"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. birželio 18 d., Nr. 6 (55)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Geradarius vienija rūpestis
Lietuvos ateitimi

Rūta JONUŠKIENĖ

Lietuvos ambasadorius JAV
ir Meksikai Vygaudas Ušackas
su Utenos apskrities pedagogais
ilgai kalbėjosi apie vaikų
vasaros poilsį

Juozas Krivickas yra laimingas
galėdamas padėti kaimo
vaikams ir jaunimui

Jau dvejus metus gyvuoja Utenos rajono Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondas, jungiantis visus, kurie rūpinasi sveikos gyvensenos propagavimu, sportu, jaunimo užimtumu, turiningu kaimo žmonių laisvalaikiu. Pasak Daugailių pagrindinės mokyklos direktoriaus ir fondo pirmininko Stasio Dervinio, šios visuomeninės organizacijos veikla susijusi su Lietuvos ambasadoriaus JAV ir Meksikoje Vygaudo Ušacko iniciatyvomis bei noru padėti vietos gyventojams ir jaunimui. Būtent V.Ušacko asmeninėmis lėšomis buvo finansuotos pirmosios krepšinio varžybos, subūrusios Daugailių seniūnijos kaimų jaunimą.Ambasadorių parėmė ir dabartinis JAV ir Baltijos šalių fondo prezidentas Niels Dahlmann. Buvo imta rengti ir įgyvendinti įvairūs projektai.

Kasmet vis daugėja rėmėjų

Pirmąjį penkių tūkstančių dolerių įnašą fondui paaukojo JAV gyvenantis Juozas Krivickas. Jo dėka 2002 metais net 48 Daugailių pagrindinės mokyklos moksleiviai galėjo stovyklauti prie Baltijos jūros.Gausus būrys vaikų stovyklavo ir mokėsi kompiuterinio raštingumo pagrindų mokykloje. Vyko jaunimo krepšinio komandų varžybos Bajoriškių bei Kazimiero Krivicko taurėms laimėti ir Vasario 16-ajai paminėti.

Kasmet Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondo rėmėjų ratas plėtėsi. Pernai fondo veiklą finansavo J.Krivickas, A.Gruss, G.Vitkus, N.Dahlmann, V.Ušackas, Jeruzalės liuteronų bažnyčia. Geranoriškomis jų pastangomis buvo surinkta 27 100 litų, kurie paskirstyti kaimo mokyklų moksleivių vasaros stovykloms organizuoti. Utenos rajono kaimo mokyklose organizuota dvylika stovyklų, kuriose ilsėjosi per 400 moksleivių. Daugailių bibliotekoje įsikūrusiame viešajame interneto centre kompiuterinio raštingumo pradžiamokslio mokėsi suaugusieji seniūnijos gyventojai.

Turiningas poilsis kaimo vaikams

Gegužės 21 dieną į Daugailių pagrindinę mokyklą pasitarti dėl vaikų vasaros poilsio organizavimo buvo susirinkę Utenos, Molėtų, Zarasų, Anykščių bei Naujosios Akmenės rajonų švietimo skyrių ir mokyklų vadovai. Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikai V.Ušackas, pirmąkart mūsų šalyje viešintis J.Krivickas, Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorius Alvydas Puodžiukas, rajono meras Alvydas Katinas, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Antanas Panavas. Utenos rajono meras A.Katinas nuoširdžiai padėkojo V.Ušackui ir J.Krivickui už rūpestį Utenos rajono kaimo vaikais bei jaunimu ir kaip padėką įteikė jiems atminimo suvenyrus.

V.Ušackas pabrėžė, jog šiuolaikiniame pasaulyje ypač vertinamos žinios, vis didesnis dėmesys skiriamas ekonominiam išprusimui bei užsienio kalbų mokėjimui. Ambasadorius pareiškė, jog rūpinsis, kad visus šalies rajonus pasiektų užsienyje gyvenančių lietuvių remiamos veiklos programos, skatinančios kaimo vaikus ir jaunimą mokytis ir tobulėti.

Širdyje – meilė Lietuvos jaunimui

„Esu gimęs ir užaugęs JAV, Niujorke. Apie Lietuvą girdėjau tik iš savo tėvų, kurie į mano širdį įdėjo meilę Lietuvos kaimo jaunimui. Trejus metus aš ir mano šeima galvojome, kaip galėtume padėti Lietuvai, o susitikęs ir susipažinęs su V.Ušacku supratau, kad abu matome tokią pat Lietuvos ateities viziją, - sakė pirmąkart mūsų šalyje viešintis J.Krivickas. – Dabar esu čia, ir ši diena yra džiaugsminga man ir mano šeimai. Aš pasirinkau kelią padėti kaimo jaunimui. Tai ilgas ir sunkus kelias, bet noriu daryti tai, ką aš galiu. Noriu, kad kaimo jaunimas patikėtų savo galimybėmis ir kurtų savo gyvenimą”.

Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikai V.Ušackas ir J.Krivickas įteikė piniginės paramos sertifikatus Daugailių bei Naujosios Akmenės fondams ir įpareigojo juos lėšas naudoti griežtai pagal paskirtį. Šįmet stovykloms organizuoti JAV lietuviai paaukojo apie 20 tūkstančių dolerių.

Vaikų vasaros stovyklų organizavimo patirtimi bei perspektyvomis pasidalijo kai kurių Utenos bei aplinkinių rajonų mokyklų vadovai. Siūlyta, kad vasaros stovyklose dažniau galėtų ilsėtis bei tobulėti ne tik socialiai remtinų šeimų vaikai, bet ir išskirtinių meninių gabumų turintys moksleiviai bei vidutines pajamas gaunančių šeimų vaikai.

Daugailiai, Utenos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija