"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. sausio 16 d., Nr. 1 (50)

PRIEDAI









Pasaulyje

Į mokyklas neina 123 mln. vaikų

Daugiau kaip šimtas milijonų pasaulio vaikų, kenčiančių skurdą, ligas ir seksualinį išnaudojimą, neina į mokyklas, praneša Jungtinių Tautų vaikų fondas UNICEF. Anot fondo, Afganistane, kur JAV vadovaujamos pajėgos 2001 metais nuvertė Talibano režimą, padėtis pastaraisiais metais pagerėjo. Į mokyklas einančių mergaičių skaičius pernai valstybėje išaugo 37 proc.

Tačiau visame pasaulyje - daugiausia neturtingose valstybėse - išsilavinimo negauna 123 milijonai jaunų žmonių. Maždaug 46 milijonai Afrikos Sacharos regiono ir tiek pat Pietryčių Azijos vaikų niekada nematė, kaip atrodo mokyklos klasė. ,,Pasaulyje, kur išsilavinimas yra kiekvieno vaiko teisė, tai - liūdinanti realybė. Ir tai didžiausia grėsmė bet kokioms pastangoms sumažinti skurdą”, - teigė UNICEF vadovas Kerolas Belamis. Nors skirtumas tarp berniukų ir mergaičių, negaunančių išsilavinimo, skaičiaus pastaraisiais metais sumažėjo, mergaitės vis dėlto sudaro daugiau kaip pusę visų į mokyklas neinančių vaikų.

Vaikai, kurie neina į mokyklas, dažniau serga įvairiomis ligomis, kenčia priespaudą ir seksualinį išnaudojimą. Išsilavinimą gaunantys vaikai išaugę daug geriau sugeba pasirūpinti savimi ir savo šeimomis. Tai labai svarbu kovojant su skurdu.

Saudo Arabijos pedagogas mokytojauti baigė tik sulaukęs 100 metų

Šimto metų sulaukęs Saudo Arabijos mokytojas Samiras al-Chuleivis pagaliau baigė 28 metus trukusią mokytojavimo karjerą pradinėje mokykloje. Šalies šiaurėje dirbęs šimtametis pedagogas, prieš tapdamas mokytoju pradinėje mokykloje, kai jam jau buvo daugiau kaip 70 metų, dirbo privačiame sektoriuje.

Nors prieš kelias dienas S. al-Chuleivis buvo išleistas į pensiją, jis esą vis dar dažnai pasirodo mokykloje dėl, jo teigimu, ,,tvirtų” santykių su mokiniais.

Lenkijoje nuteisti moksleiviai, tyčiojęsi iš savo mokytojo

Lenkijos miesto Torūnės teismas nuteisė šešis moksleivius, kurie tyčiojosi iš savo anglų kalbos mokytojo, laisvės apribojimu nuo penkių mėnesių iki vienerių metų. Visi nuteistieji turės bausmės laikotarpiu kas mėnesį 20 valandų nemokamai dirbti visuomenei naudingą darbą. Jiems taip pat paskirta kuratoriaus priežiūra.

Incidentas vienoje Torūnės mokykloje įvyko prieš metus. Suįžūlėję paaugliai užmovė mokytojui ant galvos šiukšlių dėžę, sukiojo jam rankas ir šluostė veidą kempine, skirta lentai valyti, rodė pedagogui nepadorius gestus ir keikė jį necenzūriniais žodžiais. Šią sceną nufilmavo vienas iš moksleivių. Viskas iškilo aikštėn rugsėjo pradžioje, kai vaizdajuostė pateko į žurnalistų rankas ir buvo parodyta per televiziją.

JAV paaugliai - apkūniausi, o Lietuvos - liekniausi

Storiausi yra JAV paaugliai, o liekniausi - Lietuvos. Tai nustatyta per palyginamąją studiją ištyrus beveik 30 tūkst. jaunuolių iš 15 pasaulio valstybių. Kopenhagoje įsikūrusio Danijos viešosios sveikatos instituto specialistės Ingės Lisau komanda palygino 13 ir 15 metų paauglių iš 13 Europos valstybių, Izraelio ir JAV duomenis.

Graikų berniukai, šiais duomenimis, 15 metų amžiaus grupėje taip pat yra gerokai apkūnesni už vidurkį. Kitose šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Švedijoje ar Portugalijoje, 13 metų mergaitės irgi buvo stebėtinai putlios, tačiau sulaukus 15 metų amžiaus, jų svoris vėl sumažėdavo.

Studijos autorių nuomone, dėl amerikiečių paauglių antsvorio kaltas nesveikas ir kaloringas maistas: mėsainiai, picos, bulvių traškučiai ir šokolado batonėliai bei nepakankamas fizinis aktyvumas. Kad tarp Lietuvos paauglių beveik nėra storulių, galima, be kita ko, paaiškinti tuo, kad šioje šalyje tikriausiai dar nėra išvystytas vadinamojo greitojo maisto restoranų tinklas, spėlioja studijos autoriai.

Tekstinių žinučių siuntinėjimas gali tapti žalingu įpročiu

Vis daugiau žmonių tampa vadinamųjų ,,žalingų techninių įpročių” aukomis. Jie valandų valandas praleidžia spaudydami mobiliojo telefono mygtukus ar naršydami internete, teigė vienos Didžiosios Britanijos psichiatrijos klinikos atstovai. ,,Pastaruoju metu atsiranda vis daugiau žalingų įpročių, įskaitant per didelį tekstinių žinučių rašymą”, - pareiškė klinikos atstovė, per metus gydanti apie šešis tūkstančius pacientų, pripratusių prie lošimo, narkotikų ar turinčių valgymo sutrikimų. Klinikos vadovas sakė, jog kai kurie pacientai praleisdavo iki 7 val. per dieną rašydami tekstines žinutes. ,,Kai kurie žmonės, priešiškai žiūrintys į asmenis, vartojančius alkoholį ar narkotikus, patys po penkias valandas per dieną praleidžia interneto pokalbių svetainėse”, - teigė jis.

Prancūzijos mokyklose - tolerancijos pamokos

Prancūzijos mokyklose bus rengiamos papildomos pamokos, per kurias moksleiviai bus mokomi tolerancijos. Šios pamokos - dalis Vyriausybės veiksmų, kuriais siekiama kovoti su antisemitizmo augimu Prancūzijoje. Po neseniai įvykusio išpuolio prieš privačią žydų mokyklą Paryžiuje prancūzų vyriausybė, pagal specialią programą, taip pat sustiprins saugumą valstybės sinagogose ir žydų mokyklose. Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas sudarė specialią komisiją, kuri kovos su antisemitizmu šalyje, bei pranešė apie 7 mlrd. JAV dolerių programą, kuria bus siekiama kovoti su tautine nesantaika neturtinguose Prancūzijos miestuose. Specialiose tolerancijos pamokose moksleiviai bus mokomi ,,pagarbos kitiems, tolerancijos ir dialogo”.

Britų vaikai iš tėvų per metus iškaulija tris milijardus svarų

Bendra suma, kurią britų vaikai kiekvieną savaitę iškaulija iš tėvų, be jiems numatytų kišenpinigių, viršija 57 milijonus svarų. Per metus tai sudaro apie tris milijardus svarų, o vidutinei britų šeimai siekia apie 261 svarą per metus.

Vaikai, ypač berniukai, yra linkę kreiptis su tokiais prašymais į motinas. Tik vienas iš keturių tyrimo metu apklaustų jaunųjų britų drįsta šiuo klausimu kreiptis į tėvą. Tuo tarpu motinos kartais bando neviešinti tokių poelgių. Viena britė iš dešimties nuslepia nuo sutuoktinio, jog pasidavė vaiko įkalbinėjimams ir davė jam pinigų, kartu susitardama su atžala dėl šio žingsnio nuslėpimo.

Didžioji dalis britų nepateisina vaikų - pinigų kaulintojų veiksmų. 58 proc. respondentų pabrėžė, jog neigiamai vertina savo vaikų skundus dėl pinigų stokos. Labiausiai linkę griežtai kontroliuoti savo vaikų išlaidas šalies šiaurės gyventojai. Tačiau trys iš keturių britų tėvų vis dėlto kartkartėmis suteikia vaikams papildomų ,,subsidijų”. Tėvai, kurie vaikystėje viską gaudavo lengvai ir paprastai, labiau linkę pasiduoti įkalbinėjami savo vaikų. Tačiau tiktai vienas iš trijų suaugusių britų prisipažino esąs pasirengęs vaikui duoti viską, ko tik šis panorės.

Paaiškėjo, jog žmonės, kurių finansai vaikystėje buvo ribojami, užaugę savo finansinius reikalus tvarko geriau. Finansininkams, kuriems tėvai atidarė kaupiamąją sąskaitą banke dar vaikystėje, paprastai sekasi puikiausiai.

Pagal dpa-Reuters-PAP-CNN-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija