"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gegužės 21 d., Nr. 5 (54)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Keliaudami kuria Lietuvos ateitį

Kaunas. Lietuvos Respublikos Seimui paskelbus 2004 metus Kalbos ir knygos metais, skirtais lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-mečiui paminėti, Kauno Vinco Kudirkos vidurinėje mokykloje surengtas projektas „Kaunas - lietuvybės lopšys”.

Balandžio 29 dieną mokyklos septintokai, vadovaujami lietuvių kalbos mokytojos Dianos Akstinienės, bibliotekininkės Nijolės Butėnienės, geografijos mokytojos Audronės Krikštopaitienės, išvyko į kelionę po Kauno apylinkes. Tai buvo integruota lietuvių kalbos, istorijos ir geografijos pamoka. Aplankėme Kauno pogrindinę spaustuvę, Lapių parką ir ten esančius pilies griuvėsius, vienintelį Lietuvoje golfo klubą ir kelis piliakalnius.

Svarbiausias kelionės objektas - pogrindinė spaustuvė „ab“ buvo įrengta 1980 metais. Jos steigėjai – V.Andziulis ir J.Bacevičius. Į spaustuvę moksleiviai pateko mažomis grupelėmis. Iš pradžių jie buvusiu slaptu įėjimu nusileido į pačią spaustuvę, ten pamatė spausdinimo mašiną, apie spaudos įkūrėjus papasakojo gidė, vėliau ji aprodė spaustuvės muziejų. Apžiūrėję muziejų, moksleiviai patraukė į Lapių miestelį. Lapių parke yra pilies liekanos, čia būta seno dvaro, kuris priklausė Lackių šeimai, nuo to ir kilęs Lapių miestelio pavadinimas. Lackių dvaras buvo pastatytas XVII amžiuje, vėliau šį dvarą valdė Nepriklausomos Lietuvos ministras pirmininkas Antanas Merkys. Kitoje kelio pusėje stovi renesansinio stiliaus bažnyčia, pastatyta 1620 metais, o nuo kalno atsiveria gražus Neries vaizdas.

Už Didžiųjų Lapių yra vienintelis Lietuvoje golfo klubas, kurį taip pat aplankė moksleiviai ir mokytojos. Čia visus svetingai pasitiko klubo įkūrėjas, jis papasakojo apie šį žaidimą ir aprodė golfo laukus bei klubo pastatą. Taip pat supažindino su dabartine golfo klubo istorija, jos nariais (pavyzdžiui, kad A.Sabonis yra šio klubo narys, o buvęs Lietuvos prezidentas K.Grinius golfą žaisdavo Amerikoje).

Septintokai važiuodami namo dar aplankė Lentainių ir Eigulių piliakalnius, susipažino su jų istorija. Tokias pamokas ilgai prisimins Vinco Kudirkos vidurinės mokyklos moksleiviai. Keliaudami, domėdamiesi krašto istorija, jie tuo pačiu kuria Lietuvos ateitį, rengiasi būti garbingais Lietuvos ir Europos piliečiais.

Diana AKSTINIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija