"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. sausio 16 d., Nr. 1 (50)

PRIEDAI









Po pamokų - į meninio lavinimo centrą

Bronius VERTELKA

Berniukai mielai renkasi keramikos studiją
Mergaitės centre pramoksta dainavimo
Pandėlio meninio lavinimo centro direktorė
Loreta Grochauskienė yra baigusi Vilniaus
kultūros mokyklą, Šiaulių universitetą bei ten
pat magistrantūrą

Rokiškio muzikos mokyklos filialai, veikę Pandėlyje, Kamajuose, Obeliuose ir Juodupėje, atgimus Lietuvai buvo pavadinti meninio lavinimo centrais. Tokio centro Pandėlyje darbą neseniai tikrino Panevėžio apskrities viršininko administracijos sudaryta komisija. Ji liko patenkinta šios jaunųjų rokiškėnų meninio ugdymo įstaigos veikla.

Pandėlio meninio lavinimo centrą lanko apie 150 moksleivių, arba maždaug ketvirtadalis besimokančiųjų vietos vidurinėje mokykloje. Tai vaikai iš mieste ir aplinkiniuose kaimuose gyvenančių šeimų. Jų veikla centre nėra įsprausta į tam tikrus mokymo rėmus. Pradėti lankyti užsiėmimus čia gali bet kurios klasės moksleivis ir nuo bet kurio metų laiko, atsižvelgus į jaunuolio gabumus. Štai, pavyzdžiui, sugalvoja kur nors stoti abiturientas, ir jam sudaroma atskira lavinimosi programa metams ar pusmečiui. Centre nėra užsiėmimų lankymo apribojimo terminų. Baigęs vieną studiją, tas pats moksleivis gali imtis kitos. Pareiškęs norą tapti centro lankytoju, nelaiko jokių egzaminų, tačiau iš jo bus imamas simbolinis dešimties litų mėnesinis mokestis. Rajono savivaldybės Tarybos sprendimu apie 20 proc. jaunuolių nuo jo atleidžiami.

Centre, jam tapus neformalia švietimo įstaiga, vietoje rengiamos ugdymo programos. Čia specialybės pavadintos studijomis. Centro lankytojai mokomi groti kanklėmis, skudučiais, fortepijonu, smuiku, padedama jiems įsisavinti dailės, keramikos, estradinio dainavimo, bažnytinio giedojimo bei kitų gerų dalykų. Pandėliečiai pirmieji rajone turi ikimokyklinio amžiaus vaikų estetikos studiją. Joje mokoma dainavimo, muzikavimo, dailės, lipdybos, šokio pagrindų ir teatrinių žaidimų. Vaikas, pradėjęs lankyti pirmąją klasę, jau žino, ko jis nori siekti.

Baigęs studiją gauna centro išduotą pažymėjimą. Jame būna parašyta, ko mokėsi ir išmoko. Tai rekomendacinio pobūdžio dokumentas. Centro svarbiausias tikslas - naudinga veikla užimti vaikų laisvalaikį. Užsiėmimus jame yra lankiusi dabar šio centro pedagogė Jovita Kaunietytė, Kupiškio kultūros centre vaikus choreografijos mokanti Joana Daunoravičiūtė. Tarp Pandėlio meninio lavinimo centro auklėtinių yra net viena Kauno dramos teatro aktorė.

Šalies vaikų ir jaunimo teatrų konkurse mokytojos Donatos Babickienės teatro studija tapo Panevėžio zonos laureate. Neblogai ji pasirodė ir respublikinėse varžytuvėse. Studija buvo pastačiusi spektaklį ,,Jaunasis anglas“.

Bažnytinio giedojimo studija savo veiklą pradėjo tik šiais mokslo metais. Ją lanko per dešimt jaunųjų pandėliečių. Anksčiau ne vienas jų jau yra giedojęs vietos bažnyčios. Studijai vadovauja dainavimo mokytoja Vilma Likienė. Ji žinoma ir kaip puiki solistė.

Centras rengia tradiciniais tapusius Kalėdų ir Velykų labdaros koncertus. Jų metu vaikai apsilanko Pandėlio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Neįgaliems seneliams jie dovanoja savo darbelių. Baigiantis mokslo metams, visos centro studijos surengia didingą koncertą. Į įspūdingą renginį ateina gausybė žmonių. Salėje vos telpa norintys jame dalyvauti. Į koncertus kviečiamas mielai ateina Pandėlio klebonas kun. Bronius Balaiša.

Neužtrenktos centro durys ir neįgaliesiems. Pageidaujantieji čia šoka ir dainuoja. Pernai pandėliečiai vyko koncertuoti į Panevėžio jaunuolių dienos centrą.

Grupelei paauglių, užsukus į centrą ir užsiminus, kad nesuranda vietos, kur galėtų mokytis šokti breiką, jie čia buvo suprasti. Dabar sutartu laiku apie dešimt 14-15 metų pandėliečių iki devinto prakaito šlifuoja modernaus šokio judesius. Prisilietimas prie meno žmogų daro geresnį.

Pandėlys, Rokiškio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija