"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. spalio 15 d., Nr. 10 (59)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Amerikos lietuviai rūpinasi turiningu kaimo vaikų poilsiu

Rūta JONUŠKIENĖ

Lietuvos ambasadorius
Jungtinėse Amerikos Valstijose
ir Meksikoje Vygaudas Ušackas
(antras iš kairės) kartu
su Daugailių klebonu garbės
kanauninku Petru Baltuška,
Daugailių pagrindinės mokyklos
direktoriumi Stasiu Derviniu,
rajono Švietimo sporto skyriaus
vedėju Antanu Panavu
ir A. ir M. Miškinių viešosios
bibliotekos direktore Vida
Garunkštytė rūpinasi,
kad kaimo jaunimas
turiningai praleistų laisvalaikį

Jau antrus metus Utenos rajono savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus darbuotojai, organizuodami vaikų vasaros poilsį, ieško papildomų finansavimo šaltinių. Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Meksikoje Vygaudo Ušacko dėka Utenos rajono vaikus remia JAV gyvenantys lietuviai. Pernai vasaros stovykloms organizuoti ir kompiuteriam raštingumui mokyti jie paaukojo 27 tūkstančius litų, kurie Utenos rajono vaikus pasiekė tarpininkaujant Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondui. Sujungus tris finansavimo šaltinius - Švietimo ir mokslo ministerijos, Utenos rajono savivaldybės skirtus ir JAV lietuvių paaukotus pinigus, vasaros stovyklose pernai turiningai pailsėjo keli šimtai socialiai remtinų šeimų vaikų.

Plėtoja filantropinę veiklą

Pernai Vilniuje vyko JAV lietuvių verslo forumas, kurio dalyviai Lietuvos ambasadoriaus JAV ir Meksikoje V.Ušacko kvietimu lankėsi Daugailiuose ir domėjosi, kaip veikia vaikų vasaros poilsio stovyklos. Daugelis svečių buvo sužavėti interneto svetaine, Daugailių fondo veikla, susipažino su moksleiviais bei mokytojais ir patys nutarė įsitraukti į filantropinę veiklą. Išvyka į Daugailius daugeliui JAV lietuvių verslo forumo dalyvių buvo savotiškas tramplinas patiems įsitraukti į labdaringą veiklą ir paskatinti tai daryti kitus.

Šįmet išeivių lietuvių indėlis dar svaresnis. Tautiečiai, plėtodami filantropinę veiklą, surinko ir vaikų vasaros poilsiui skyrė didesnes pinigų sumas bei pasirūpino, kad turiningai pailsėtų ne tik Utenos, bet ir Naujosios Akmenės, Anykščių, Zarasų ir Molėtų rajonų vaikai. Uteniškiams jie šįmet skyrė dešimt tūkstančių dolerių, kitiems rajonams - po penkis tūkstančius dolerių, finansavo kompiuterių klasių įrengimą dviejose mokyklose Molėtų ir Biržų rajone.

Meilė kaimo vaikams ir jaunimui

Gegužės pabaigoje pirmąkart Lietuvoje lankėsi ir Utenos rajono Daugailių pagrindinėje mokykloje kartu su ambasadoriumi V.Ušacku svečiavosi verslininkas iš JAV Juozas Krivickas, vienas pagrindinių Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondo rėmėjų. Susitikęs ir pabendravęs su Utenos, Molėtų, Zarasų, Anykščių bei Naujosios Akmenės rajonų švietimo skyrių vedėjais, jis sakė: „Esu gimęs ir užaugęs JAV, Niujorke. Apie Lietuvą esu girdėjęs tik iš savo tėvų, kurie man įkvėpė meilę Lietuvos kaimo jaunimui. Trejus metus aš ir mano šeima galvojome, kaip padėti Lietuvai, o susitikęs ir susipažinęs su V.Ušacku supratau, jog abu matome tokią pat Lietuvos viziją. Noriu, kad kaimo jaunimas patikėtų savo galimybėmis ir kurtų savo gyvenimą“.

V.Ušackas tuomet pabrėžė, kad šiuolaikiniame pasaulyje ypač vertinamos žinios, vis didesnis dėmesys skiriamas ekonominiam išprusimui ir užsienio kalbų mokėjimui. Ambasadorius pareiškė, jog rūpinsis, kad užsienyje gyvenančių lietuvių remiamos veiklos programos, skatinančios mokytis ir tobulėti kaimo vaikus ir jaunimą, pasiektų visų šalies rajonų vaikus.

Dovanojo jaunųjų kūrėjų knygą

Zarasų rajone, Degučių pagrindinėje mokykloje, šią vasarą veikė dešimties dienų sporto stovykla, kurią lankė apie 40 moksleivių. Ambasadoriui V.Ušackui, Zarasų rajono merui Baliui Vilimui, šio rajono Švietimo skyriaus vedėjui Stanislovui Kaulavičiui ir kitiems stovyklos svečiams jie mielai pasakojo apie save bei siūlė kartu pažaisti įdomų sportinį žaidimą frisbį. Nors vasarą kaimo vaikams darbų pakanka, nuo ankstaus ryto iki pietų jie aktyviai sportavo, bendravo vieni su kitais.

Pasak Zarasų rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo S.Kaulavičiaus, rajone veikė 24 vasaros stovyklos, kuriose ilsėjosi apie tūkstantį vaikų. Joms finansuoti 16 tūkstančių litų skyrė Švietimo ir mokslo ministerija, 14 tūkst. – JAV ir Baltijos fondas, 14 tūkst. – Zarasų rajono savivaldybė, o penki tūkstančiai litų gauta iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir skirta vaikams maitinti dieninėse stovyklose. Net 19 stovyklų rėmė JAV ir Baltijos fondas. Trims pagrindinėms mokykloms - Degučių, Baibių ir Turmanto - iš fondo lėšų nupirkti kompiuteriai.

V.Ušackas įteikė Zarasų rajono merui B.Vilimui sertifikatą apie suteiktą paramą, o meras dovanojo ambasadoriui knygą, kurioje spausdinama jaunųjų zarasiškių kūryba.

Ir prasminga veikla, ir skanus maistas

Utenos rajone vaikų vasaros poilsiui skirta 77700 litų, sukauptų iš trijų šaltinių - Švietimo ir mokslo ministerijos (24 tūkst. litų), Utenos rajono savivaldybės (25 tūkst.) ir Daugailių sveikatingumo ir sporto rėmimo fondo (28700 litų). Visuomeninės organizacijos bei mokyklos rengė projektus, iš kurių 21 sulaukė finansinės paramos.

Sudeikių pagrindinėje mokykloje, prie gražuolio Alaušo ežero, vasaros dienas prasmingai ir įdomiai praleido net 80 kaimo ir miesto vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Stovyklos viršininkė Ona Matulienė sakė, jog vaikai buvo maitinami keturis kartus, palepinami ledais, jogurtu, vaisiais, šokoladu. AB „Utenos trikotažas“ šios ir Tauragnuose vykstančios stovyklos vaikams dovanojo marškinėlius.

Stovyklautojai rungėsi šaudymo varžybose, kurias surengė Utenos apskrities Šaulių 9-oji rinktinė. Kartu su vaikais rankos taiklumą išbandė ir svečiai - ambasadorius V.Ušackas ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Antanas Panavas.

Stovyklautojai dalijosi įspūdžiais apie ekskursiją į Aukštaitijos nacionalinį parką, Neptūno šventę, šauniausio būrio ir stovyklautojo rinkimus, kvadrato, stalo teniso varžybas, turistinius žygius. „Mums čia gera,- tvirtino vaikai. - Vakarais šokame, vaidiname, užsiėmimų netrūksta ir nuobodžiauti nėra kada“.

Studentų projektas vaikams

Įdomu buvo ir Tauragnų Eugenijos Šimkūnaitės pagrindinėje mokykloje veikiančioje stovykloje, kurioje per dvi pamainas ilsėjosi 80 moksleivių. Su stovyklautojais dirbo įvairiose šalies aukštosiose mokyklose studijuojantys studentai, kuriuos jungia tarpmokyklinis aplinkotyros klubas „Viola“, kuruojamas profesorės Elenos Šapokienės.

„Studentų projektas vaikams“ - taip vadinosi studentų sumanymas sudominti vaikus įvairia veikla - muzika, teatru, daile. Pradėję nuo bendrųjų saviraiškos dalykų, jaunieji auklėtojai tobulino dvasią ir padėjo sudygti talento sėkloms. Juk dažnai vaikai, ypač tie, kurie mokykloje laikomi vidutiniokais, nė neįtaria, kad gali padaryti labai daug gerų ir gražių darbų.

Tauragnų E.Šimkūnaitės pagrindinėje mokykloje veikusios stovyklos viršininkė Eugenija Kamarauskienė džiaugėsi ir stovyklautojais, kurie pilni kūrybinių sumanymų, ir studentais, siekusiais parodyti vaikams šviesiąją pasaulio pusę.

Indėlis į šalies ateitį

Vyžuonų pagrindinėje mokykloje vaikai triūsė prie kompiuterių - maketavo, rengė spaudai lankstinukus, piešė, dalyvavo įvairiuose konkursuose. Su vaikais dirbusios informatikos mokytoja Irena Braziūnienė bei socialinė darbuotoja Vilma Rudokienė džiaugėsi, kad stovyklautojai labai smalsūs ir drausmingi. „Vaikai norėjo kuo daugiau sužinoti ir išmokti. Kol vieni sėdėjo prie kompiuterių, kiti pramogavo Vyžuonų šile ir prie Balčio ežero. Dviejose pamainose ilsėjosi 25 mūsų mokyklos moksleiviai“, - sakė vadovės.

„Toks ir turi būti kaimo jaunimo laisvalaikis. JAV lietuviai nori, kad Lietuvos vaikai prasmingai praleistų vasarą, įgautų žinių ir augtų kaip asmenybės. Skirtumai tarp miesto ir kaimo dar labai dideli, o aš bei visi tie, kurie padeda Lietuvos vaikams, norime, kad tas atotrūkis būtų kuo mažesnis, kad Lietuvoje išaugtų nauja pilietiškai atsakingų jaunų žmonių karta. Džiaugiuosi, kad JAV lietuvių surinktos lėšos naudojamos pagal paskirtį, ir jaučiu, kad mano atostogų laikas, kurį skiriu stovykloms aplankyti, yra praleistas prasmingai. Tai investicija į šalies ateitį. Tikiu gilia labdaros ir socialinės atsakomybės tradicija. Tie, kuriems Dievas ir likimas lėmė būti turtingesniems, turi padėti kitiems visuomenės nariams. Malonu, kad JAV–Lietuvos fondo veikla išsiplėtė ir galime padėti jau ne vieno, bet penkių rajonų vaikams. Labai norėčiau, kad kasmet gerų darbų apimtys didėtų ir paramos sulauktų vis daugiau Lietuvos vaikų, gyvenančių visoje šalyje“, - sakė Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikoje V. Ušackas.

Utenos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija