"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. liepos 16 d., Nr. 7 (56)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ašarojantys debesys –
iškylaujantiems ne kliūtis

Bronius VERTELKA

Panevėžiečiui Radžiui
Aleksandravičiui atiteko
šauniausio stovyklautojo
vardas. Šokių maratone
jis irgi gerai pasirodė

Baravykus radusią
stovyklos koordinatorę
Daivą Naričiūtę bemat
apsupo smalsuoliai
stovyklautojai

Reta diena iškenčia be lietaus. Atplaukia juodesnis debesėlis, ir pravirksta dangus. Dažnai lietaus vilgoma žemė palanki grybų dygimui. Tai padėjo įsitikinti, apsilankius moksleivių vasaros poilsio stovykloje „Trimitas“. Daiva Naričiūtė, teigusi, jog pažįstanti kiekvieną čia esantį žemės kupstelį, nė kiek neperdėjo. Prie mano akių ji rado du greta augusius baravykus. Pasižiūrėti gražuolių grybų subėgo būrys stovyklautojų.

D. Naričiūtė – stovyklos pirmosios pamainos, kuri truko nuo liepos 1 iki 11 dienos, koordinatorė. Panevėžio „Vyturio“ vidurinėje mokykloje istoriją dėstanti pedagogė pasakojo, jog iškylauti į Tiltagalių pušyną atvyko pusantro šimto vaikų. Tarp jų buvo Vilniaus, Panevėžio, Josvainių (Kėdainių r.) internatinių mokyklų ar globos namų auklėtinių, socialiai remtinų šeimų vaikų. Už tvarką stovyklavietėje atsakinga buvo Vilniaus viešoji įstaiga „Vaikų poilsis“. Stovyklos veiklą finansavo Švietimo ir mokslo ministerija bei Panevėžio miesto savivaldybė. Kartu ne pirmą vasarą stovyklos vadove dirbanti D. Naričiūtė pastebėjo, jog vis mažiau tėvų savo vaikams išgali nupirkti poilsinius kelialapius. „Jeigu dar prieš trejus metus Tiltagaliuose stovyklaudavo keturios vaikų pamainos po keturiolika dienų, tai šiemet čia iškylaus tik dvi pamainos po dešimt dienų. Valstybė vis mažiau skiria lėšų turiningam vaikų poilsiui, taip palikdama juos likimo valiai gatvėje. Tačiau ji būna dosni vaikams iš turtingų šeimų, atostogų laiką leidžiantiems Baltijos pajūryje“, – nešykštėjo ji priekaištų šalies valdžiai.

Būtina pastebėti, jog stovyklavietėje netoli Lėvens upės įvyko ir gerų permainų. „Trimite“ po nedidelio remonto jaukesnė tapo valgykla, šviežiais dažais pakvipo aktų salė. Žaismingomis užuolaidomis pasipuošė valgyklos ir gyvenamųjų namelių langai. Pastatytas namelis su prausyklomis bei tualetų kabinomis.

Poilsiaujančių vaikų grupių vadovais dirbo turintys pedagoginę patirtį. Istorikas Gintaras Lunskis į Tiltagalius atvyko net iš Tauragės. „Mūsų tikslas – stengtis, kad kuo daugiau laiko būtų galima praleisti su vaikais, gyventi jų mintimis, žinoti jų polinkius“, – pabrėžė Panevėžio 18-osios vidurinės mokyklos istorijos mokytojas Vaidotas Purlys. Stovyklos fizinio lavinimo vadovu buvo Pakruojo krepšinio komandos „Meresta“ žaidėjas Tomas Taučius. Aštuntą valandą ryto jis poilsiautojus kviesdavo mankštai. Jeigu tuo metu krapnodavo lietus, vaikų laukdavo įvairūs žaidimai po stogu. Nenuobodžiavo stovyklautojai. Tos dienos pavakarę, kai lankiausi „Trimite“, neseniai buvo prašniokštęs lietus. Stovyklos salėje vyko šokių maratonas. Skambant smagiai muzikai, sukosi poros. Tarp šokėjų galėjai matyti Radžių Aleksandravičių, kurio veide nedingdavo šypsena. Konkurse, kuriuo norėta išaiškinti šauniausią stovyklautoją, jis tapo nugalėtoju. Tuo pačiu vaikinas įgijo teisę nuleisti stovyklos pamainos vėliavą. Panevėžio A. Bandzos vaikų globos namų auklėtinis groja pianinu ir yra balsingas. Aukštaitijos sostinėje gyvenantis moksleivis buvo 1998 metų „Dainų dainelės“ konkurso laureatas. Šiemet Radžius baigė Skaistakalnio pagrindinės mokyklos dešimtą klasę, o rudenį jis rengiasi peržengti profesinio rengimo centro slenkstį. Panevėžietį traukia kulinaro specialybė.

Pakalbinti vaikai buvo patenkinti maitinimu. Į valgyklą juos kviesdavo net penkis kartus per dieną. Netrūko šviežių vaisių ir daržovių. Atėjus vakarienei, žvilgtelėjau į valgiaraštį – jame buvo siūlomi žuvies maltinukai ir arbata. N. Naričiūtė pasiūlė pavakarieniauti. Nors nesu žuvies mėgėjas, tačiau tokį patiekalą sukirtau su apetitu.

Sigita Smolenskaitė – vilnietė, tačiau Tiltagaliuose iškylavo jau ketvirtą vasarą. Būsimoji aštuntokė sakė: „Čia man itin gera, surandu draugų, su kuriais paskui susirašinėju. Suaugusi norėčiau į „Trimitą“ atvykti jau kaip vadovė“.

Tiltagaliai, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija