"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. balandžio 23 d., Nr. 4 (53)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gamtos namai

Bronius VERTELKA

Meškėnas ant gyvūnų priežiūros
specialistės Jurgitos Einorytės
rankų jaučiasi saugus
Miško jaunųjų bičiulių būrelio
vadovė Rima Ivanauskienė stebi,
kaip keliamas inkilėlis
Gamtos teatro būreliui
vadovaujanti Regina Kučinskienė
kartu su savo jaunaisiais artistais
piešia dekoracijas spektakliukui

Vykdamas iš Panevėžio Pasvalio link Smėlynės gatve, jai baigiantis kairėje pusėje išvysi namą, kurio šimtas septyniasdešimt pirmajame name įsikūręs Panevėžio jaunųjų gamtininkų centras. Jo veikla prasidėjo beveik prieš 40 metų advokatui Česlovui Petraškevičiui priklausiusiuose namuose. Toks centras - tai tarsi didžiulė gamtos laboratorija, kurioje reikiamų objektų ir reikalingos medžiagos pajėgus rasti bet kuris pedagogas, atitinkamai nusiteikęs ir parengęs individualią kurio nors dėstomo dalyko programą. Miesto pakraštyje beveik keturių hektarų plote įsikūrusiame šio ekologinio švietimo centre gausu tokios medžiagos, kurios nerasi nė vienoje Panevėžio miesto mokykloje.

Aplinkai ypatingo žavesio suteikia išlikęs senas parkas ir įdomios architektūros pastatai. Parke pasodinta apie 100 rūšių sumedėjusių augalų. Yra trys skirtingose vietose ir labai besiskiriantys savo flora ir fauna tvenkiniai. Čia pamatysi natūralią šlapių biotopų pievą su gausybe žolynų, kur aptinkamos net penkios orchidinių augalų rūšys. Viena jų - dėmėtoji gegūnė - įrašyta į Raudonąją knygą. Išvysi žemės sklypą su augmenijos kolekcijomis, gėlynus ir dekoratyvines pieveles, gausią, apie 80 rūšių turinčią kambarinių augalų kolekciją. Centre įkurdinti stambieji gyvūnai bei paukščiai: jakas, ponis, elnė, stirna, ožkos, meškėnai, beždžionė, povai, gulbė, muskusinės antys, apuokai, suopis bei kiti. Neformali švietimo įstaiga turi mažąjį zoologijos sodą, kur ugdymui skirtose patalpose apgyvendinta gausi egzotiškų paukščių kolekcija, smulkieji žinduoliai, ropliai, varliagyviai, egzotiški vabzdžiai... Grožio, kurį galima čia išvysti, neatstotų nei įdomiausi pasakojimai, nei nutapytos drobės ar kino filmai. Vykstant Lietuvoje ekonominėms permainoms ir jaunųjų gamtininkų stočiai gavus naują pavadinimą, ši švietimo įstaiga buvo pašventinta kun. Roberto Pukenio.

Jaunųjų gamtininkų centre veikia 19 būrelių. Jų veikloje kasmet dalyvauja apie 450-500 moksleivių. Tai septynerių-keturiolikos metų jaunieji panevėžiečiai iš įvairių miesto mokyklų. Konkursuose, olimpiadose, parodose bei kituose renginiuose papildomai dalyvauja beveik trys tūkstančiai mokyklinio amžiaus vaikų iš įvairių apskrities ugdymo įstaigų. Kasmet centrą aplanko maždaug trys-keturi tūkstančiai ekskursantų. Buvo svečių iš Australijos, JAV bei kitų pasaulio šalių. Nepasididžiavo užsukti prezidentas Valdas Adamkus. Garbus svečias centro direktorei Reginai Kliminskienei įteikė premiją už aktyvų ekologinį ir gamtosauginį jaunimo ugdymą. Įstaigos vadovė tapo 2001 metų V. Adamkaus gamtosaugos konkurso laureate.

Apžiūrėti centrą galima darbo dienomis ir nustatytomis darbo valandomis. Bilieto kaina moksleiviui - vienas, suaugusiam - du litai. Centre yra „Žalioji galerija“. Joje dabar veikia B. Jakavonienės meninių fotografijų, moksleivių inkilų gamybos konkurso „Padovanok namus sparnuočiui“ darbų ir Užmokyklinės veiklos centro pedagogės V. Jakevičienės mokinių kūrybinių darbelių „Gyvūnai - mano draugai“ parodos. Daug metų rengiamas miesto vaikų kūrybos konkursas „Išgirsti pačią slapčiausią gamtos kalbą“. Jaunieji gamtos bičiuliai kviečiami išbandyti savo jėgas kuriant rašinius, eilėraščius, plakatus, akvareles ir grafikos darbus, dalyvauti skaitovų konkurse.

Laureatai apdovanojami, vertingiausi darbai pristatomi visuomenei, eksponuojami parodose Gamtininkų centre ir miesto galerijoje „XX“. Šiemet toks konkursas turėtų tapti tarptautiniu. Tikimasi sulaukti vaikų darbų iš JAV, Švedijos, Latvijos, Rusijos, netgi iš Australijos.

Centro veikla vystoma miesto Savivaldybės biudžeto lėšomis, tačiau jų neskiriama tiek, kad pakaktų. Neformali švietimo įstaiga neturi jokios transporto priemonės. Bet sulaukiama rėmėjų pagalbos. Pusšimtį inkilėlių padovanojo „Iki“ parduotuvių tinklas. Berčiūnuose gyvenantis veterinarijos gydytojas Vytautas Jurgaitis be jokio užmokesčio prižiūri gyvūnus. Nuolat savo produkciją tiekia UAB „Didriestė“, AB „Panevėžio pienas“.

Po pamokų būrelius lankančių vaikų užimtumu rūpinasi kelios dešimtys aukštos kvalifikacijos pedagogų. Regina Kučinskienė dirbti į Gamtininkų centrą ateina iš miesto 9-osios vidurinės mokyklos. Joje po žinių pasaulį ji vedžioja pradinukus.

Kartu su savo mokytoja į gamtos teatro būrelio veiklą įsitraukia vos ne dvi dešimtys šios mokyklos pradinių klasių mokinių. Jaunųjų gamtininkų centre jie tampa aktoriais. R. Kučinskienė - šio būrelio įkūrėja ir vadovė. Vaidybos pagrindus ji gavo mokydamasi anuomečiame Šiaulių pedagoginiame institute ir dalyvaudama šios aukštosios mokyklos dramos būrelio veikloje. Patyrusi pedagogė turi ir kitą pomėgį - ji kuria scenarijus spektakliukams. Temas sugalvoja jaunieji artistai. Vieną spektakliuką jie parodė net miesto Muzikiniame teatre. Vaikai patys piešia spektaklių dekoracijas. „Smagu čia, nes turime gerą vadovę“, - sakė 9-osios mokyklos ketvirtokas Lukas Klasinskas. Dešimtmetis panevėžietis pasigyrė, jog gamtos teatre yra suvaidinęs robotą, vorą, zuikį ir balioną.

Gyvūnų priežiūros specialistė Jurgita Einorytė gamtos mokslų vadybos paslapčių sėmėsi Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre. Jos senelis buvo veterinaras, todėl ji irgi norėtų gydyti žvėrelius. Savo gyvenimą ji ketina susieti su laukine fauna ir tapti gera šios srities specialiste. Jurgita turėjo progą aplankyti Danijos, Vokietijos ir Lenkijos zooparkus. Miško jaunųjų bičiulių būreliui vadovauja Rima Ivanauskienė. Gamtos mylėtoja sugeba vaikams perduoti savo meilę gyvūnijai ir augalams.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija