"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Turkmėnistano vadovas uždraudė auksinius dantis

Turkmėnistano prezidentas Saparmuratas Nijazovas nurodė savo šalies gyventojams pakeisti tradicinius dirbtinius auksinius dantis baltais. Ekscentriškais nurodymais garsėjantis S. Nijazovas jau yra uždraudęs barzdas, baletą ir cirką.

Prezidentas, kuris Vidurio Azijos šalyje turi neribotą valdžią, atkreipė dėmesį į studentę, vietiniame universitete skaičiusią S. Nijazovo garbei skirtą kalbą. Merginai su pilna auksinių dantų burna prezidentas sakė: „Neįsižeisk, Sebildžan. Su auksiniais dantimis atrodai puikiai, tačiau daug geriau atrodytumei su baltais. Štai - sveikatos apsaugos ministras, kuris pats yra dantistas. Jis tau duos baltus dantis”. Prezidento pasisakymą transliavo televizija.

„Žinau, kad ši (auksinių karūnėlių) mada atsirado, kai turkmėnai gyveno skurde”, - teigė S. Nijazovas, kuris save vaizduoja kaip gamtinių dujų turtingos šalies reformatorių, tačiau Vakaruose yra kritikuojamas už žmogaus teisių pažeidimus.

Anksčiau panašūs S. Nijazovo pareiškimai būdavo laikomi įstatymu. Šiais metais prezidentas išreiškė nepasitenkinimą studentų barzdomis ir ilgais plaukais. Po šio pareiškimo tokių studentų universitetuose neliko. Šypsena, rodanti auksinių dantų pilną burną, skurdžioje posovietinėje Vidurio Azijoje ilgą laiką buvo prestižo ir santykinio turtingumo požymis. Todėl daugelis jaunuolių auksines karūnėles perka net ir neturėdami problemų dėl tikrųjų dantų.

Pagal BNS-dpa-Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija