"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. sausio 16 d., Nr. 1 (50)

PRIEDAI









Mūsų darbai

Gieda mokytojų choras
Šv. Mišių akimirka

Daug renginių per Adventą vyko Vilniaus specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų pagrindinėje mokykloje. Tai mokytojų teatro spektaklis, klasių puošimo konkursas, prakartėlių piešimas, šv. Mišios, koncertai, o kur dar ilgos repeticijų valandos, kada vieni kitiems atverdavo širdį, ieškodavo ramybės ir taip tiesdavo kelius Viešpaties atėjimui.

Jaunas žmogus neklauso, kada jam suaugusieji aiškina, kad yra negerai gerti alkoholinius gėrimus, rūkyti, vartoti narkotikus. Todėl Vilniaus specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų pagrindinės mokyklos pedagogai, vadovaujami direktoriaus pavaduotojos ugdymui geografijos mokytojos B.Marcinkevičienės, apie šiuos žalingus įpročius ryžosi savo ugdytinėms prabilti kitaip: mokytojai suvaidino spektaklį, kuriame, teisdami alkoholį, vaidintojai siekė supažindinti su visomis pasekmėmis, kurios nutinka, kada žmonės nesugeba sutramdyti savo potraukio alkoholiui. Malonu buvo skaityti merginų atsiliepimus, parašytus po spektaklio: ,,Jeigu būtų daugiau tokių vaidinimų, tikrai mesčiau gerti. Gerai, kad nuteisėte alkoholį. Dabar mesiu gerti. Negersiu“. Gal tai tik deklaratyvūs žodžiai, bet mes, jų mokytojai ir auklėtojai, tikime, kad kai kurios merginos, išėjusios iš specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų, susimąstys apie savo ankstesnį gyvenimą ir nekartos klaidų.

Visus adventinius mokyklos renginius vainikavo šv. Mišios, kurias aukojo tėvas Antanas Saulaitis, SJ. Prieš šv. Mišias ugdytinės galėjo susitaikyti su Dievu. Tėvas Antanas net dvi valandas klausė išpažinčių. Po išpažinčių visi rinkosi į posėdžių salę, kur turėjo vykti šv. Mišios. Salėje iš tolo buvo matyti prakartėlė, kurią įrengė socialinė darbuotoja Lina Grigaitė kartu su ugdytinėmis.

Šv. Mišių metu mokytojų choras giedojo Kalėdų giesmes ne tik lietuviškai, bet ir lenkiškai bei angliškai. Tėvas Antanas per pamokslą kalbėjo apie gyvąjį vandenį, kurio trokštame visi. Kartu su namų ugdytinėmis meldėsi ir viešnios - Vilniaus jėzuitų gimnazijos auklėtinės.

Pasibaigus šv. Mišioms, įvyko nedidelis kalėdinis koncertas: koncertavo specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų pagrindinės mokyklos ugdytinių vokalinis ansamblis, vadovaujamas muzikos mokytojos Linos Varnagirytės.

Vėliau ugdytinės, svečiai - tėvas Antanas ir gimnazistės - bei mokytojai šurmuliuojančiu būriu patraukė į vieną iš klasių, kur laukė vaišės, kurias, anot Vidos Riaubaitės-Juknevičienės, ugdytinės pačios užsidirbo. Tėvas Antanas palaimino kuklų stalą ir visi, ragaudami pyragų ir užsigerdami arbata, galėjo pasidalyti savo nuomonėmis, pasikalbėti įvairiais klausimais.

Gintautas BRAŠKUS
Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija