiant Tarptautinę tabako kontrolės konvenciją, kurią po daugiau nei ketverius metus trukusių tarpvyriausybinių derybų 2003 m. gegužės 21-ąją patvirtino Pasaulio sveikatos organizacijos Generalinė asamblėja Ženevoje. Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu Konvenciją pasirašė sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.


Keliais sakiniais

Kūriniai iš malkų

Radviliškis. Vaižganto gimnazijoje pirmąkart surengta abituriento kūrybos paroda. Raimundas Matulaitis, atsisveikindamas su mokykla, pateikė savo drožinius iš medžio. Tai šaukštai, senoviniai ir šiuolaikiniai buities daiktai, muzikos instrumentai, kaukės. Medžiaga šiems darbams buvo malkos. Dar nelankydamas mokyklos Raimundas ėmė drožinėti, o jo gabumai atsiskleidė darbų pamokose. Yra dalyvavęs ir nugalėjęs technologijų olimpiadoje, lipdo iš molio, kuria iš metalo.
Jaunimo darbų mugė

Piešinių konkurse pirmąją vietą užėmė Angelina Januškaitė iš Upynos vidurinės mokyklos
(Šilalės r.)

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotrauka

Radviliškis. Jaunimo mokykloje surengta rajono moksleivių mugė, į kurią savo siuvinių, mezginių, paveikslų, keramikos, medžio dirbinių, pynimo darbų atvežė Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Telšių, Kėdainių, Kaišiadorių jaunimo atstovai. Tikras moksleiviškas turgus stebino nedidelėmis kainomis, be to, galėjai derėtis. Parodos atidarymui pasibaigus, vyko žaidimai, atrakcionai, koncertavo Jaunimo ir Radviliškio kultūros centro grupės, kiti meno kolektyvai.

Vaikai piešė žemės ūkio surašymą

VILNIUS. Daugiau kaip tūkstantis du šimtai vaikų iš 110 Lietuvos kaimo pradinių mokyklų atsiuntė savo piešinius Statistikos departamento surengtam konkursui “Vaikai piešia žemės ūkio surašymą”. Konkursas, kuriame dalyvauti buvo pakviesti visų Lietuvos kaimo mokyklų pradinių klasių moksleiviai, buvo paskelbtas kovo 18 dieną ir vyko iki gegužės 5 dienos. Šiame konkurse dalyvavo ir kai kurių rajonų vaikų darželiai-mokyklos. Piešinius atsiuntusių mokinių amžius - nuo šešių iki vienuolikos metų. Konkurso nugalėtojus apdovanojo Statistikos departamento generalinis direktorius Algirdas Šemeta. Konkurso prizininkų piešinių paroda eksponuojama Statistikos departamente Vilniuje.


Kastelgandolfe dirbs jaunieji astronomai

Kastelgandolfo Popiežiaus vasaros rūmuose veikiančioje senojoje Vatikano observatorijoje birželio 15-ąją prasidėjo iki liepos 11 dienos truksiantys kasmetiniai astronomijos studentų vasaros kursai. Šiemet juose dalyvaus 26 studentai iš 21 pasaulio valstybės, tarp jų ir astronomijos studentas iš Lietuvos Mindaugas Karčiauskas. Į Vatikano observatorijos vasaros kursus studentai priimami konkurso būdu. Šiemet konkurse dalyvavo beveik 200 kandidatų. Kursų kaina vienam žmogui - maždaug trys tūkstančiai eurų, kurių 75 proc. padengia Šventasis Sostas. Kai kuriems studentams iš Vatikano biudžeto padengiama visa suma. Šiemetinių kursų tema: “Galaktikų evoliucija”. Paskaitoms ir praktiniams užsiėmimams vadovaus Vatikano observatorijos astronomai ir specialistai iš Europos bei Šiaurės Amerikos.


Vaikai misionieriai tęsia veiklą

Birželio 14-osios rytą popiežius Jonas Paulius II susitiko su beveik aštuoniais tūkstančiais Italijos vaikų ir jaunuolių, priklausančių daugelyje šalių žinomam tarptautiniam Vaikų misionierių judėjimui, kuris šiemet mini 160 metų veiklos sukaktį.
Vaikų misionierių judėjimo istorija siekia XIX a. vidurį, o tiksliau - 1843 metus. Prancūzijos Nansy vyskupas Šarlis de Forbet Žansonas, sužinojęs iš prancūzų misionierių apie Kinijoje mirštančius pamestinukus, apie likimo valiai paliktus vaikus, įkūrė fondą, kurio lėšomis misionieriai turėjo Kinijoje steigti pamestinukų globos namus. Iš pradžių neatsirado vyskupo sumanymo rėmėjų. Tuomet jis kreipėsi į Prancūzijos vaikus. Naujas vyskupo raginimas susilaukė labai plataus atgarsio: mokyklose ir parapijose pradėtos steigti vaikų misionierių kuopelės, vaikai meldėsi už Kinijoje ir misijų kraštuose gyvenančius bendraamžius, o tėvai ėmė dosniau remti vyskupo įsteigtą fondą. Šiandien Vaikų misionierių judėjimas žinomas daugelyje pasaulio šalių.


Pagalba moterims, tapusioms prostitucijos aukomis

,,Lietuvos Caritas” iniciatyva gegužės 17 dieną Vargdienių seserų vienuolijos namuose Kaune (Žeimenos g. 6) surengtas seminaras ,,Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms”. Seminaro idėją palaikė ir jame dalyvavo Lietuvos moterų vienuolijų vyresniosios, norėjusios išsamiau susipažinti su sociopastoraciniais pagalbos išnaudojamoms moterims aspektais. Daugelyje Vakarų šalių Katalikų Bažnyčios institucijos ir moterų vienuolijos itin ryžtingai ir aktyviai teikia sielovadinę, socialinę, teisinę bei kitokią pagalbą moterims - prostitucijos aukoms. Seminare taip pat dalyvavo krizių centrų, teisėsaugos, įvairių pagalbą teikiančių nevyriausybinių organizacijų darbuotojai, iš viso apie 40 dalyvių.


Pašaukti į šventumą

Su pirmaisiais gegužės 3-iosios saulės spinduliais, pašaukti Viešpaties, visi rengėmės vykti į Šiaulių vyskupijos jaunimo dieną, kurios tema - ,,Pašaukti į šventumą“. Kupini jaunatviškumo, pakilios nuotaikos su mūsų klebono kun. Sauliaus Paliūno palaiminimu išvykome į Šiaulius, lydimi klieriko Antano Urbonavičiaus ir tikybos mokytojos Danutės Šlušnytės.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija