"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gegužės 21 d., Nr. 5 (54)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunimas šventė spaudos
atgavimo šimtmetį

Alytus. Gegužės 7 dieną įvyko miesto savivaldybės mokyklų organizacijų šventė, skirta lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečiui paminėti. Joje dalyvavo ateitininkai, skautai, jaunieji šauliai, blaivybės draugija „Baltų ainiai“, valančiukai, kudirkaičiai, maironiečiai ir kazimieraičiai.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis aikštėje prie Laisvės angelo paminklo, kur susirinko apie 800 dalyvių. Kartu su jais buvo Lietuvos Respublikos Seimo vicepirmininkas Artūras Skardžius, Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Kirkliauskas. Šv. Mišias koncelebravo Lietuvos skautijos Marijampolės krašto dvasios vadas kun. Vidmantas Striokas, Alytaus krašto dvasios vadas kun. Arūnas Simonavičius ir Lazdijų klebonas kun. Rimantas Baltrušaitis. Pamokslo metu kun. V.Striokas kalbėjo, kad knygos žodžiai įsikūnija ją skaitančiame žmoguje, kuris pats tampa tarsi gyva knyga, o laiko gerai literatūrai galima rasti, jei tik prisimenamas vienas iš gyvenimo paradoksų: laikas įgyjamas tada, kai išdrįstama jį dovanoti.

Po šv. Mišių šventės dalyviai su savo atributika išsirikiavo vienoje kolonoje ir paskui Lietuvos vėliavą bei muzikos mokyklos orkestrą nužygiavo į Dainų slėnį. Čia jaunimo organizacijos įrengė su jomis supažindinančias stovyklavietes. Iškilmingai įnešus simbolinę knygą, Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Elvyra Aleknavičienė peržvelgė lietuviško žodžio kelią. Kalbėtoja priminė, kad į nepriklausomybės paskelbimą 1918 metais atvedė ir didvyriškai pakelta kančia už gimtąją kalbą, atkakli jos gynyba – kova be fronto linijos, trukusi keturis spaudos draudimo dešimtmečius.

Jaunimas nesunkiai įminė Vytauto Landsbergio muzikinę mįslę. Profesoriui padainavus „Anei rašto, anei druko mums turėt neduoda: tegul, sako, bus Lietuva ir tamsi, ir juoda!“, šventės dalyviai tuojau atpažino vysk. Antano Baranausko eiles.

Kiekviena jaunimo organizacija parodė parengtą prisistatymo programą, o renginys baigėsi žaidimais ir šokiais prie laužo.

Kun. dr. Arūnas PONIŠKAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija