"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. kovo 12 d., Nr. 3 (52)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Jaunųjų konstruktorių gretose -
ir merginos

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Dėstytojas Saulius Čepas
su jaunaisiais savo ugdytiniais
prie eksperimentinio automobilio
„U-Bosas“

Ukmergės aukštesniosios verslo mokyklos dėstytojai Saulių Čepą apibūdina kaip kruopštų, atsakingą, reiklų bendradarbį, mokiniai - kaip naujų idėjų generatorių, perduodantį savo žinias „Jaunųjų konstruktorių“ būreliui.

„Jaunųjų konstruktorių“ kūrybinė grupė gyvuoja trejus metus. Čia susirenka mokiniai, mėgstantys konstruoti, modernizuoti, susipažinti su naujovėmis bei jas praktiškai pritaikyti. Jaunieji konstruktoriai noriai konstruoja eksperimentines transporto priemones bei restauruoja senovinę techniką. Šio būrelio didžiąją daugumą sudaro automechanikų, taip pat prekių vežimo organizatorių grupių vaikinai bei siuvėjų specialybės merginos.


Būsimasis chorvedys
groja vargonais

Arūnas Pikšrys – vienas gabiausių
Panevėžio konservatorijos studentų
Autoriaus nuotrauka

Švenčiant Vilniaus muzikos akademijos Vargonų katedros 40- metį, teisė groti jubiliejaus iškilmėse buvo suteikta Panevėžio konservatorijos studentui Arūnui Pikšriui. Jis atliko J.S.Bacho kūrinį. Studento grojimu buvo sužavėtas profesorius Gediminas Kviklys. Garsus muzikas nuoširdžiai spaudė jaunojo atlikėjo ranką.

Dvidešimtmetis A. Pikšrys – vienas gabiausių konservatorijos studentų. Jis yra chorinio dirigavimo ketvirtakursis. Baigęs aukštesniąją muzikos mokyklą, jaunuolis įgys papildomą vargonininko specialybę.


Mokiniai piešė šv. Kazimierą

„Atžalyno“ vidurinės mokyklos
mokinių Aistės, Editos, Loretos
nupieštas
šv. Kazimiero paveikslas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šiemet sukanka penkeri metai, kai Lietuvoje įkurtas pasaulietinis Šv. Kazimiero ordinas. Kaune šio ordino skyrius įsteigtas prieš trejus metus, o jam vadovavo Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro vedėjas, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos narys, Kauno apskrities bajorų bendruomenės vadas Kęstutis Kazimieras Ignatavičius. Šv. Kazimiero ordino broliai pasauliečiai savo emblemoje turi įsirašę lotynišką šūkį : „Vivere bonum faciendo“ („gyventi darant gera“). Šio ordino nariai, beje, pirmieji Lietuvoje, sumanė surengti vaikų piešinių parodą šv. Kazimiero tema. Piešti pasiūlyta Kauno vidurinių mokyklų moksleiviams. Žinome, kiek daug ateizmo liekanų tebėra mokyklose, tad nenuostabu, kad dar prieš trejus metus į renginį atvyko vos keliolika moksleivių ir keletas „drąsesnių“ mokytojų. Ordino narys Aidas Augustis, kurio iniciatyva ir įvyko šis renginys, džiaugėsi tais pirmaisiais pasiryžėliais. Labai nedrąsiai, atsargiai renginį stebėjo Kauno miesto švietimo ir ugdymo skyrius, kiek drąsesni buvo Kauno miesto dailės mokytojų metodinės tarybos nariai. Daug baimintasi, tačiau pirmąja paroda liko patenkinti vaikai, mokytojai, organizatoriai, tėvai ir šv. Kazimiero piešinių vertintojai. Renginyje vaikai, vadovaujami mokytojų, piešė visų akivaizdoje. Jau pirma paroda maloniai nustebino - dauguma piešinių liudijo, kad vaikai supranta šv. Kazimiero reikšmę Lietuvai, jaunimui, globai.


Moksleivio įvaizdis
interneto puslapiams

Janina SEMAŠKAITĖ

LNK „Srovės“ atkreipė dėmesį į nepilnamečių problemas, kurių nenori matyti tėvai ir dėl kurių nelengva kaltinti vien tik jaunuolius, nors dėl to, kas nutiko vienoje Telšių mokykloje, moksleiviai tikrai kalti.

Visos „Srovių“ laidos, vedamos Audrės Kudabienės, susilaukia ypatingo žiūrovų dėmesio ir palankaus vertinimo dėl laidos vedėjos bešališkumo, atsargumo komentuojant įvykius, takto ir supratimo bei užuojautos, kai šito reikia nukentėjusiajam. Šį kartą laidos vedėja paliko teisę ir žiūrovui spręsti, kuo kalti nepilnamečiai, ar bausti juos ir kaip bausti?


Ar bučinys neįpareigoja?

Šiandien televizija parodo tiek daug scenų, kuriose viešai demonstruojami aistringi bučiniai, kad šis gestas tampa labai banalus. Bučiniai dažnai būna sumenkinti, nuskurdinti, suvienodinti: bučiuojamasi, nes taip daro visi, nes norima suvilioti, norima vaidinti suaugusiuosius... Infantilūs bučiniai tokie panašūs į burnos malonumus, kuriais užsiima kūdikiai, ieškodami malonumo dėl paties malonumo. Narciziški bučiniai – kai kitas tampa vien tik pasitenkinimo instrumentu.

Tačiau jaunas žmogus domisi tuo, vadinasi, bet kokiame įsimylėjėlių geste glūdi kažkas svarbaus. Bučinys yra per daug gražus, kad būtų nerūpestingai atliekamas.


Jaunuosius varėniškius
aplankė poetė

Poetė Violeta Palčinskaitė
noriai dalijo autografus

Varėnos viešojoje bibliotekoje su jaunaisiais savo kūrybos gerbėjais susitiko poetė Violeta Palčinskaitė. Susitikti su žinoma poete atėjo daug jaunųjų varėniškių, taip pat ir mokytojų.

Šios ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje žinomos vaikų rašytojos, rašančios ne tik eilėraščius, pjeses, bet ir pasakas, kūryba yra sutalpinta daugiau negu dvidešimtyje knygų.

Paskutiniąją – „Skersgatvio palangės“, kuri išleista visai neseniai ir poetės yra pati mylimiausia, nes joje yra visi gražiausi jos eilėraščiai ir pjesės, visi norintys susitikimo metu galėjo ją įsigyti.


Nuo susitikimų iki bendravimo

Grupė Kauno Julijanavos vidurinės mokyklos moksleivių, pirmą kartą surengę gerumo akciją „Arčiau žmogaus“, lankėsi pas Kauno aklųjų ir silpnaregių centro neįgaliuosius. Mokiniai susidomėję klausėsi LASS pirmininko S.Babono pasakojimų apie vieną šviesiausių asmenybių visoje aklųjų veiklos istorijoje neregį Praną Daunį, taip pat išklausė rašto istorijos apybraižą bei susipažino su šių dienų neregio gyvenimu, veikla ir lūkesčiais.


Moksleiviai piešiniais ragina išsaugoti Merkį ir Nemuną

Vilniuje, Parlamento galerijoje, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo Varėnos rajono moksleivius, dalyvavusius Seimo nario Gedimino Jakavonio skelbtame vaikų piešinių konkurse „Išsaugokim Merkį ir Nemuną”. Šis konkursas pratęsė Seimo nario G.Jakavonio suburtos Dainavos krašto gynimo bendruomenės iniciatyvinės grupės pilietinę akciją „Hidroelektrinėm – NE, Merkiui ir Nemunui –TAIP”.

Susirinkusius konkurso dalyvius sveikino Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius ir parlamentaras G.Jakavonis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija