"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. sausio 16 d., Nr. 1 (50)

PRIEDAI









Devintokui negresia nuobodulys

Bronius VERTELKA

Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos
devintokas Saulius Kudžma
laisvalaikiu konstruoja

Saulius Kudžma - vienas aukščiausių moksleivių klasėje. Devintoko ūgis -177 centimetrai. Jis jau praaugo savo tėvus. Tačiau Saulių traukia ne tiek krepšinis, kiek futbolas. Jaunajam sportininkui jau teko ginti mokyklos garbę rajoninėse varžybose. Futbolo kamuolį jis gainioja nuo mažens. Pamėgti šią sporto šaką paskatino greta mokyklos atsiradęs puikus sporto aikštynas. Sauliaus stipriai spirtą kamuolį sunkoka atlaikyti vartininkui.

Rudiliuose gyvenantis S. Kudžma - vienintelis vaikas šeimoje, tačiau jis nėra išlepintas tėvų. Namuose Saulius turi atskirą kambarį, pats jį susitvarko. Kartais sūnus padeda mamai tvarkytis namuose. Devintokas mėgsta suktis virtuvėje. Jeigu reikia, pats pasiruošia pusryčius, sugeba išsikepti kiaušinienę. Iš valgių jis išskiria su česnaku keptą duoną ir keptas bulves. Pastarąjį patiekalą Saulius laiko gardžiausiu.

Vaikinas nėra miegalius, rytais jis prabunda nežadintas. Šiltu metų laiku Saulius būtinai bėgioja. Kelią iki Noriūnų ir atgal jis įveikia nesunkiai. Toks bėgiojimas duoda papildomos energijos bei suteikia gerą nuotaiką visai dienai. Saulius - kantrus jaunuolis. Ne vieną valandą gali prasėdėti nejudėdamas su meškere prie vandens telkinio. Jaunasis meškeriotojas retai kada namo grįžta be laimikio. Kupiškio mariose moksleiviui pavyko sugauti pusantro kilogramo sveriantį lydį.

Namuose Saulius mėgsta klausytis rimtosios muzikos. Malonu jam girdėti kambaryje sklindančius užsienio kompozitorių kūrinių garsus. Devintokui beveik nereikia rusiškai ar angliškai atliekamų dainų tekstų vertimo. Šių užsienio kalbų moksleivis po truputį mokosi Rudilių Jono Laužiko pagrindinėje mokykloje.

Kūno kultūra, dailė ir praktiniai darbai - tai S. Kudžmos itin laukiamos pamokos. Saulius jau žinomas kaip neblogai piešimo techniką įvaldęs moksleivis. Jaunojo menininko darbelių buvo rajoninėje mokinių kūrybos parodoje. Pamėgti meną devintokui padeda nuoširdžios dailės mokytojo Algirdo Venckaus pamokos. Mokomąjį dalyką pagrindinės mokyklos direktorius sugeba perteikti subtiliai. Dailės pamokose jis su moksleiviais bendrauja kaip su lygiais.

S.Kudžma garsėja Rudiliuose net kaip konstruktorius. Paskutinis jo darbas - sunkiasvorė krovininė mašina su nuotoliniu valdymu. Iš metalo atliekų Saulius ją konstravo apie du mėnesius. Vaikinas iš metalo ir medžio buvo pasidaręs tanką su distanciniu valdymu. Devintokas namuose turi paties susirinktas ir dabar veikiančias medžio apdirbimo stakles. Daug ką jomis galima išsitekinti. Saulius sugeba pataisyti magnetofoną ar kompiuterį. Iš senų detalių buvo net surinkęs vieną kompiuterį. Jį vėliau padovanojo geram draugui. Moksleivis moka virinti metalą, jį tekinti, gali atlikti ir kitus darbus. Sauliaus tėvas, irgi turintis meistro rankas, pritaria tokiems sūnaus pomėgiams.

Sausio 20-ąją devintokui Sauliui Kudžmai sueis 16 metų. Iki šiol jis nėra surūkęs cigaretės ar ragavęs alkoholio. Žalingus įpročius moksleivis sugeba pakeisti naudingesniais užsiėmimais.

Rudiliai, Kupiškio rajonas
Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija