"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. birželio 18 d., Nr. 6 (55)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunimo dienų prasmė

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Jaunimas kelia kryžių
priešais popiežių
Joną Paulių II Toronte
septynioliktoje Pasaulio
jaunimo dienos šventėje
2002 m. liepos 26 d.

Sutikimo ceremonijos metu
Popiežius Jonas Paulius II
ranka laimindamas liečia
jaunos merginos galvą
Pasaulio jaunimo dienų
šventėje Kanadoje

Popiežius Jonas Paulius II
Toronte moja jį sutinkančiai
miniai ir džiaugiasi sutinkamas
tokios daugybės draugiškų
jaunų žmonių

Kanadoje viešintis popiežius
Jonas Paulius II klausosi
(iš kairės) Širlės Co
iš Honkongo ir Danielės
Saderos Kuntai (iš Kenijos
per pietus su jaunuolių
grupe Žemuogių saloje
šalia Toronto

Pasaulio jaunimo dienų pradžia laikomi 1984 metai, popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbti Išganymo metais, kurių renginiuose buvo kviečiamas dalyvauti jaunimas. Jaunimo susitikimo diena – Verbų sekmadienis, vieta – Roma. Buvo gauta daug palankių atsiliepimų. Tai paskatino rengti Pasaulio jaunimo dienas.

Pirmosios pasaulio jaunimo dienos surengtos 1986 metais. Jų iniciatorius – popiežius Jonas Paulius II, ieškantis atsakymų į gyvenimo kelyje iškylančius klausimus, savo enciklikose raginantis atnaujinti pasaulį, dažnose kelionėse pasisakantis prieš karus, pasaulio politikus raginantis ieškoti taikių būdų, kaip spręsti pasitaikančius konfliktus. Jo vizija – taikos ir meilės kupinas pasaulis. Savo sumanymams įgyvendinti Popiežius ieško talkininkų, bendraminčių, kurie ne tik skelbtų idėjas, bet ir patys jas įgyvendintų, įrodytų savo gyvenimu. Tie talkininkai – ne tik kardinolai, vyskupai, kunigai, bet ir jauni žmonės.

Tie, kurie atidžiai studijavo Šventąjį Raštą, pastebėjo, jog Dievas savo planams įgyvendinti daugiausia kviečia arba jaunus, arba senus žmones. Jaunus todėl, kad jie pilni idealizmo, jų širdys atviros pokyčiams, jie neprisirišę prie materialinių dalykų; senus todėl, kad jie daug ką pasiekę, nebebijo rizikos. Senyvas Popiežius susitinka su jaunimu ir sako: „Esate naujo ryto pranašai“. Klausytojai, pilni teisingumo ir meilės lūkesčių, priima Popiežiaus kvietimą tapti Evangelijos skelbėjais tarp bendraamžių, tarp tų, kurie atitolo nuo Bažnyčios arba visai nepažino katalikų tikėjimo. Šventasis Tėvas jaunus žmones pavadino naujos civilizacijos kūrėjais. Jo manymu, Pasaulio jaunimo dienos turėtų tapti naujųjų laikų krikščionybės aušra.

Iš viso pasaulio susirinkęs jaunimas per keletą dienų patiria, kas yra tie mūsų laikų naujieji ženklai. Skirtingų rasių, luomų, įvairių kultūrų jauni žmonės drauge gali dalytis išgyvenimais, bendrauti, džiaugtis. Kaip parodė patirtis, tai yra įmanoma, nors miestai, kuriuose numatomos Pasaulio jaunimo dienos, nerimauja dėl didelio žmonių antplūdžio. 1994 metais Paryžiaus gyventojai buvo sunerimę, jie bijojo ir abejojo šio didžiulio renginio sėkme. Daug paryžiečių visai išvyko iš miesto. Tie, kurie liko, užsirakino duris, užsidangstė langus. Pasirodo, baimė ir nerimas buvo be pagrindo. Katalikiškasis jaunimas ne tik nenusiaubė miesto, bet jų maldos pripildė Paryžių dvasingumo. Dabar paryžiečiai yra pasišovę vėl priimti būrius katalikiško jaunimo.

Pasaulio jaunimo dienos yra visapusiškas mokymasis meilės civilizacijos. Jų dalyviai labiau įsigilina į tikėjimo tiesas, pasikeičia dvasinio gyvenimo patirtimi, sužino, kaip gyvena jų bendraminčiai kitose šalyse, net kituose kontinentuose. Galbūt daugelis jų pirmą kartą dalyvavo tokio didžiulio masto pamaldose.

Pasaulio jaunimo dienos – pirmas didžios piligriminės kelionės sustojimas ilgame gyvenimo kelyje. Ne tik dvasine, bet ir fizine prasme. Tai kelionei reikia laiko ir lėšų. Turtingų Vakarų šalių jaunimo kelionę galima pavadinti auka. Užuot laiką ir pinigus leidę bei lepinęsi prabangiose poilsiavietėse, jie renkasi maldingą kelionę, aukoja ne tik laiką, bet ir pinigus, kurių dalis atitenka neturtingų jaunuolių kelionėms finansuoti.

Pasaulio jaunimo dienų piligrimai yra tarsi Emauso mokiniai, kurie ieškojo kelio, susitiko Jėzų ir liko Jam ištikimi. Šių dienų jaunimas taip pat keliauja, susipažįsta, šnekasi: klausinėja vienas kitą ir atpažįsta kartu esant Kristų. Kaip svarbu patekti į tikėjimo džiaugsmo prisotintą atmosferą.

Vakarų šalių jaunimas atprato nuo Sutaikinimo sakramento. Šis sakramentas yra itin svarbus, Pasaulio jaunimo dienose paaiškėja jo prasmė ir vertė.

Išeidamas į didžiulius stadionus ar aikštes aukoti šv. Mišių, Popiežius meiliai ir jautriu žvilgsniu paglosto jaunimą. Jo akyse – ašaros. Jos ryškiai matomos didžiuliame ekrane. Tai kiekvienam daro įspūdį.

2000-ųjų Roma. Jaunimui pasirodo popiežius Jonas Paulius II. Vienas organizatorių sako: „Tai jūsų Popiežius. Dauguma nesate matę kito Popiežiaus“. Jaunimas žavisi, nes žino: ką Šventasis Tėvas skelbia, tuo tiki, tuo gyvena, mato prasmę.

Jau įvyko aštuonios Pasaulio jaunimo dienos. Buenos Airės, Čenstakava, Manila, Paryžius, Roma, Torontas… Jau pradėta rengtis devintosioms, kurios įvyks 2005 m. rugpjūčio 16-21 d. Kelne (Vokietija). Jeigu per metus neįvyks katastrofų, atvykimas į šį renginį nebus sunkus: daugelyje šalių atpigo kelionės, nebereiks vizų ir t.t.

Kelnas ir jo apylinkės pasirengusios priimti apie milijoną jaunųjų piligrimų. Vien iš Lenkijos ketina atvykti apie šimtą tūkstančių maldininkų, iš Prancūzijos – šešiasdešimt tūkstančių.

Gali kilti klausimas – pagal kokius kriterijus parenkamas miestas Pasaulio jaunimo dienoms? Vienas svarbiausių kriterijų – sakralumo tradicijos. Kelne saugomos daugelio šventųjų ir palaimintųjų relikvijos: čia įmintos neseniai paskelbtos šventąja Editos Štein pėdos, čia meldžiamasi šv. Uršulei, Albertui Didžiajam, Adolfui Kolpingui.

Aštuonios Pasaulio jaunimo dienos leidžia kalbėti apie tam tikrą patirtį. Tos dienos pažadina dvasinius pašaukimus. Susidaro jaunimo grupės, kurios gyvena sąmoningą ir intensyvų dvasinį gyvenimą nuo vienų Pasaulio jaunimo dienų iki kitų. Po didelių renginių, pareikalavusių daugybės geranoriškų savanorių triūso, dvasinė energija nedingsta, ji pasiteisina. O darbo, rengiantis susitikimui, įdedama labai daug. Jau dabar beveik visose Kelno arkivyskupijos parapijose sudaryti jaunimo branduoliai, kuriuose virte verda organizacinis darbas, gimsta ir realizuojami nauji sumanymai. Trys tūkstančiai jaunų žmonių svarsto, kaip sudaryti kuo geresnes sąlygas, tinkamai priimti savo bendraamžius ir bendraminčius.

Apie pasaulio jaunimo dienas papasakojo iš Kelno atvykęs katalikų kunigas Ulrichas Henesas, vienas iš devintųjų Pasaulio jaunimo dienų organizatorių.

Liepos 24-25 dienomis Šiauliuose vyks antrą kartą Lietuvoje organizuojamos (pirmą kartą vyko Vilniuje) Jaunimo dienos „Negaliu tylėti“. Manoma, kad šių dienų organizatoriams pravers kun. U.Heneso išsamus pasakojimas.

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija