"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Sugebantys uždegti kilniems darbams

Bronius VERTELKA

Technologijų ir dailės
mokytojas Dalius Dirsė
su drožiančiu iš medžio
būsimuoju dešimtoku
Karoliu Satkausku
aptaria darbo kokybę

Tautodailininkė Rima
Apšegaitė moksleiviams
perduoda pynimo paslaptis

Taip atrodo mokyklos
etnografinis kampelis
„Karklų paūksmėje“

Unikalus medžio skulptūrų parkas veikia prie Naujamiesčio vidurinės mokyklos. Jo nuotaikingai atrodančių dirbinių autoriai – moksleiviai. Tai, kuo dabar galima didžiuotis, padaryta per plenerus vasaros atostogų metu. Naujamiestyje veikė ne viena kūrybiškai mąstančio jaunimo stovykla. Apie 30 geriausių rajono jaunųjų medžio drožėjų pernai rinkosi į Smilgius. Meno palytėti jaunuoliai ten paliko savo dirbinių. Šių metų liepą tarptautinis jaunųjų medžio meistrų pleneras vyko netoli Naujamiesčio įsikūrusioje dailininko Daliaus Dirsės sodyboje. Į renginį atvyko gabiausi Lietuvos jaunieji menininkai. Greta jų darbavosi jaunieji medžio skulptoriai iš Latvijos bei Estijos.

Visų šių kilnių renginių sumanytojas ir vienas organizatorių – Naujamiesčio vidurinės mokyklos technologijų ir dailės mokytojas D.Dirsė. Šiaulių universitete braižybos, darbų ir dailės studijas baigęs pedagogas – kūrybiškas žmogus. Prieš septynerius metus jis parengė projektą „Mokyklos erdvė – mokinių kūryba“. Jo įgyvendinimą finansavo Atviros Lietuvos fondas. Gautomis lėšomis buvo nupirktos molio žiedimo staklės ir krosnis. Tai ir uždegė moksleivius kūrybiniams polėkiams. Dabar jie daugiau užsiima medžio darbais. Savo išradingumu moksleivius stebina ir pats jų vadovas. Meno mylėtojams D.Dirsė yra žinomas kaip tapytojas. Pedagogas yra surengęs beveik penkiolika asmeninių parodų šalyje ir užsienyje. Nagingas vyras savo uošvės tėviškėje sugebėjo atkurti vidutinio ūkininko sodybą. Statiniai iškilo pagal gamtą mėgstančio vyro projektą. Sodyba žaviame pušynėlyje šalia Naujamiesčio dabar traukia kiekvieno į ją užsukusio akį. D.Dirsei pakako sumanumo, kad čia atgytų tikro kaimo dvasia. Suvažiuoti ir padirbėti į vienkiemį mėgsta jaunieji medžio drožėjai. Į tokią kūrybą įsitraukė ir D. Dirsės sūnus Tadas. Būsimasis aštuntokas jau sugeba medžiui įpūsti gyvybę.

Maždaug ketvirtadalis Naujamiesčio vidurinės mokyklos moksleivių turi polinkį menui. Tam didelės įtakos turi čia dirbantys pedagogai Dalius ir Daiva Dirsės. Jie irgi yra šios mokyklos auklėtiniai, abu mokėsi vienoje klasėje. Sutuoktiniai Šiaulių universitete baigė tą pačią braižybos, darbų ir dailės specialybę. Šiuo metu D.Dirsienė yra mokyklos direktorė, kartu ji dėsto dailę.

Užsukus į mokyklą, iš karto į akis krinta jos koridoriuje įrengtas etnografinis kampelis „ Karklų paūksmėje“. Mintį turėti savo etnografinį kampelį pasiūlė Rima Apšegaitė. Tautodailininkė mokykloje vadovauja pynėjų būreliui. Kampelio kolonas pastatė D. Dirsės medžio drožėjai, o jo stogelį nendrėmis dengė bei iš karklų tvorelę pynė R. Apšegaitė su moksleiviais. Pynimo būrelyje jie išmoksta mąstyti nekasdieniškai. Tai, ką sukuria mokykloje, moksleiviai turi teisę neštis į namus. Taip kartu jie praturtina savo buitį. Šiaudų ir karklo vytelių prisirenka vasarą. Pradinukams geriau sekasi pinti iš šiaudų stiebelių. Įsisavinti tokio amato paslaptis pakanka poros užsiėmimų. Po pamokų į būrelį ateina maždaug 20 antros-vienuoliktos klasių moksleivių. Nustoti lankyti jį galima bet kuriuo metu. Čia nėra nustatytos griežtos tvarkos, tačiau mokyklos auklėtiniai yra užimti rimtais darbais ir skatinami kūrybai.

Naujamiestis, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija